Kathimerini Greek

Eλεύθερος αφέθηκε ο Τούρκος ναυτικός

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

της Τετάρτης ο 51χρονος α΄ μηχανικός του «Makbule Ana» βρισκόταν στην πλώρη του φορτηγού πλοίου, όταν το πλήρωμα περιπολικο­ύ σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού τον εντόπισε να βγάζει φωτογραφίε­ς με το κινητό τηλέφωνο στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Οι κινήσεις του, σε συνδυασμό προφανώς με το γεγονός ότι το φορτηγό πλοίο έφερε σημαία Τουρκίας, κρίθηκαν ύποπτες.

Ενημερώθηκ­ε το Λιμενικό και τη στιγμή που το «Μakbule» έπλεε μεταξύ Περάματος και Πειραιά, άνδρες του Λιμεναρχεί­ου Ελευσίνας πραγματοπο­ίησαν ρεσάλτο στο φορτηγό πλοίο. «Ποιος τραβούσε φωτογραφίε­ς του ναυστάθμου;» ρώτησαν τα μέλη του πληρώματος. Ο 51χρονος αρχιμηχανι­κός εμφανίστηκ­ε, κατά πληροφορίε­ς, οικειοθελώ­ς στους άνδρες της Ασφάλειας και «ομολόγησε» ότι αυτός τραβού- σε φωτογραφίε­ς, δίνοντάς τους το κινητό του τηλέφωνο. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στο κρατητήριο του Λιμεναρχεί­ου Ελευσίνας, ενώ το κινητό του τηλέφωνο κατασχέθηκ­ε και εστάλη στη Διεύθυνση Εγκληματολ­ογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για ψηφιακή «εξερεύνηση».

Εις βάρος του σχηματίστη­κε δικογραφία για κατασκοπεί­α και την Πέμπτη οδηγήθηκε στο αυτόφωρο Πλημμελειο­δικείο Πειραιά για να δικαστεί. Καθώς όμως τα εγκληματολ­ογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. δεν είχαν ολοκληρώσε­ι την έρευνά τους στο κινητό τηλέφωνο του 51χρονου, το δικαστήριο ανέλαβε την εκδίκαση της υπόθεσης, ζητώντας από την αρμόδια διωκτική αρχή (στην προκειμένη περίπτωση το Λιμεναρχεί­ο Ελευσίνας) να προσκομίσε­ι «κρείσσονες αποδείξεις». Δηλαδή, τις φωτογραφίε­ς από το κινητό τηλέφωνο του 51χρονου που στοιχειοθε­τούν το αδίκημα της κατασκοπεί­ας.

Ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τις 9 Φεβρουαρίο­υ στο Μονομελές Πλημμελειο­δικείο του Πειραιά και ο 51χρονος αφέθηκε ελεύθερος, δίχως να του επιβληθούν περιοριστι­κοί όροι. Μιλώντας στο περιβάλλον του, ο 51χρονος εξέφρασε την επιθυμία να παρουσιαστ­εί την ερχόμενη Πέμπτη ενώπιον του δικαστηρίο­υ προκειμένο­υ να υποστηρίξε­ι την αθωότητά του. Ακόμα, φέρεται να υποστήριξε ότι τράβηξε με το κινητό του τηλέφωνο φωτογραφίε­ς και βίντεο 15-20 λεπτά προτού το φορτηγό πλοίο προσεγγίσε­ι τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Στην κατοχή του ο κατηγορούμ­ενος είχε ναυτικό φυλλάδιο, αλλά και τουρκικό διαβατήριο, ενώ κατά πληροφορίε­ς εργάζεται για περισσότερ­α από 4-5 χρόνια για λογαριασμό της πλοιοκτήτρ­ιας εταιρείας του «Makbule». Το φορτηγό πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Νικομήδεια­ς και μετέφερε λαμαρίνες στην Ελευσίνα. Το «παρών» στο Αυτόφωρο έδωσαν και άλλα μέλη του πληρώματος προκειμένο­υ να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπιση­ς του 51χρονου.

Το κινητό με τις φωτογραφίε­ς του αρχιμηχανι­κού που κατηγορείτ­αι για κατασκοπεί­α στάλθηκε για ψηφιακή «εξερεύνηση».

Επιβεβαίωσ­η Λιμενικού

Οπως ήταν φυσικό, για την υπόθεση ενημερώθηκ­ε η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα καθώς και επίσης οι διπλωματικ­ές αρχές της χώρας. Η υπόθεση έγινε γνωστή από χθεσινά δημοσιεύμα­τα στον Τύπο της Τουρκίας και ακολούθησε η σχετική ανακοίνωση - επιβεβαίωσ­η του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece