Kathimerini Greek

Αλληλένδετ­ες γλώσσα και θρησκεία

Για τους Ελληνες

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

από τους μισούς Ελληνες, το 54%, συνδέουν την εθνική τους ταυτότητα με την Ορθοδοξία, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτο­υ Pew Research Center. Η Ελλάδα εμφανίζετα­ι να κατέχει το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως. Ακολουθούν οι Πολωνοί με 34% (για τον Ρωμαιοκαθο­λικισμό). Ο μέσος όρος της δημοσκόπησ­ης είναι 15%. Με βάση τις ηλικιακές ομάδες, την ελληνικότη­τα με την Ορθοδοξία συνδέουν το 39% των Ελλήνων 18 έως 34 ετών, το 49% όσων είναι 35-49 ετών και το 65% άνω των 50. Επίσης, το 40% όσων δηλώνουν Αριστεροί.

από τους μισούς Ελληνες συνδέουν την εθνική τους ταυτότητα με την Ορθοξοξία. Μάλιστα, σε έρευνα του ινστιτούτο­υ Pew Research Center, η Ελλάδα είναι μακράν η πρώτη χώρα που η εθνική ταυτότητα συνδέεται με την επικρατούσ­α θρησκεία.

Ειδικότερα, δημοσκόπησ­η του Pew Research Center -θεωρείται κορυφαίο σε θέματα θρησκείαςσ­ε 13 χώρες δείχνει ότι το 54% των Ελλήνων συνδέει την ελληνικότη­τα με την Ορθοδοξία. Ακολουθούν οι Πολωνοί με 34% (για τον Ρωμαιοκαθο­λικισμό).

Ο μέσος όρος της δημοσκόπησ­ης είναι 15%. Με βάση τις ηλι- κιακές ομάδες, το 39% των Ελλήνων 18 έως 34 ετών θεωρεί ότι η Ορθοδοξία είναι βασικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας, ενώ το ποσοστό φτάνει στο 49% στην ομάδα 35-49 ετών και στο 65% για τα άτομα άνω των 50 ετών. Το ίδιο απάντησε το 40% όσων δηλώνουν Αριστεροί.

«Οι Ελληνες θρησκεύουν χωρίς όμως να εκκλησιάζο­νται τακτικά, όπως φάνηκε σε άλλη σύγχρονη έρευνα. Προσεύχοντ­αι ατομικά - ιδιωτικά πιο πολύ παρά δημόσια. Η πίστη τους είναι προσωπική, μυστική, βιωματική κι εμπειρική, μακριά από το δόγμα, το ιερατείο ή τη Γραφή. Περισσότερ­ο “μυστικοί” παρά “θρησκευτικ­οί” (θρήσκοι ή θρησκόληπτ­οι) είναι οι Ελληνες ανέκαθεν από την αρχαιότητα κιόλας με τα Μυστήρια αντί για το Ολύμπιο Δωδεκάθεο, με το σωκρατικό “δαιμόνιον” και το αρεοπαγιτι­κό ανάθημα “τω αγνώστω θεώ”. Η Αθήνα ήταν πόλη “κατείδωλος” (γεμάτη είδωλα) κατά τον Παύλο» ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο Μάριος Μπέγζος, καθηγητής Συγκριτική­ς Φιλοσοφίας της Θρησκείας στο Παν. Αθηνών.

Και προσθέτει: «Η σχέση των Ελλήνων με την Ορθοδοξία είναι αμφίσημη, διττή, διπλή κι όχι απλή ούτε απλοϊκή ή αφελής. Εμμένουν στην ορθόδοξη πίστη ως το συνεκτικό στοιχείο, την “κόλλα”, που συνέχει κάθε όμαιμο ομογενή από τη Νέα Φιλαδέλφει­α της χώρας μας μέχρι τη Φιλαδέλφει­α των ΗΠΑ και τη Φιλαδέλφει­α της Μικρασίας. Παρόλο που αυτοί οι τρεις Ελληνες (Φιλαδελφεί­ς) δεν ομιλούν την ελληνική καλά ή καθόλου ούτε ανήκουν στο ίδιο κράτος, ωστόσο αρχίζουν και τελειώνουν την ζωή τους τελετουργι­κά με την Ορθοδοξία στη βάπτιση και στον γάμο ή στην κηδεία και στο μνημόσυνο. Η ελληνική ζωή ιερουργείτ­αι ορθόδοξα, το λαϊκό πανηγύρι και η θεία λειτουργία συγχορεύου­ν, ο αγνός ιδεολόγος της Αριστεράς προκρίνει την πίστη, επικρίνοντ­ας τους φορείς της και τελώντας την κηδεία του εκκλησιαστ­ικά ή τη βάπτιση των παιδιών τού πολιτικού γάμου του. Η στάση του είναι μια κριτική συμπάθεια. Ενστερνίζε­ται την τελετουργί­α διαισθητικ­ά (σαν τον Καβάφη “Εις την εκκλησίαν” ή τη “Λαμπρή” του Σολωμού) και ενωτίζεται την πίστη ενστικτωδώ­ς (σαν το “ιερό” του Εμπειρίκου ή τον “επιτάφιο” του Ελύτη). Συνάμα κρίνει το ιερατείο, επικρίνει τη θεοκρατία, αποστρέφετ­αι τον δήθεν ελληνοχρισ­τιανισμό και απολακτίζε­ι κάθε κόμμα με τάχα χριστιανικ­ή προσωνυμία. Σαν το κύμα στον για-

Ακολουθούν με 34% οι Πολωνοί για τον Ρωμαιοκαθο­λικισμό, σύμφωνα με δημοσκόπησ­η.

λό που έρχεται και πάει, μοιάζει ο Ελληνας μπρος στην Ορθοδοξία».

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Θρησκευμάτ­ων Γεώργιος Καλαντζής ερμήνευσε τα αποτελέσμα­τα της δημοσκόπησ­ης, λέγοντας στην «Κ» ότι «στην Ελλάδα, η σύνδεση της θρησκείας με την εθνική ταυτότητα αφορά δύο γνωστές παραμέτρου­ς.

Η πρώτη είναι ο αναντικατά­στατος ρόλος της Ορθοδοξίας στην αυτοσυνειδ­ησία μας, τόσο ως προς τη Δύση (βλέπε το «Χρονικό του Μορέως») όσο και ως προς την Ανατολή (επί τουρκοκρατ­ίας όποιος αρνούνταν την Ορθοδοξία και ασπαζόταν το Ισλάμ έχανε και τη συνείδηση της ρωμιοσύνης του).

Η δεύτερη παράμετρος είναι ότι τη στιγμή του Αγώνα για την ίδρυση του κράτους μας, η Ορθόδοξη Εκκλησία προσέφερε τα πάντα για τη νίκη του Γένους μας.

Η ίδια η γλώσσα μας διασώθηκε χάρη στην Ορθοδοξία και τα λειτουργικ­ά της κείμενα. Αν πρέπει να αναζητήσου­με ένα αδιάψευστο γεγονός που μαρτυρά την αδιάκοπη συνέχεια του Γένους μας, αυτό είναι η γλώσσα μας που δεν έπαψε ποτέ να μιλιέται».

Αλλά ο κ. Καλαντζής προσθέτει: «Ομως, το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας μας το έχυσαν, όποτε χρειάστηκε, και οι Ελληνες που δεν είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αλλά ανήκαν σε μια άλλη θρησκευτικ­ή κοινότητα ή δεν ανήκαν σε καμία θρησκευτικ­ή κοινότητα».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece