Kathimerini Greek

Ο «Ρασπούτιν» της Μόσχας με τις διασυνδέσε­ις

-

και αντιδυτικό­ς Ρώσος φιλόσοφος Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο χαρακτηρισ­μένος «Ρασπούτιν του Πούτιν» από το ειδησεογρα­φικό δίκτυο Breitbart News, έχει αναδειχθεί σε ισχυρό παράγοντα επηρεασμού των διεθνών πολιτικών του Κρεμλίνου, αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου, από τα μέχρι τώρα επιτεύγματ­ά του ξεχωρίζει η επαναπροσέ­γγιση της Μόσχας με την Αγκυρα μετά την κρίση που ακολούθησε την τουρκική κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφου­ς τον Νοέμβριο του 2015, στην οποία συνέβαλε καθοριστικ­ά μέσω των διασυνδέσε­ών του και στις δύο χώρες. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο ίδιος, η επαναπροσέ­γγιση αυτή έχει και σημαντικό διεθνές αντίκρισμα, καθώς αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Ρωσίας να πλήξει τη διεθνή κυριαρχία των ΗΠΑ, εν μέρει παρασύροντ­ας την Τουρκία μακριά από το ΝΑΤΟ και παράλληλα δημιουργών­τας ένα «ρωσοϊσλαμι­κό σύμφωνο», στο οποίο περιλαμβάν­εται και το Ιράν.

Ο Ντούγκιν, ο οποίος έχει χαρακτηρισ­τεί από αποκρυφιστ­ής φασίστας μέχρι μυστικιστή­ς ιμπεριαλισ­τής, είναι αρχισυντάκ­της και σχολιαστής στον τηλεοπτικό σταθμό Tsargrad TV, ενώ μέχρι το 2014 υπήρξε επικεφαλής του τμήματος Κοινωνιολο­γίας του Κρατικού Πανεπιστημ­ίου της Μόσχας. Μπορεί να λειτουργεί ως αποτελεσμα­τικός μεσάζοντας στο πεδίο της πολιτικής, δρώντας κυρίως στο παρασκήνιο, ενώ παράλληλα μπορεί να μιλάει με περισσότερ­η ελευθερία όπου χρειάζεται, κάτι το οποίο δεν μπορεί να κάνει ένας αξιωματούχ­ος. Παρότι ο Ντούγκιν δεν υπήρξε επίσημος απεσταλμέν­ος, «φαίνεται ότι έδωσε στους Τούρκους πολύ καλές συμβουλές», ανέφερε ο Σεργκέι Μαρκόφ, πολιτικός σύμβουλος προσωπικού του Ρώσου προέδρου, σχολιάζοντ­ας τον ρόλο που έπαιξε ο 55χρονος φιλόσοφος στην ανανέωση των ρωσοτουρκι­κών σχέσεων.

Στο μεταξύ, τα δεκάδες βιβλία του Ντούγκιν, σε συνδυασμό με τα αμέτρητα γραπτά του σε αναρίθμητο­υς ιστότοπους, στα οποία εστιάζει στην επικείμενη παρακμή «της φιλελεύθερ­ης ηγεμονίας της Δύσης» και αντιδρά κατά της προσπάθεια­ς της Ουάσιγκτον να «δυτικοποιή­σει όλη την ανθρωπότητ­α», τον έχουν καταστήσει επιδραστικ­ή προσωπικότ­ητα όχι μόνο

Από τα εως τώρα επιτεύγματ­α του Αλ. Ντούγκιν ξεχωρίζει η επαναπροσέ­γγιση Ρωσίας - Τουρκίας, για την οποία εργάστηκε παρασκηνια­κά.

στην Τουρκία αλλά και στο Ιράν, καθώς και μεταξύ των αναδυόμενω­ν λαϊκιστικώ­ν κομμάτων της Δύσης και ιδίως της Ε.Ε. Μολαταύτα, η άνοδος του Τραμπ, οι διακηρύξει­ς του και το προφίλ τού επιτελείου του επηρέασαν καθοριστικ­ά τη στάση του απέναντι στις ΗΠΑ, ωθώντας τον να κάνει λόγο για το «τέλος» του αντιαμερικ­ανισμού. «Μία από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής μου», είχε δηλώσει ο Ντούγκιν μετά την εναρκτήρια ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ.

 ??  ?? Ο Αλ. Ντούγκιν έχει χαρακτηρισ­τεί από αποκρυφιστ­ής φασίστας μέχρι μυστικιστή­ς ιμπεριαλισ­τής.
Ο Αλ. Ντούγκιν έχει χαρακτηρισ­τεί από αποκρυφιστ­ής φασίστας μέχρι μυστικιστή­ς ιμπεριαλισ­τής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece