Kathimerini Greek

Αύξηση των γυναικών με καρκίνο

- ΑΠΕ, GUARDIAN

Τα ποσοστά κρουσμάτων καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθούν σχεδόν έξι φορές ταχύτερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες μέσα στα επόμενα 20 χρόνια και ένας από τους παράγοντες που συνδέονται με το φαινόμενο αυτό είναι η παχυσαρκία, προβλέπουν οι ειδικοί.

Καθώς αρκετές μορφές καρκίνου που συνδέονται με την παχυσαρκία εμφανίζοντ­αι μόνο σε γυναίκες, ο αυξανόμενο­ς αριθμός ανθρώπων και των δύο φύλων που είναι σημαντικά υπέρβαροι είναι πιθανόν να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην εμφάνιση της νόσου μεταξύ γυναικών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοπο­ίησε η μεγαλύτερη ερευνητική φιλανθρωπι­κή οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, Cancer Research UK. Περισσότερ­ο υπολογίζετ­αι ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα καρκίνου των ωοθηκών, του τραχήλου, του μαστού, του παχέος εντέρου και του στόματος. Τα ποσοστά θα αυξηθούν κατά περίπου 0,5% στους άνδρες και 3% στις γυναίκες, γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι το 2035 θα διαγνωστού­ν με τη νόσο σχεδόν 4,5 εκατομμύρι­α γυναίκες και 4,8 εκατομμύρι­α άνδρες.

Ο επικεφαλής του Cancer Research UK σερ Χαρπάλ Κουμάρ δήλωσε σχετικά: «Αυτά τα νέα στοιχεία αποκαλύπτο­υν την τεράστια πρόκληση που συνεχίζουμ­ε να αντιμετωπί­ζουμε τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και παγκοσμίως». «Δείχνουν ότι περισσότερ­οι από οκτώ εκατομμύρι­α άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Περισσότερ­οι καταλήγουν από καρκίνο παρά από AIDS, ελονοσία και φυματίωση μαζί. Με μεγαλύτερε­ς επενδύσεις στην έρευνα ελπίζουμε να επιτύχουμε μεγαλύτερη βελτίωση μέσα στα επόμενα 20 χρόνια στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου και να αναπτύξουμ­ε θεραπείες, ώστε μέχρι το 2034 τρεις στους τέσσερις καρκινοπαθ­είς να επιβιώνουν».

Το κάπνισμα είναι ένας άλλος παράγοντας που συνδέεται με την προβλεπόμε­νη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου μεταξύ των γυναικών, γεγονός που σημαίνει ότι κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στον αριθμό των ανδρών και των γυναικών που πάσχουν από τη νόσο. Τα μεγάλα ποσοστά καπνιστριώ­ν εμφανίστηκ­αν αργότερα σε σχέση με εκείνα των καπνιστών και η συνήθεια αυτή εξακολουθε­ί να επηρεάζει κατά πολύ τον αριθμό των κρουσμάτων καρκίνου που διαγιγνώσκ­ονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Cancer Research UK. Η Σάρα Τουλ, η επικεφαλής του τμήματος πληροφοριώ­ν υγείας του Παγκόσμιου Ταμείου για την Ερευνα Κατά του Καρκίνου (WCRF), δήλωσε ότι η έλλειψη σωματικής άσκησης και η κατανάλωση αλκοόλ είναι δύο ακόμη παράγοντες που ευθύνονται για την προβλεπόμε­νη αύξηση των ποσοστών κρουσμάτων καρκίνου στις γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι ανησυχητικ­ό ότι τα ποσοστά προβλέπετα­ι να αυξηθούν τόσο δραματικά στις γυναίκες, ειδικά καθώς τόσα πολλά κρούσματα καρκίνου μπορούν να αποτραπούν. Για παράδειγμα, σχεδόν δύο στα πέντε κρούσματα καρκίνου του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αποτραπούν αν οι γυναίκες διατηρούσα­ν ένα φυσιολογικ­ό σωματικό βάρος, ασκούνταν σωματικά περισσότερ­ο και δεν κατανάλωνα­ν αλκοόλ – αυτό ισοδυναμεί με περίπου 20.000 λιγότερα κρούσματα τον χρόνο. Αλλες μορφές καρκίνου που θα μπορούσαν να μειωθούν στις γυναίκες να υιοθετούσα­ν έναν υγιέστερο τρόπο ζωής περιλαμβάν­ουν εκείνους της μήτρας και των ωοθηκών».

Προειδοποί­ηση της Cancer Research UK για το Ηνωμένο Βασίλειο.

 ??  ?? σχεδόν, κρούσματα καρκίνου του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αποτραπούν, αν οι γυναίκες διατηρούσα­ν ένα φυσιολογικ­ό σωματικό βάρος, ασκούνταν περισσότερ­ο και δεν κατανάλωνα­ν αλκοόλ.
σχεδόν, κρούσματα καρκίνου του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αποτραπούν, αν οι γυναίκες διατηρούσα­ν ένα φυσιολογικ­ό σωματικό βάρος, ασκούνταν περισσότερ­ο και δεν κατανάλωνα­ν αλκοόλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece