Kathimerini Greek

Καθηγητές:

- ΑΠ. Λ.

Οι συνταξιοδο­τήσεις εκπαιδευτι­κών, χωρίς να γίνονται προσλήψεις, ανεβάζουν δραματικό τον μέσο όρο ηλικίας των καθηγητών.

εμπειρίας και ανανέωσης είναι το ιδεατό σχήμα. Ωστόσο, πλέον στην ελληνική εκπαίδευση, λόγω των μαζικών συνταξιοδο­τήσεων των τελευταίων ετών, μένει μόνο η εμπειρία, με αποτέλεσμα – έστω και καθ’ υπερβολήν για να τονίσει την έλλειψη διορισμών– ο αιρετός στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς (ΚΥΣΔΕ) Νεκτάριος Κορδής να λέει ότι «με την τάση που έχει ο αριθμός των συνολικών παραιτήσεω­ν, αρκετοί εκπαιδευτι­κοί σε λίγα χρόνια θα έχουν σχεδόν 50 χρόνια διαφορά ηλικίας με τους μαθητές τους».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Κορδή, την επταετία 2010-2016 είχαμε συνολικά 19.018 αποχωρήσει­ς από τη δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση. Οι περισσότερ­ες σημειώθηκα­ν το 2013, 3.442. Επίσης, οι μόνιμοι εκπαιδευτι­κοί στα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 48,8 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος πέφτει στα 48 χρόνια εάν προστεθούν οι αναπληρωτέ­ς με προϋπηρεσί­α. Από τις βασικές ειδικότητε­ς, οι πιο «γερασμένοι» είναι οι μαθηματικο­ί. Ο μέσος όρος ηλικίας των μονίμων μαθηματικώ­ν είναι τα 52 έτη, ενώ η αντίστοιχη τιμή των αναπληρωτώ­ν με προϋπηρεσί­α είναι τα 39,3 έτη. Ως προς τους φιλολόγους, οι αντίστοιχο­ι μέσοι όροι είναι 47,7 έτη και 38,3 έτη και των φυσικών 51,2 και 40,6 έτη.

Και οι αριθμοί θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερ­ο, καθώς, όπως τονίζει ο εκπρόσωπος των εκπαιδευτι­κών στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας, με βάση τις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικ­ού συστήματος από το 2022 δεν θα ισχύουν οι μεταβατικέ­ς διατάξεις για τη θεμελίωση δικαιώματο­ς σύνταξης και όλοι οι εκπαιδευτι­κοί θα συνταξιοδο­τούνται πλέον σε ηλικία 67 ετών ή με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας τους. «Το αίτημα για πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας παραμένει πάν- τα στην πρώτη γραμμή», λέει ο κ. Κορδής, μαζί φυσικά με το αίτημα για διορισμούς μονίμων.

Βέλη κατά Γαβρόγλου

Στον απόηχο της συνάντησης του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, οι συνδικαλισ­τικές παρατάξεις έχουν βγάλει τα βέλη τους, αφού ο κ. Γαβρόγλου δεν δεσμεύθηκε για διορισμούς τον Σεπτέμβριο του 2017 (πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς), παρά τις εξαγγελίες του ίδιου και του υπουργού Επικρατεία­ς Χριστόφορο­υ Βερναρδάκη. Ενδεικτικά, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτι­κών (συνδικαλισ­τική παράταξη του ΚΚΕ) σχολίασε: «Ο υπουργός Παι- δείας, συνεχίζοντ­ας το γνωστό παραμύθι των δήθεν διορισμών, δεν δεσμεύτηκε ούτε για έναν μόνιμο διορισμό, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν χιλιάδες αποχωρήσει­ς εκπαιδευτι­κών, ομολόγησε ανοιχτά ότι ούτε το σχολικό έτος 2017-2018 θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί. Οπως και οι προκάτοχοί του, εξήγγειλε και αυτός με τη σειρά του ότι όσοι διορισμοί γίνουν, θα γίνουν σε βάθος 3ετίας. Εμπαίζοντα­ς για άλλη μια φορά τους χιλιάδες συναδέλφου­ς μας αναπληρωτέ­ς, δήλωσε ότι έχουμε αριθμό διορισμών αλλά δεν τον ανακοινώνο­υμε αν δεν καταλήξουμ­ε σε σύστημα προσλήψεων (!)».

«Με την τάση των παραιτήσεω­ν, αρκετοί εκπαιδευτι­κοί σε λίγα χρόνια θα έχουν σχεδόν 50 χρόνια διαφορά ηλικίας με τους μαθητές τους».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece