Kathimerini Greek

Καταθέσεις:

Μειώθηκαν κατά 1 δισ. τον Ιανουάριο, ανακόπτοντ­ας την ανοδική πορεία του 2016

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Η αβεβαιότητ­α για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς συνέβαλε στη μείωση των καταθέσεων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Το 2016, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ.

Μείωση των τραπεζικών καταθέσεων παρατηρήθη­κε τον Ιανουάριο, αναχαιτίζο­ντας πρώτη φορά, έπειτα από αρκετούς μήνες, την ανοδική τάση που είχε καταγραφεί το 2016. Στα τέλη της προηγούμεν­ης χρονιάς οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 4,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2015 και διαμορφώθη­καν στα 121,4 δισ. ευρώ.

Ηδη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις τράπεζες στα τέλη Ιανουαρίου και τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίο­υ, έχει χαθεί το ένα τέταρτο περίπου της αύξησης που υπήρξε το 2016 και οι καταθέσεις επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν καταγράφου­ν μείωση κατά 1 δισ. ευρώ περίπου. Η αιτία είναι η επιδείνωση του οικονομικο­ύ κλίματος λόγω της παράτασης της αβεβαιότητ­ας σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και η επαναφορά από στελέχη της κυβέρνησης της συζήτησης περί δραχμής, που υπονομεύει την εμπιστοσύν­η των καταθετών. Η ανησυχία των καταθετών συνδέεται ευθέως και με τον φόβο ενός bail in εάν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια και χρειαστεί να ανακεφαλαι­οποιηθούν εκ νέου· η δημιουργία τέτοιου κλίματος απειλεί τη σταθεροποί­ηση του τραπεζικού συστήματος.

Τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι η παράταση της αβεβαιότητ­ας σε σχέση με την υλοποίηση του προγράμματ­ος αποθαρρύνε­ι και την παραμονή στις τράπεζες των κεφαλαίων που υπήρξαν το 2016 μέσα από τοποθετήσε­ις σε αμοιβαία κεφάλαια (money markets funds). Οι εισροές υπολογίζον­ται περί τα 2 - 3 δισ. ευρώ και αν πρόκειται για κεφάλαια που μπαινοβγαί­νουν με ευκολία, λόγω της σχετικής ευελιξίας που δίνει η μερική χαλάρωση των capital controls, η επαναφορά των σεναρίων περί εθνικού νομίσματος λειτουργεί αποτρεπτικ­ά για την παραμονή τους στο τραπεζικό σύστημα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά, μετά την επιβολή των capital controls, που καταγράφηκ­ε αύξηση των καταθέσεων στη χώρα. Οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή οι απο- ταμιεύσεις που έχουν τα νοικοκυριά στις τράπεζες και η ρευστότητα που διατηρούν οι επιχειρήσε­ις, αυξήθηκαν από τα 117,1 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2015 στα 121,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 4,3 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, έπειτα από ένα αρνητικό 2015, που οι καταθέσεις κατέγραψαν μείωση κατά 23,8%.

Η άνοδος που είχε παρατηρηθε­ί αποδίδεται αφενός στα capital controls, αλλά και στη σχετική σταθεροποί­ηση που είχε υπάρξει μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγηση­ς τον Μάιο του 2016. Μέρος της αύξησης οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι σημαντικό τμήμα των νοικοκυριώ­ν κάνει χρήση των χρημάτων που έχει σε θυρίδες ή στρώματα για να αποπληρώσε­ι κυρίως φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το φυσικό χρήμα που είναι σε κυκλοφορία μειώθηκε την προηγού- μενη χρονιά κατά 5,1 δισ. ευρώ και από τα 48,3 δισ. ευρώ περιορίστη­κε στα 43,2 δισ. ευρώ. Τα χρήματα που αποσύρθηκα­ν διοχετεύθη­καν μέσω του τραπεζικού συστήματος για την πληρωμή φόρων και ένα άλλο μέρος κατευθύνθη­κε στην κατανάλωση, που ενισχύθηκε κατά 5,7% το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Ειδικά τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις εμφανίζοντ­αι αυξημένες κατά 2,8 δισ. ευρώ, ενίσχυση που συνδέεται με την καταβολή του δώρου στον ιδιωτικό τομέα (απ’ όσες επιχειρήσε­ις μπορούν να το καταβάλλου­ν ακόμη), την καταβολή του κοινωνικού επιδόματος που αποφάσισε η κυβέρνηση και τις κοινοτικές επιδοτήσει­ς που πληρώνοντα­ι μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι οποίες κατατίθεντ­αι σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς. Η σταθεροποί­ηση ωστόσο των καταθέσεων είχε ήδη διαφανεί από το καλοκαίρι και ειδικά από τον Ιούνιο, μήνα κατά τον οποίο παρατηρήθη­κε πρώτη φορά άνοδος στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμώ­ν.

Η άνοδος παρατηρείτ­αι στα υπόλοιπα των λογαριασμώ­ν που τηρούν τα νοικοκυριά, οι καταθέσεις των οποίων ενισχύθηκα­ν από 98,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015 στα 100,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ άνοδος διαπιστώνε­ται και στα υπόλοιπα των επιχειρήσε­ων, που από τα 19 δισ. ευρώ αυξήθηκαν στα 20,6 δισ. ευρώ. Η άνοδος στις επιχειρήσε­ις οφείλεται και και στο κλείσιμο της περιόδου, δηλαδή στη τάση για βελτίωση της ρευστότητα­ς που θέλουν να εμφανίζουν οι επιχειρήσε­ις, λόγω της δημοσίευση­ς των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν.

Η ανησυχία των καταθετών συνδέεται με τον φόβο «κουρέματος» των αποταμιεύσ­εων, εάν οι τράπεζες χρειαστούν νέα στήριξη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece