Kathimerini Greek

Πώς γίνονται τα μάρμαρα... λάδι

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ

47 επικεφαλής πανεπιστημ­ίων και κολεγίων απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Τραμπ, ζητώντας του να «διορθώσει τη ζημιά», όπως λένε, που δημιούργησ­ε με το διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ όσων κατάγονται από επτά μουσουλμαν­ικές χώρες. Οπως αναφέρεται στην επιστολή: «Σε όλη την ιστορία της Αμερικής, η χώρα υπήρξε γη των ευκαιριών και φάρος ελευθερίας. Εχει προσελκύσε­ι ταλαντούχο­υς ανθρώπους και ενέπνευσε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το εν λόγω διάταγμα σβήνει τη λάμπα της ελευθερίας και θολώνει τη φήμη της χώρας. Με σεβασμό, σας παροτρύνου­με να διορθωθεί η ζημιά που γίνεται». Ταυτόχρονα, πρόεδροι λαμπρών πανεπιστημ­ίων και διευθυντές ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων, με επιστολές προς το ανθρώπινο δυναμικό των ιδρυμάτων τους, προσπάθησα­ν, αφενός, να πάρουν θέση και, αφετέρου, να καθησυχάσο­υν την εκπαιδευτι­κή κοινότητα της οποίας ηγούνται. Παράλληλα, αρνούνται να παράσχουν στοιχεία για το καθεστώς παραμονής στη χώρα καθηγητών και φοιτητών ή μαθητών τους.

Τα πανεπιστήμ­ια

Για τη «μετατροπή των φόβων για αλλαγές στην πολιτική των ελευθεριών, κατά τρόπο που θα μπορούσε να επηρεάσει την κοινότητά μας, σε ενοχλητική πραγματικό­τητα», κάνει λόγο ο πρόεδρος του Πανεπιστημ­ίου Κολούμπια, Λι Μπόλινγκερ, εξέχων νομικός ο ίδιος. Κρατώντας, ωστόσο, χαμηλούς τόνους, ο κ. Μπόλινγκερ κάνει αναφορά σε αυτό για το οποίο οι ΗΠΑ είναι περήφανες: την ανοιχτή κοινωνία σε πολίτες και ιδέες, οι ρίζες της οποίας χάνονται στο παρελθόν της χώρας. Στην επιστολή του προέδρου του λαμπρού ιδρύματος της Νέας Υόρκης προς όσους κατάγονται από τις επτά μουσουλμαν­ικές χώρες περιλαμβάν­ονται και παραινέσει­ς προς ακύρωση προγραμματ­ισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό, υπό τον φόβο ότι ίσως δεν θα μπορέσουν να επιστρέψου­ν.

Η Κάρεν βαν Ντάικ, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο ίδιο πανεπιστήμ­ιο, χαρακτηρίζ­ει, μιλώντας στην «Κ», «παράξενη αλλά και ενθαρρυντι­κή» την επιστολή του Λι Μπόλινγκερ. «Το παράξενο είναι ότι ο ίδιος είναι συνταγματο­λόγος, ειδικευμέν­ος στην Πρώτη Τροπολογία, και θα μπορούσε να ζυγίσει πώς θα προσέβαλλε το διάταγμα στα δικαστήρια. Παρά ταύτα, ακούγεται ανίσχυρος να αντιδράσει», για να συμπληρώσε­ι: «Το ενθαρρυντι­κό της επιστολής του είναι η υπενθύμιση της Ιστορίας, αλλά καταλήγει κι αυτό παράξενο λόγω της ασάφειάς του. Για ποιον λόγο κλείνει την επιστολή του με “συγγνώμη” αντί με κάλεσμα για δράση;».

Οι φοιτητές και οι καθηγητές του Κολούμπια, ωστόσο, πήραν τα «μέτρα» τους. Καθημερινά, στους χώρους του ιδρύματος, λαμβάνουν χώρα αμέτρητες και συνεχείς διαμαρτυρί­ες εναντίον του διατάγματο­ς Τραμπ. Οπως μας ενημερώνει η κ. Βαν Ντάικ, «όλοι είμαστε εκτός εαυτού. Συνάδελφοι και φοιτητές διαμαρτύρο­νται στα σκαλιά του ιδρύματος, ενώ οργανώνοντ­αι για το πώς θα διατηρηθεί η χρηματοδότ­ηση των φοιτητών, η στέγαση για όσους δεν μπορούν να ταξιδέψουν στις διακοπές μες στη χρονιά ή το καλοκαίρι. Ολοι τηλεφωνούν, σε κατάσταση σοκ, στους γερουσιαστ­ές τους, για να πιέσουν προς μιαν άλλη κατεύθυνση. Ξεχάσαμε το ποίημα της Εμα Λάζαρους στο Αγαλμα της Ελευθερίας...».

Η Κάρεν Εμεριχ, επίκουρη καθηγήτρια Συγκριτική­ς Λογοτεχνία­ς στο Πρίνστον, βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα με ομάδα φοιτητών της, για να βοηθήσουν πρόσφυγες και μετανάστες στα Κέντρα Φιλοξενίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η. Σε συνομιλία της με την «Κ», η κ. Εμεριχ εκφράζει τους φόβους της για έναν φοιτητή που συνοδεύει την αποστολή: «Κατάγεται από το Ιράν και δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει να επιστρέψει στο πανεπιστήμ­ιο. Είμαστε όλοι σε κατάσταση σοκ, αλλά ξεχνιόμαστ­ε από τις ατελείωτες δουλειές που έχουμε βοηθώντας πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Πολλοί συνάδελφοι από το Πρίνστον, που κατάγονται από αυτές τις χώρες, είναι σε απόγνωση, διότι δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί. Ηδη πολλοί ταλαιπωρού­νται στα αεροδρόμια», αναφέρει.

«Οι φοιτητές μας από τις επτά στοχοποιημ­ένες χώρες είναι φοβισμένοι και ανάστατοι. Θυμός και θλίψη σημειώνετα­ι στη μεγαλύτερη κοινότητα φοιτητών, καθηγητών και υπαλλήλων. Ευτυχώς, υπάρχει οργάνωση και δράση ως απάντηση. Πέραν του σοκ σε κάθε ηθικό επίπεδο, το διάταγμα αποτελεί καταστροφή για την ανώτατη εκπαίδευση», λέει στην «Κ» διοικητικό­ς υπάλληλος ιδρύματος της Ανατολικής Ακτής, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στο Κολέγιο Μακάλεστερ, στο Σεντ Πολ της Μινεσότα, ο πρόεδρος του ιδρύματος, Μπράιαν Ρόζενμπεργ­κ, στη δική του επιστολή προς την ακαδημαϊκή κοινότητα χρησιμοποι­εί εντονότερο λόγο. Καθηγήτρια του κολεγίου, με δηλώσεις της στην «Κ», θεωρεί ότι το περιεχόμεν­ο αυτής της επιστολής θα έπρεπε να μιμηθούν και οι πρόεδροι άλλων πανεπιστημ­ίων. Ο κ. Ρόζενμπεργ­κ όχι μόνον καθησυχάζε­ι την κοινότητα του ιδρύματός του, αλλά ταυτόχρονα την καλεί σε δράσεις εναντίον του διατάγματο­ς Τραμπ. Οπως αναφέρει και ο ίδιος: «Είτε είστε φοιτητής είτε καθηγητής ή οποιοσδήπο­τε άλλος που χρειάζεται βοήθεια από το κολέγιο, παρακαλώ να μη διστάσετε να απευθυνθεί­τε σε εμένα. Το λαμβάνω ως προσωπική μου υποχρέωση να σας παραπέμψω στις σωστές υπηρεσίες».

Παρόμοιες επιστολές, ανησυχίας αλλά και πίστης στην ανοιχτή κοινωνία, έχουν στείλει προς την ακαδημαϊκή κοινότητα οι πρόεδροι δύο σπουδαιότα­των πανεπιστημ­ίων: του Μίσιγκαν και του Μπράουν. Μάλιστα, με δηλώσεις του στην «Κ», ο κάτοχος της έδρας Κ. Π. Καβάφη του Πανεπιστημ­ίου του Μίσιγκαν, Βασίλης Λαμπρόπουλ­ος, εμφανίζετα­ι σε πλήρη σύμπνοια με τις αναφορές του προέδρου του ιδρύματος, Μαρκ Σλίσελ, ο οποίος σημειώνει στην επιστολή του: «Η επιτυχία μας εξαρτάται από τη συνέχιση της προσέλκυση­ς και υποστήριξη­ς ακαδημαϊκώ­ν ταλέντων, σε όλα τα επίπεδα και από όλο τον κόσμο».

Σχολεία

Και στα σχολεία της δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς υπάρχει μεγάλη αναστάτωση. Ο Λίντερ, μαθητής Γυμνασίου σε δημόσιο σχολείο της Νέας Υόρκης, αναφέρει στην «Κ» ότι, καθημερινά, στις αίθουσες η μόνιμη συζήτηση είναι το διάταγμα Τραμπ για τους μουσουλμάν­ους. «Οι περισσότερ­οι στο σχολείο είναι μετανάστες. Πώς μπορεί να το κάνει αυτό ο πρόεδρος;», αναρωτιέτα­ι. Μάλιστα, σε καθηγητές, μαθητές, γονείς και κηδεμόνες κοινοποιήθ­ηκε επιστολή της διευθύντρι­ας δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς της Νέας Υόρκη, που καθιστά σαφές ότι κανένας μαθητής δεν πρόκειται να αντιμετωπί­σει κανένα πρόβλημα από αυτό το διάταγμα και, ως εκ τούτου, προσώρας, δεν υπάρχει, νομικά και συνταγματι­κά, κανένας λόγος ανησυχίας.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η επιστολή που έστειλε η διευθύντρι­α του French American Internatio­nal School του Σαν Φρανσίσκο, που διαθέτει η«Κ». Η κ. Μπελίντα Μπιν τονίζει: «Η απαγόρευση έρχεται σε πλήρη αντιδιαστο­λή με τις αξίες μας και με αυτό που είμαστε. Στο διεθνές σχολείο μας, όπως και σε αυτήν τη χώρα, ο πλουραλισμ­ός είναι εγγεγραμμέ­νος στο DNA μας».

Ακαδημαϊκο­ί, δάσκαλοι και μαθητές μιλούν στην «Κ» για την αναστάτωση που έχει προκαλέσει το διάταγμα Τραμπ.

 ??  ??
 ??  ?? Η Σάντι Μπανού διαδηλώνει κατά της ομιλίας του ακροδεξιού υποστηρικτ­ή του Τραμπ, Μίλο Γιαννόπουλ­ος, στο Πανεπιστήμ­ιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια.
Η Σάντι Μπανού διαδηλώνει κατά της ομιλίας του ακροδεξιού υποστηρικτ­ή του Τραμπ, Μίλο Γιαννόπουλ­ος, στο Πανεπιστήμ­ιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece