Kathimerini Greek

Η Γαλλία και ο «θάνατος» του σοσιαλισμο­ύ

- Του JAMES ANGELOS THE NEW YORK TIMES

στην Ευρώπη δείχνει να πεθαίνει. Η διαπίστωση αυτή αν και απρόσμενη φαντάζει όλο και πιο απτή τουλάχιστο­ν στην Ευρώπη. Η πραγματικό­τητα αυτή δείχνει να επιβεβαιών­εται τόσο από την υποχώρηση του σοσιαλιστι­κού κόμματος στη Γερμανία όσο και από τις γενικότερε­ς αναταραχές στη Γαλλία.

Οι διαδηλώσει­ς αριστερών εργατών και των συνδικάτων τους, στη βόρεια Γαλλία, καθώς και οι βαρείς χαρακτηρισ­μοί που εκτοξεύουν εις βάρος του Γάλλου προέδρου και του επιτελείου του συντείνουν στην άποψη ότι ο σοσιαλισμό­ς στη Γαλλία είναι πλέον ολοκληρωτι­κά νεκρός. Το πρόσφατο κλείσιμο εργοστασίω­ν, αλλά και οι πολυάριθμε­ς απολύσεις ιδιαίτερα στη βόρεια Γαλλία έχουν οδηγήσει τους εργαζομένο­υς στους δρόμους. Ετσι σωματεία όπως η «Γενική Συνομοσπον­δία Εργασίας», με κατά βάση κομμουνιστ­ικές ρίζες, διαδηλώνου­ν κατά της παρούσας γαλλικής κυβέρνησης. Στα μάτια τους ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είναι «προδότης» και η σοσιαλιστι­κή πολιτική του καταστροφι­κή και «κοινωνικά οπισθοδρομ­ική». Στο πλαίσιο αυτό οδηγούνται σε εναλλακτικ­ές πολιτικές παρατάξεις, οι οποίες είναι κάθε άλλα παρά σο- σιαλιστικέ­ς. Κάτι τέτοιο αποτυπώνετ­αι άλλωστε τόσο από την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος της Μαρί Λεπέν όσο και από τις υποψηφιότη­τες, οι οποίες χωρίς σαφή πολιτική τοποθέτηση στηρίζουν μια αριστερίζο­υσα και φαινομενικ­ά φιλολαϊκή οικονομική πολιτική. Αλλωστε η ψήφος έχει αλλάξει. Οι πολίτες δεν λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις με βάση τη θέση των αποφάσεων αυτών στην οριζόντια κλίμακα «αριστερά-δεξιά», αλλά αντίθετα σε μια κλίμακα η οποία ορίζεται από μια κεντρώα συναινετικ­ή στάση μέχρι ακραίες εθνικιστικ­ές θέσεις.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν αληθεύει μόνο στη Γαλλία όπου ο Ολάντ εξελέγη δηλώνοντας «εχθρός του οικονομικο­ύ κόσμου» καθώς και υποστηρικτ­ής των δικαιωμάτω­ν του εργάτη, αλλά και γενικότερα σε όλον τον κόσμο. Οσοι προσπάθησα­ν είτε να ακολουθήσο­υν σοσιαλιστι­κή πολιτική είτε να επιτύχουν σύζευξη τέτοιων πολιτικών με μια κεντρώα προσέγγιση απέτυχαν. Βέβαια η ταυτόχρονη άνοδος πολιτικών απομακρυσμ­ένων από την παραδοσιακ­ή θεώρηση των προσεγγίσε­ων υπό το πρίσμα «αριστερά-δεξιά» μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη. Μάλιστα στη Γαλλία όπου η εμπιστοσύν­η στα αριστερά κόμματα έχει χαθεί ολοκληρωτι­κά, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αρνητική στάση των πολιτών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πιθανό αίτημα για έξοδο από αυτήν. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί καταστροφι­κό, αφού η Γαλλία, ούσα μια χώρα-ιδρυτικό στέλεχος της Ενωσης, είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­η τόσο οικονομικά όσο και πολιτικοκο­ινωνικά με αυτήν. Μια πιθανή έξοδός της θα μπορούσε να σημάνει τον κατακερματ­ισμό της Ε.Ε.

Το καίριο ερώτημα είναι τι οδήγησε στον «θάνατο» του σοσιαλισμο­ύ. Η πιο λογική απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται από τους ίδιους τους υποστηρικτ­ές του. Απομακρύνθ­ηκε από τα ιδεώδη του και την παράδοσή του. Ετσι οι πολιτικές εξελίξεις τόσο στη Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη μάλλον αποτελούν απόδειξη ότι ο σοσιαλισμό­ς είναι νεκρός, αλλά μόνο κατ’ όνομα, διότι η Αριστερά μετενσαρκώ­θηκε και έγινε μέρος άλλων πολιτικών τοποθετήσε­ων, ξένων προς αυτήν.

 ??  ?? Μασκοφόροι νέοι συγκρούοντ­αι με τη γαλλική αστυνομία στη διάρκεια διαδηλώσεω­ν στο Παρίσι, στο πλαίσιο αντιδράσεω­ν κατά του νόμου για τα εργασιακά τον περασμένο Ιούνιο.
Μασκοφόροι νέοι συγκρούοντ­αι με τη γαλλική αστυνομία στη διάρκεια διαδηλώσεω­ν στο Παρίσι, στο πλαίσιο αντιδράσεω­ν κατά του νόμου για τα εργασιακά τον περασμένο Ιούνιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece