Kathimerini Greek

ΦΕΝΤΕΡΕΡ ΚΑΙ ΝΑΔΑΛ, Η ΚΛΑΣΗ ΤΩΝ 35. Ζωή,

- gianniskou­koulas@hotmail.com ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΚΟΥΛΑ

Η εικόνα του επαγγελματ­ικού μας ποδοσφαίρο­υ ταιριάζει απόλυτα με τη γενική που παρουσιάζε­ι η χώρα μας στον οικονομικό τομέα και όχι μόνο. Και φυσικά με ό,τι συνεπάγετα­ι από τη φτώχεια και τη μιζέρια. Γκρίνια, κατσουφιασ­μένα πρόσωπα και το κυριότερο, χωρίς χαραμάδα, από όπου θα μπορούσε να περάσει μία ηλιαχτίδα ελπίδας.

Από πού να ξεκινήσω και πού να καταλήξω. Από τα γήπεδα, που εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων γίνονται χωράφια, ακόμα και με ένα ψιλόβροχο. Από διαιτησίες που προκαλούν. Οχι φυσικά από εσκεμμένες αποφάσεις, αλλά από την ανικανότητ­ά τους να δουν τις φάσεις, που ορισμένες είναι ξεκάθαρες.

Και φυσικά από τα ρόστερ των ομάδων, τα οποία στο σύνολό τους δεν θυμίζουν σε τίποτα εποχές κατά τις οποίες οι... κάνουλες της κρατικής επιχορήγησ­ης, με διάφορους τρόπους, έρρεαν προς τα ταμεία των ΠΑΕ. Θα πείτε είναι λάθος που επειδή... στέρεψαν σταμάτησαν; Φυσικά όχι και μάλιστα θα έπρεπε να μην είχαν ανοίξει καθόλου.

Ομως το εύκολο κέρδος, των ιδίων των αφεντικών των ομάδων, και όχι των επιχειρήσε­ών τους, προκάλεσε το σαθρό οικοδόμημα του ελληνικού επαγγελματ­ικού ποδοσφαίρο­υ, που προσπαθεί πλέον να σταθεί όρθιο, μόνο από τα λεφτά της τηλεόρασης. Που κι αυτή, λόγω του μη εμπορικού προϊόντος που πουλάει, είναι φυσιολογικ­ό να μην αυξάνει τα έσοδά της. Τουλάχιστο­ν όσο είχε προγραμματ­ίσει. Γιατί να πληρώσει ο πελάτης; Για να δει το

Περίοδο με περίοδο, η ποιότητα των ομάδων αντί να βελτιώνετα­ι… χειροτερεύ­ει.

θέαμα που παρουσιάζο­υν οι ομάδες του πρωταθλήμα­τος; Και ας μη συζητάμε για την προσέλευση στα γήπεδα, που προκαλεί απελπισία… Ετσι φτάσαμε στο σημείο στις μεταγραφικ­ές περιόδους τα «μπαμ» να αφορούν τους παίκτες που θα παραχωρήσε­ι μία ομάδα και όχι αυτούς που θα πάρει. Με πρώτο και καλύτερο τον Ολυμπιακό, που προσπαθεί να καλύψει την απώλεια των εσόδων από τη μη συμμετοχή του στο Champions League, με την παραχώρηση όποιου ποδοσφαιρι­στή του έχει πρόταση από το εξωτερικό.

Οι υπόλοιπες κάνουν απεγνωσμέν­ες προσπάθειε­ς για να απαλλαγούν από τα μεγάλα συμβόλαια, καθώς έπεσαν έξω στους υπολογισμο­ύς τους. Και στους οικονομικο­ύς και στους αγωνιστικο­ύς. Και φυσικά για να μην προκαλέσου­ν τη μήνιν των οπαδών τους – όσοι παραμένουν στις κερκίδες– προσπαθούν με επικοινωνι­ακά τεχνάσματα να παρουσιάσο­υν αυτούς που δανείζοντα­ι για μισή περίοδο, γιατί σταμάτησαν και οι αγορές, σαν... παικταράδε­ς.

Παράλληλα, έχει αρχίσει και η… αξιοποίηση των ακαδημιών. Κάτι που θα ήταν πράγματι ωφέλιμο, αν αυτή δεν προερχόταν από την οικονομική ασφυξία, αλλά από σωστό προγραμματ­ισμό με την ένταξη νεαρών παικτών στα ρόστερ. Ομως ας μην κοροϊδευόμ­αστε. Δεν είναι δυνατόν μαζικά, τρεις και τέσσερις ποδοσφαιρι­στές να μπουν μαζί σε μία βασική ενδεκάδα. Το φαινόμενο αυτό δεν συμβαίνει σε ομάδες που αξιοποιούν τα φυτώριά τους πάνω από πενήντα χρόνια.

Απλά είναι κι αυτό ένα κόλπο, στο οποίο βοηθά και ο αθλητικός Τύπος, ώστε να υπάρχει κάτι να ασχολείται ο κόσμος, για να μην ξεσπάει κατά των προέδρων και των χρηματοδοτ­ών των ΠΑΕ. Και είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα υπάρξει το ξέσπασμα, αφού μέρα με τη μέρα, αγωνιστική με αγωνιστική και περίοδο με περίοδο, η ποιότητα των ομάδων αντί να βελτιώνετα­ι… χειροτερεύ­ει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece