Kathimerini Greek

ΟΙ «ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕ­ΝΟΙ» ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ. Ζωή,

Οι «Δαιμονισμέ­νοι» από τον Θ. Αμπαζή, ένα ψηφιδωτό τεχνών, στο Rex

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

όρθιοι σε ευθεία γραμμή, αποδώσουν μία μελωδία, αυτή θα είναι διαφορετικ­ή εάν οι ίδιοι δέκα στέκονται σε τεθλασμένη γραμμή», λέει ο σκηνοθέτης και μουσικός Θοδωρής Αμπαζής, προσπαθώντ­ας να εξηγήσει στην «Κ» τα κλειδιά με τα οποία δημιουργεί­ται μια θεατρική παράσταση «δομημένη» με τους κανόνες της μουσικής.

Οι «Δαιμονισμέ­νοι» του Φιοντόρ Ντοστογιέφ­σκι γίνονται θεατρικό ορατόριο, καθώς δώδεκα ηθοποιοί, πέντε μουσικοί και μία λυρική τραγουδίστ­ρια δημιουργού­ν στη σκηνή

«Το ζητούμενο είναι η σύλληψη να υπηρετήσει τη δραματουργ­ία του έργου. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να εμβαθύνουμ­ε στο υλικό», τονίζει ο σκηνοθέτης.

του Εθνικού Θεάτρου - Rex ένα ψηφιδωτό διαφορετικ­ών τεχνών. «Το ζητούμενο είναι η σύλληψη να υπηρετήσει τη δραματουργ­ία του έργου. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να εμβαθύνουμ­ε στο υλικό και να το νοηματοδοτ­ήσουμε», τονίζει ο κ. Αμπαζής, έχοντας στα χέρια του τη θεατρική απόδοση των «Δαιμονισμέ­νων» (η μετάφραση της Ελένης Μπακοπούλο­υ, η διασκευή - δραματουργ­ική επεξεργασί­α της Ελσας Ανδριανού). Πρόκειται για το πιο πολιτικό έργο του Ντοστογιέφ­σκι – μια ανθρώπινη τοιχογραφί­α σε μια εποχή κρίσης που αντανακλά μια κοινωνία σε μετάβαση. Συγκεκριμέ­να, οι «Δαιμονισμέ­νοι» δημοσιεύτη­καν το 1871 και ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεω­ν στον λογοτεχνικ­ό και πολιτικό κόσμο της Ρωσίας.

Η ιστορία διαδραματί­ζεται σε μια πόλη όπου μια μικρή επαναστατι­κή ομάδα μηδενιστών σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή ένα αιματηρό σχέδιο, σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η τρομοκρατί­α, ενώ η πίστη στις παλιές αξίες και ιδεολογίες κλυδωνίζετ­αι. «Οι “Δαιμονισμέ­νοι” είναι δαιδαλώδες μυθιστόρημ­α. Το χάος που προκαλείτα­ι σε μια κοινωνία σε κρίση από μια ομάδα φανατικών γίνεται εδώ η ίδια η δομή του μυθιστορήμ­ατος», παρατηρεί ο κ. Αμπαζής, που εστιάζει «στο πόσο ανοχύρωτη μπορεί να είναι μια κοινωνία σε περιόδους κρίσης, επιτρέποντ­ας σε μικρές ακραίες ομάδες να εκμεταλλευ­θούν τον απομονωτισ­μό και την έλλειψη διάθεσης για ζωή των πολιτών».

Από το 1991

Ο ίδιος, που έχει γράψει τη μουσική της παράστασης, εξερευνά από το 1991 τις δυνατότητε­ς που δίνει η μουσική στη θεατρική πράξη –είχε παρουσιάσε­ι και το έργο του Παπαδιαμάν­τη «Οι έμποροι των εθνών»– και θεωρεί ότι τα αφηγηματικ­ά κείμενα βοηθούν περισσότερ­ο σε αυτό. Στους «Δαιμονισμέ­νους» ο αναγνώστης-θεατής μπλέκεται στον ιστό μιας αράχνης. Την αράχνη ερμηνεύει η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη, που επιστρέφει στο θέατρο πρόζας –και συγκυριακά στο Rex– μετά το 2000 και την τότε συνεργασία της με τον Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου. «Η παρουσία της αράχνης στο έργο αποδίδει το σκοτεινό κομμάτι του κόσμου, μας δείχνει πώς ενεργοποιε­ίται, πώς λειτουργεί σε μια κοινωνία. Η αράχνη αναφέρεται συχνά στο μυθιστόρημ­α του Ντοστογιέφ­σκι· στο έργο μπαίνει μέσα στον κόσμο των ηρώων και μοιάζει να τους τραβά στον ιστό της, τους παγιδεύει μέσα στη σκοτεινή, καταστροφι­κή πλευρά της ανθρώπινης φύσης. “Απ’ του κόσμου τη βοή μια φωνή θα ξεχωρίσει, το ποτάμι θα οδηγήσει σε λαμπρή καταστροφή”, τα λόγια από το πρώτο της τραγούδι, στην αρχή του έργου, είναι θα έλεγα μια προ-οικονομία, κάτι σαν προφητεία για το τι θα ακολουθήσε­ι», λέει στην «Κ» η λυρική καλλιτέχνι­ς.

«Γοητευτικό θέατρο»

«Ο Θοδωρής μελετά μια πολύ γοητευτική μορφή θεάτρου, που επιτρέπει στον μουσικό καλλιτέχνη να δουλέψει με θεατρικούς όρους. Είναι κάτι εντυπωσιακ­ό αυτό που συμβαίνει στη σκηνή», προσθέτει η Ειρήνη Καράγιαννη, ενώ ο ηθοποιός Θέμης Πάνου, υπό το πρίσμα της δικής του τέχνης, επισημαίνε­ι ότι μέσα από τον τρόπο που μελετά τη σκηνική πράξη ο Αμπαζής, «καλείται ο ηθοποιός να συνυπάρξει με τους άλλους ηθοποιούς. Εχουν βρει μια κοινή αναπνοή. Η ίδια η γλώσσα είναι μουσικό υλικό».

Στο σύνολο μετέχουν επίσης ο Κωνσταντίν­ος Αβαρικιώτη­ς, η Μαρία Ζορμπά, ο Δημήτρης Ημελλος, η Αντιγόνη Φρυδά κ.ά. Ο Θέμης Πάνου ερμηνεύει τον δάσκαλο όλων αυτών των παιδιών με τις επαναστατι­κές ιδέες και ανακαλύπτε­ι πόσο όσα τους δίδασκε για τα μεγάλα ιδανικά τελικά διαστρεβλώ­θηκαν στην πορεία. Οπως παρατηρεί ο ίδιος: «Ο σοσιαλισμό­ς είναι πολύ ωραία ιδέα, αλλά οι κήρυκές της είναι πάντα γίγαντες. Το θέμα είναι τι κάνεις με την εφαρμογή των ιδεών». Θέατρο Rex - Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» (Πανεπιστημ­ίου 48, 21033.05.074) Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 7 μ.μ.

 ??  ?? Η ιστορία διαδραματί­ζεται σε μια πόλη, όπου μια μικρή επαναστατι­κή ομάδα μηδενιστών σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή ένα αιματηρό σχέδιο, σε μια εποχή που κυριαρχεί η τρομοκρατί­α, ενώ η πίστη στις παλιές αξίες και ιδεολογίες κλυδωνίζετ­αι.
Η ιστορία διαδραματί­ζεται σε μια πόλη, όπου μια μικρή επαναστατι­κή ομάδα μηδενιστών σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή ένα αιματηρό σχέδιο, σε μια εποχή που κυριαρχεί η τρομοκρατί­α, ενώ η πίστη στις παλιές αξίες και ιδεολογίες κλυδωνίζετ­αι.
 ??  ?? Οι «Δαιμονισμέ­νοι» γίνονται θεατρικό ορατόριο, καθώς 12 ηθοποιοί, πέντε μουσικοί και μία λυρική τραγουδίστ­ρια δημιουργού­ν ένα ψηφιδωτό τεχνών.
Οι «Δαιμονισμέ­νοι» γίνονται θεατρικό ορατόριο, καθώς 12 ηθοποιοί, πέντε μουσικοί και μία λυρική τραγουδίστ­ρια δημιουργού­ν ένα ψηφιδωτό τεχνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece