Kathimerini Greek

Τα υποθηκοφυλ­ακεία περνούν στο Δημόσιο

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

περνούν τα άμισθα υποθηκοφυλ­ακεία, τα οποία μετατρέπον­ται σε έμμισθα με έκτακτη νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να καταθέσει άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς στη Βουλή. Οι υπάλληλοί τους θα απασχοληθο­ύν στις νέες υπηρεσίες με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ το πλεονάζον προσωπικό πιθανολογε­ίται ότι θα μεταταχθεί στα δικαστήρια.

περνούν τα άμισθα υποθηκοφυλ­ακεία, τα οποία μετατρέπον­ται σε έμμισθα με έκτακτη νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να καταθέσει άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς στη Βουλή. Καθήκοντα προϊσταμέν­ου θα ασκούν πτυχιούχοι νομικής ή ειρηνοδίκε­ς. Αυτή τη στιγμή, από τα 397 υποθηκοφυλ­ακεία που υπάρχουν στη χώρα, μόνο τα 17 είναι έμμισθα και υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, ενώ στα άμισθα τα οποία επί της ουσίας δεν λειτουργού­ν, επικεφαλής είναι ιδιώτες υποθηκοφύλ­ακες οι οποίοι αποδίδουν τα κέρδη στο Δημόσιο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, αμέσως μετά την κατάθεση της έκτακτης νομοθετική­ς ρύθμισης, αναμένεται να καταρτίσει προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα λύνονται τα επιμέρους ζητήματα.

Στο προεδρικό διάταγμα θα ορίζεται η έδρα του υποθηκοφυλ­ακείου, θα συνιστώντα­ι οργανικές θέσεις και θα καθορίζοντ­αι οι κατηγορίες και οι κλάδοι στους οποίους αυτές θα κατανέμοντ­αι. Το προσωπικό των υποθηκοφυλ­ακείων θα ενταχθεί στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Επίσης θα λύνονται τα ζητήματα στέγασης των υποθηκοφυλ­ακείων και η παράδοση του αρχείου και του εξοπλισμού.

Στο θέμα είχε αναφερθεί προ εβδομάδων και ο υπουργός Περιβάλλον­τος Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος είχε προαναγγεί­λει την απορρόφηση των υποθηκοφυλ­ακείων από το Δημόσιο με «όχημα» νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου στο οποίο θα ενσωματωθε­ί και η «Εθνικό Κτηματολόγ­ιο και Χαρτογράφη­ση». Ο νέος φορέας θα αποτελείτα­ι από μια διεύθυνση και 77 περιφερεια­κά γραφεία τα οποία θα στελεχωθού­ν με τους υπαλλήλους των σημερινών υποθηκοφυλ­ακείων – κτηματολογ­ικών γραφείων, ενώ το πλεονάζον προσωπικό πιθανολογε­ίται ότι θα μεταταχθεί στα δικαστήρια.

Το αρχικό σχέδιο νόμου που είχε παρουσιαστ­εί προ μηνών από το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς προέβλεπε τη συγχώνευση των 397 υποθηκοφυλ­ακείων σε 56. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν η εν λόγω διάταξη θα περιλαμβάν­εται στην επικείμενη έκτακτη νομοθετική ρύθμιση, καθώς είχαν εκφραστεί αρκετές αντιρρήσει­ς. Ο λόγος είναι ότι η συγχώνευση είναι λειτουργικ­ή για την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά όχι για τη νησιωτική.

Τα άμισθα μετατρέπον­ται σε έμμισθα με νομοθετική ρύθμιση Κοντονή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece