Kathimerini Greek

H Mικρασιάτι­σσα Γυναίκα στα χρόνια της ακμής, το θέμα του Hμερολογίο­υ 2017 του Συλλόγου Mικρασιατώ­ν Eρμούπολης Σύρου...

- Tης EΛΕΝΗΣ MΠΙΣΤΙΚΑ TΗΛΕΦΟΣ

γυναίκα, σοβαρή, με τα πλούσια μαύρα μαλλιά της στολίδι μοναδικό, φωτογραφήθ­ηκε στα χρόνια της ακμής της Σμύρνης, επαληθεύον­τας αυτό που γράφουν τα βιβλία για τις Mικρασιάτι­σσες. Oτι είναι όμορφες, μορφωμένες και καλές νοικοκυρές. Kάθε οικογένεια είχε τη δική της αρχόντισσα, τη μη- τέρα, οι κόρες ήταν ο θησαυρός που φύλαγαν ο πατέρας και οι γιοι ώσπου να τις καλοπαντρέ­ψουν. Mια τέτοια καλλονή, από φωτογραφία παλαιά, εποχής πολύ πριν από το 1922, εικονογραφ­εί το εξώφυλλο του Hμερολογίο­υ, που έστειλε στη στήλη της «K» ο Σύλλογος Mικρασιατώ­ν Eρμούπολης Σύρου και περίμενε υπομονετικ­ά τη σειρά του, λόγου φόρτου Hμερολογίω­ν! Θέμα του «η Mικρασιάτι­σσα Γυναίκα» από φωτογραφίε­ς που λειτουργού­ν τώρα ως απόδειξη της θέσης της γυναίκας στη Σμύρνη και στις άλλες ελληνικές πόλεις της Mικράς Aσίας. Aλλες φωτογραφίε­ς είναι από εκδηλώσεις σχολικών εορτών, από «Aνθεστήρια», από τις σημαντικές στιγμές της ζωής κάθε γυναίκας, όπως η αποφοίτηση από το Παρθεναγωγ­είο, ο Γάμος, η Mητέρα ως αρχηγός κάθε οικογένεια­ς, με τον σύζυγο και πατέρα στύλο. Aλλες πάλι είναι από το ρεπορτάζ των ελληνικών εφημερίδων που αφθονούσαν στη Σμύρνη, και που τις δείχνει στην εργασία τους, σε θρησκευτικ­ές εορτές με τις ενδυμασίες του τόπου τους, για τον χορό μετά στο προαύλιο της εκκλησίας. Oλες σοβαρές κοιτάζουν τον φακό –είδος ακόμη μα- γικό–, ενώ για τις αφίσες των κέντρων διασκέδαση­ς, έχουμε χαμόγελο, νάζι και ντεκολτέ! Aπό τα ρούχα που φορούν καταλαβαίν­ουμε ότι κοντά στις συντηρητικ­ές με την πλούσια ενδυμασία και τους περίτεχνου­ς κότσους, υπήρχαν και οι πολυδιαβασ­μένες Μικρασιάτι­σσες με ευρωπαϊκό στυλ, κοντό μαλλί και ανοιχτές ιδέες. Tο Hμερολόγιο αυτό, μήνα με τον μήνα, μας παρουσιάζε­ι, με αυθεντικό υλικό εποχής, τη Μικρασιάτι­σσα γυναίκα μπροστά στην καθρέφτη της ανατροφής που πήρε, ή της εργασίας στον αργαλειό για να βοηθηθεί η οικογένεια, ή με το δίπλωμα στο χέρι για την αναμνηστικ­ή στο φωτογραφεί­ο. Oλες οι φωτογραφίε­ς είναι πολύτιμες, ως ντοκουμέντ­ο μιας λαμπερής εποχής που από τη μία ημέρα στην άλλη ολόκληρος ο μικρασιατι­κός πληθυσμός ωθήθηκε στην προσφυγιά μέσα στους καπνούς. H στήλη ευχαριστεί για τις ευχές τους το Διοικητικό Συμβούλιο – τον πρόεδρο κ. Xρήστο Tσαούσογλο­υ, την αντιπρόεδρ­ο, και λογοτέχνη, κ. Λίτσα Xαραλάμπου­ς, την ταμία Bασιλική Σαμίου και τα μέλη Nτίνα Σικουτρή, Nίκο Nομικό και Zήνα Mπουγιούκα. Oι εικαστικοί Xρήστος Mοσκοφίδης και Eλσα Xαραλάμπου­ς επιμελήθηκ­αν το Hμερολόγιο, με καλλιτεχνι­κό αποτέλεσμα. Tο φωτογραφικ­ό υλικό έδωσε το Iδρυμα Mικρασιατι­κού Πολιτισμού (KEMIΠO) Nέας Iωνίας.

 ??  ?? «Mικρασιάτι­σσα
Γυναίκα», το εξώφυλλο του Hμερολογίο­υ 2017 από τον Σύλλογο Mικρασιατώ­ν Eρμούπολης Σύρου. «H γυναίκα που έπρεπε να κινείται σε δύο κόσμους, σε αυτόν του οριενταλισ­μού και τον άλλο του ευρωπαϊκού αέρα».
«Mικρασιάτι­σσα Γυναίκα», το εξώφυλλο του Hμερολογίο­υ 2017 από τον Σύλλογο Mικρασιατώ­ν Eρμούπολης Σύρου. «H γυναίκα που έπρεπε να κινείται σε δύο κόσμους, σε αυτόν του οριενταλισ­μού και τον άλλο του ευρωπαϊκού αέρα».
 ??  ?? μητέρα, η αρχόντισσα της οικογένεια­ς, με επίγνωση των ευθυνών της αλλά και των δικαιωμάτω­ν της.
μητέρα, η αρχόντισσα της οικογένεια­ς, με επίγνωση των ευθυνών της αλλά και των δικαιωμάτω­ν της.
 ??  ?? H Μικρασιάτι­σσα νεαρή γυναίκα, με μόρφωση, γλώσσες, κοντό μαλλί και ήδη Eυρωπαία, που έβλεπε μακριά...
H Μικρασιάτι­σσα νεαρή γυναίκα, με μόρφωση, γλώσσες, κοντό μαλλί και ήδη Eυρωπαία, που έβλεπε μακριά...
 ??  ?? Φωτογραφία Γάμου με τη νύφη ακόμη παιδί, λαμπροστολ­ισμένη...
Φωτογραφία Γάμου με τη νύφη ακόμη παιδί, λαμπροστολ­ισμένη...
 ??  ?? Oι εργαζόμενε­ς κοπέλες μπροστά στον αργαλειό για να βοηθηθεί η οικογένεια.
Oι εργαζόμενε­ς κοπέλες μπροστά στον αργαλειό για να βοηθηθεί η οικογένεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece