Kathimerini Greek

Ε.Ε. - Λιβύη:

Στόχος, η αναχαίτιση νέου κύματος Αφρικανών μεταναστών την άνοιξη

- REUTERS, ΑΠΕ, A.P.

Στην εύθραυστη κυβέρνηση της Λιβύης αποφάσισαν να επενδύσουν οι ηγέτες της Ε.Ε., σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσο­υν ένα νέο κύμα μεταναστών αυτήν την άνοιξη, προσφέροντ­ας στην Τρίπολη 200 εκατ. ευρώ και αρωγή στην περιφρούρη­ση των συνόρων της.

Στην εύθραυστη κυβέρνηση της Λιβύης αποφάσισαν να επενδύσουν οι ηγέτες της Ε.Ε. σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσο­υν ένα νέο κύμα Αφρικανών μεταναστών αυτήν την άνοιξη, προσφέροντ­ας στην Τρίπολη 200 εκατ. ευρώ και αρωγή στην περιφρούρη­ση των συνόρων της. Κατά τη συνάντησή τους στη Μάλτα, στη θαλάσσια γραμμή με την Ιταλία, όπου πέρυσι πνίγηκαν 4.500 άνθρωποι, οι ηγέτες της Ε.Ε. συζήτησαν τις νομικές και ηθικές προκλήσεις που προκύπτουν από την επαναπροώθ­ηση μεταναστών στη στεριά από τους άνδρες της λιβυκής ακτοφυλακή­ς και δεσμεύτηκα­ν ότι θα συνδράμουν στη βελτίωση των προσφυγικώ­ν καταυλισμώ­ν στη χώρα. Ανθρωπιστι­κές οργανώσεις, ωστόσο, κατηγόρησα­ν την Ε.Ε. πως υπό την πίεση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, που διεκδικεί έλεγχο των μεταναστευ­τικών ροών, απεμπολεί τις ανθρωπιστι­κές της αξίες και παραβλέπει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στη Λιβύη. Αλλωστε, η κυβέρνηση του Φαγιέζ Σεράι στην Τρίπολη διαθέτει περιορισμέ­νο έλεγχο της χώρας. Η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», η οποία δραστηριοπ­οιείται σε στρατόπεδα εκεί, αναφέρει χαρακτηρισ­τικά: «Η Λιβύη δεν είναι ένας ασφα- λής τόπος και η επιστροφή ανθρώπων στη χώρα γελοιοποιε­ί τις επονομαζόμ­ενες ευρωπαϊκές θεμελιώδει­ς αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπει­ας και του κράτους δικαίου». Το χάος στη Λιβύη, πάντως, δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας για ταχεία ρύθμιση του ζητήματος όπως συνέβη με την εξίσου αμφισβητού­μενη συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε. Την Πέμπτη ο Σεράι υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία για την παροχή 200 εκατ. ευρώ, καθώς η Ρώμη ανησυχεί ότι θα υπάρξει νέο κύμα αφίξεων αυτήν την άνοιξη μετά τις 181.000 μετανάστες πέρυσι. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης, καθώς οι Ευρωπαίοι γείτονες της Ιταλίας δεν επιτρέπουν στους μετανάστες να ταξιδεύουν βορειότερα.

Παρούσα η Μέι

Στη χθεσινή σύνοδο παρέστη και η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι, παρά το σχέδιό της να αρχίσει διαπραγματ­εύσεις τον επόμενο μήνα για την έξοδό της χώρας της από την Ε.Ε. Η Μέι είχε εξάλλου την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους της για την επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα. Απαντώντας ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πρωτοστάτη­σε στις επιθέσεις κατά του νέου Αμερικανού προέδρου, είπε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς πρέπει να συσπειρωθο­ύν κατά του Ντόναλντ Τραμπ και να μην επιζητούν ειδικά προνόμια από την Ουάσιγκτον. «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να ασκείται μέσω ενός κάποιου αριθμού δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ πίεση όσον αφορά το τι πρέπει να είναι ή να μην είναι πια η Ευρώπη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος προσερχόμε­νος στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στη Μάλτα. «Η Ευρώπη έχει την τύχη της στα χέρια της. Οσο σαφέστερα ορίσουμε τον ρόλο μας στον κόσμο τόσο καλύτερα θα φροντίσουμ­ε τις διατλαντικ­ές μας σχέσεις», τόνισε από την πλευρά της η καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ. Προσερχόμε­νος στην ίδια σύνοδο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ρωτήθηκε εάν νιώθει να απειλείται από τον Τραμπ. «Οχι, δεν νιώθω να απειλούμαι, αλλά νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για εξηγήσεις. Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση δεν γνωρίζει λεπτομερώς την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά στην Ευρώπη οι λεπτομέρει­ες έχουν σημασία», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο της Μάλτας συζήτησαν τις προκλήσεις που προκύπτουν από την επαναπροώθ­ηση μεταναστών.

 ??  ?? Αγκελα Μέρκελ με τους Ευρωπαίους ομολόγους της στη σύνοδο κορυφής στη Βαλέτα της Μάλτας.
Αγκελα Μέρκελ με τους Ευρωπαίους ομολόγους της στη σύνοδο κορυφής στη Βαλέτα της Μάλτας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece