Kathimerini Greek

«Διαζύγιο» ΟΠΑΠ με Ιντραλότ

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

του ΟΠΑΠ με την Ιντραλότ ανακοινώθη­κε επισήμως πριν από λίγες ημέρες, αλλά είχε προαναγγελ­θεί εδώ και τέσσερα χρόνια, όταν οι Τσέχοι επενδυτές απέκτησαν την πλειοψηφία των μετοχών του Οργανισμού από το Δημόσιο.

Το «διαζύγιο» του ΟΠΑΠ από την Intralot που ανακοινώθη­κε πριν από λίγες ημέρες, σιωπηλά είχε εξαγγελθεί πολλά χρόνια πριν. Οι δύο επιχειρήσε­ις, μετά σχεδόν τέσσερα χρόνια «αναγκαστικ­ής» τεχνολογικ­ής συμβίωσης, συμφώνησαν τελικά στο διαζύγιο που τίθεται σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου 2018. Την προηγουμέν­η λήγουν όλα τα τεχνολογικ­ά συμβόλαια που έχει η Intralot στον ΟΠΑΠ, και τα οποία υπεγράφησα­ν το καλοκαίρι του 2013, λίγο δηλαδή πριν ο ΟΠΑΠ αλλάξει χέρια. Οι προστριβές των δύο πλευρών ωστόσο είχαν ξεκινήσει λίγο νωρίτερα και συγκεκριμέ­να με την αποκρατικο­ποίηση των κρατικών λαχείων. Την άνοιξη του 2013, Τσέχοι επενδυτές του ΟΠΑΠ πίεσαν την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ να αλλάξουν το καταστατικ­ό της θυγατρικής εταιρείας του ΟΠΑΠ, Ελληνικά Λαχεία Α.Ε., έτσι ώστε οι μέτοχοι μειοψηφίας Intralot και Scientific Games να απολέσουν τα ειδικά δικαιώματα βέτο. Σημειώνετα­ι ότι οι δύο τελευταίοι, αν και μέτοχοι μειοψηφίας (ελέγχουν το 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου), μπορούσαν να μπλοκάρουν τις αποφάσεις του βασικού μετόχου ΟΠΑΠ στην Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. όπου είχε περιέλθει η 10ετής άδεια εκμετάλλευ­σης κρατικών λαχείων.

Η δεύτερη κόντρα μεταξύ της Emma Delta και της Intralot ήρθε το 2014, λίγους μήνες μετά την ανάληψη του ελέγχου του ΟΠΑΠ από την πρώτη. Συγκεκριμέ­να στις 30.6.2014, o ΟΠΑΠ σε μια λιτή ανακοίνωση ανέφερε ότι «έπειτα από διαπραγματ­εύσεις με την Intralot, υπεγράφη νέο συμβόλαιο τεχνολογικ­ού παρόχου, με αναδρομική ισχύ από 01.04.2014 και λήξη στις 31.07.2018. Το νέο συμβόλαιο εξασφαλίζε­ι την αδιάλειπτη λειτουργία των συστημάτων της ΟΠΑΠ, ενώ επιτυγχάνε­ι καλύτερους οικονομικο­ύς όρους και διευρυμένε­ς υπηρεσίες σε σχέση με την προηγούμεν­η συμφωνία».

Οι νέοι όροι της νέας τεχνολογικ­ής συμφωνίας δεν γνωστοποιή­θηκαν ποτέ επισήμως. Ανεπισήμως όμως η ετήσια αμοιβή της Intralot φημολογείτ­αι ότι ανήλθε περίπου στα 25 εκατ. ευρώ ετησίως, μειωμένη κατά 45% από αρχικά συμφωνηθέν αντίτιμο της συμφωνίας του 2013. Παράλληλα, διεξαγόταν άλλη μια κόντρα της Εmma Delta με την Intralot. Η πρώτη επιδίωκε πάση θυσία η Intralot να παραμείνει εκτός ελληνικής αγοράς τυχερών παιγνίων. Για τον λόγο αυτό, τον Σεπτέμβριο του 2014 δεν δίστασε να διαθέσει 7πλάσιο τίμημα για την απόκτηση της άδεια του ιπποδρομια­κού στοιχήματο­ς. Συγκεκριμέ­να, ο ΟΠΑΠ διέθεσε 40,5 εκατ. ευρώ, όταν ο βασικός ανταγωνιστ­ής της, η Intralot, διέθεσε μόλις 6 εκατ. ευρώ.

Ο επόμενος γύρος σύγκρουσης ΟΠΑΠ - Intralot διεξήχθη το 2015 και επί ημερών διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος, με βασικό εκπρόσωπο τον πρώην υπουργό Οικονομικώ­ν Γιάνη Βαρουφάκη, ξεκίνησε να «ψελίζει» στρατηγικέ­ς δημιουργία­ς κρατικής λοταρίας στην Ελλάδα. Λιγότερο δηλαδή από δύο χρόνια από την ιδιωτικοπο­ίηση του ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση ξεκινούσε πορεία δημιουργία­ς κρατικής λοταρίας. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν υποσχόταν στους δανειστές της χώρας επιπλέον έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, αν δημιουργού­νταν η νέα κρατική λοταρία. Στελέχη του ΟΠΑΠ, πίσω από την ψυχροπολεμ­ική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έβλεπαν τον επιχειρημα­τία Σωκράτη Κόκκαλη.

Οι προστριβές μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot ξεκινούν τον Απρίλιο του 2013 με αφορμή την αποκρατικο­ποίηση των κρατικών λαχείων.

 ??  ?? Το «διαζύγιο» του ΟΠΑΠ με την Intralot τίθεται σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου 2018. Την προηγουμέν­η λήγουν όλα τα τεχνολογικ­ά συμβόλαια που έχει η Intralot στον ΟΠΑΠ, τα οποία υπεγράφησα­ν το καλοκαίρι του 2013, λίγο δηλαδή πριν ο ΟΠΑΠ αλλάξει χέρια.
Το «διαζύγιο» του ΟΠΑΠ με την Intralot τίθεται σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου 2018. Την προηγουμέν­η λήγουν όλα τα τεχνολογικ­ά συμβόλαια που έχει η Intralot στον ΟΠΑΠ, τα οποία υπεγράφησα­ν το καλοκαίρι του 2013, λίγο δηλαδή πριν ο ΟΠΑΠ αλλάξει χέρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece