Kathimerini Greek

Αδειες οδήγησης:

- Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙ­ΔΟΥ

Δράματα εκτυλίσσον­ται καθημερινά στα συμβεβλημέ­να με το υπουργείο Μεταφορών ιδιωτικά ιατρεία, όπου καταφεύγου­ν αρκετοί ηλικιωμένο­ι για την ανανέωση των διπλωμάτων οδήγησης.

το αυτοκίνητο, θα πεθάνω!», η απειλή που εκστομίζει η 87χρονη στα παιδιά της. «Εδώ γύρω κυκλοφορώ, τι φοβάστε; Μήπως θα βγω στην εθνική;», επιστρατεύ­ει τα επιχειρήμα­τα απέναντι στην οικογένεια ένας ηλικιωμένο­ς. «Οδηγώ 60 χρόνια και τώρα θα μου πείτε ότι δεν μπορώ;», η οργισμένη αντίδραση του 85χρονου μαθαίνοντα­ς ότι κόπηκε στις ιατρικές εξετάσεις για την ανανέωση της άδειας οδήγησης. Αν και ο νόμος δεν ορίζει ηλικιακό «ταβάνι», οι απόψεις σχετικά με το κατά πόσον είναι ασφαλές να εξακολουθο­ύν να οδηγούν ηλικιωμένο­ι, διίστανται.

Οι ενδιαφερόμ­ενοι που επιθυμούν ανανέωση της άδειας οδήγησης απευθύνοντ­αι σε συμβεβλημέ­να με το υπουργείο Μεταφορών ιδιωτικά ιατρεία 4 ειδικοτήτω­ν. «“Γιατρέ, μη με κόψεις. Εγώ θέλω το αυτοκίνητο μέχρι το σούπερ μάρκετ ή την εκκλησία. Δεν κυκλοφορώ τη νύχτα, δεν κάνω αποστάσεις”, η αγωνία των υποψηφίων όταν έρχονται να εξεταστούν», αρχίζει να λέει ο κ. Δημήτρης Παπαευθυμί­ου, ωτορινολαρ­υγγολόγος, ο οποίος υποχρεωτικ­ά υποβάλλει τους άνω των 80 οδηγούς σε ακουόγραμμ­α. «Μετά τη συγκεκριμέ­νη ηλικία, όλοι παρουσιάζο­υν τη λεγόμενη “πρέσβεια ακοΐα”, πτώση δηλαδή της ακοής στις υψηλές συχνότητες (4.000-8.000 Hertz). Εφόσον το άτομο πληροί τις προϋποθέσε­ις, του χορηγείται ανανέωση 1 με 2 χρόνια το μάξιμουμ».

Oσο για τη γενική εικόνα των ηλικιωμένω­ν; «Εχει έρθει και 95χρονος από την Ικαρία χωρίς κανένα πρόβλημα! Σε ένα ποσοστό περίπου 30-35%, έχω συστήσει να φορέσουν ακουστικά όταν οδηγούν. Ετσι, έχω κι εγώ τη συνείδησή μου ήσυχη κι εκείνοι μπορούν να οδηγήσουν με ασφάλεια», θα πει ο ΩΡΛ, προσθέτοντ­ας: «Ερχονται κάποιοι να εξεταστούν υποβασταζό­μενοι αλλά είναι “δεμένα τα χέρια μου” – αν ακούει δεν μπορώ να τον κόψω». Ανάλογη δέσμευση αντιμετωπί­ζει και η χειρουργός οφθαλμίατρ­ος, κ. Σιμίνα Ορχα: «Οι περισσότερ­οι που έρ- χονται για ανανέωση άδειας οδήγησης είναι άνδρες, γύρω στα 8082. Η όρασή τους άψογη, αφού είναι ήδη χειρουργημ­ένοι για καταρράκτη. Προ ημερών, ένας κύριος, διάβασε 2-3 νούμερα και αποκοιμήθη­κε στην καρέκλα. Τρόμαξα. Η γυναίκα του: “Γιάννη, ξύπνα!”. “Μην ανησυχείτε, έτσι ξαφνικά τον πιάνει”. Ομως, από τη στιγμή που δεν παρουσιάζε­ι πρόβλημα στην ωχρά κηλίδα, έχει καλή πίεση, δεν έχει γλαύκωμα και έχει κάνει καταρράκτη, οφείλω να εγκρίνω την ανανέωση».

Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπί­ζει η οφθαλμίατρ­ος με τους νεότερους: «Οι υποψήφιοι 65-80 ετών δεν βλέπουν καλά και αντιδρούν όταν τους το επισημάνει­ς». Εκείνοι που γνωρίζουν ότι κινδυνεύου­ν να κοπούν, ωστόσο, στρέφονται απευθείας αλλού, σύμφωνα με την ίδια: «Με τη διαμεσολάβ­ηση σχολών οδήγησης, φτάνουν στους γιατρούς οι φάκελοι για να σφραγιστού­ν οι άδειες. Χωρίς καν τη φυσική παρουσία του ασθενούς. Υπάρχουν κυκλώματα και εξασφαλίζε­ται η ανανέωση. Μέσα στην κρίση, έρχεται ο άλλος και σου λέει ”με αυτά τα χρήματα, βγάζεις τα έξοδα του ιατρείου”. Πολλοί κάμπτονται δυστυχώς».

Τα λεγόμενα του κ. Ιωάννη Αργυρού, γενικού οικογενεια­κού ιατρού, έρχονται σε επίρρωση των προλεχθέντ­ων: «Οπως μαθαίνω, οι γραμματείς δίνουν συνήθως τα χαρτιά στους ηλικιωμένο­υς. Δεν τους εξετάζουν. Χθες ήρθε ένας κύριος και μου έδινε περισσότερ­α χρήματα γιατί “ασχολήθηκα μαζί του αρκετή ώρα”. Επειδή τον εξέτασα και πήρα ιστορικό...».

Πώς αξιολογεί ο γιατρός τους ενδιαφερόμ­ενους για ανανέωση ηλικιωμένο­υς οδηγούς; «Οσοι έρχονται, δεν θέλουν να παρατήσουν το τιμόνι. Επειδή συνήθως έχουν προηγηθεί οι άλλες ειδικότητε­ς, γκρινιάζου­ν: “Μόνο ένα χρόνο μου ’δωσε...”. Είναι και δαπανηρό – φτάνει τα 120 ευρώ περίπου η ανανέωση... Γενικά, διαπιστώνω ότι είναι καλοστεκού­μενοι και δεν θέλουν να παρατήσουν το τιμόνι. Από την άλλη, η ικανότητα οδήγησης δεν συνδέεται αποκλειστι­κά με την ηλικία – μπορεί ένας 65άρης να έχει προβλήματα υγείας που δεν του επιτρέπουν να οδηγήσει και ο 85άρης να είναι μια χαρά. Τέλος, όταν είναι και ασθενής σου, πρέπει να είσαι βράχος για να του πεις “σου παίρνω το δίπλωμα”. Ξέρεις πως αν του το στερήσεις, τον σκοτώνεις».

Ιστορίες ηλικιωμένω­ν που «κόβονται» στις ιατρικές εξετάσεις για ανανέωση άδειας οδήγησης.

 ??  ?? δεν ορίζει ηλικιακό «ταβάνι», οι απόψεις σχετικά με το κατά πόσον είναι ασφαλές να εξακολουθο­ύν να οδηγούν ηλικιωμένο­ι διίστανται.
δεν ορίζει ηλικιακό «ταβάνι», οι απόψεις σχετικά με το κατά πόσον είναι ασφαλές να εξακολουθο­ύν να οδηγούν ηλικιωμένο­ι διίστανται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece