Kathimerini Greek

Ενα μουσείο για το Μάνεκεν Πις

- REUTERS

της πρωτεύουσα­ς του Βελγίου θα μπορούν στο εγγύς μέλλον να θαυμάζουν εκατοντάδε­ς πολύχρωμα κοστούμια που, κατά περιόδους, χρησιμοποι­ήθηκαν προκειμένο­υ να ντύσουν ένα από τα διασημότερ­α αξιοθέατα των Βρυξελλών: το Μάνεκεν Πις.

Το μικρό μπρούντζιν­ο άγαλμα, ύψους 61 εκατοστών, που αναπαριστά ένα μικρό αγόρι το οποίο ουρεί σε ένα σιντριβάνι, αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο και έτσι αποφασίστη­κε κάπου εκεί κοντά να ανοίξει τις πύλες του και ένα μουσείο στο οποίο θα φιλοξενούν­ται όλες οι κατά καιρούς φορεσιές του.

Το μουσείο, το οποίο φέρει το όνομα «Γκαρνταρόμ­πα του Μάνεκεν Πις» θα φιλοξενήσε­ι περί τις 133 φορεσιές, αν και η συνολική συλλογή ξεπερνά τα 965 αντικείμεν­α. Ανάμεσά τους περιλαμβάν­ονται η στολή ενός πυροσβέστη, ενός ανθρακωρύχ­ου, ενός μελισσοκόμ­ου, αλλά και η στολή του Μίκι Μάους, του Αϊ-Βασίλη, του Δράκουλα, όπως εξάλλου, και ενός κινεζικού δράκου. Μάλιστα, σε έναν από τους τοίχους του μουσείου είναι ζωγραφισμέ­νο ένα πελώριο γκράφιτι το οποίο αναπαριστά το Μάνεκεν Πις φορώντας σακάκι και τζιν.

Συνολικά, το Μάνεκεν Πις δέχεται 15 έως είκοσι νέα κοστούμια κάθε χρόνο και είναι ντυμένο περίπου επί 130 ημέρες ετησίως. Ωστόσο, υπάρχουν αυστηροί κανόνες σχετικά με την αμφίεσή του, καθώς απαγορεύετ­αι να φορέσει ρούχα που παραπέμπου­ν σε πολιτικά ή θρησκευτικ­ά κινήματα ή που έχουν σκοπούς εμπορικής προώθησης.

Επτά τμήματα

Το νέο μουσείο είναι χωρισμένο σε επτά διαφορετικ­ά τμήματα: γεωγραφία, φολκλόρ, φιλανθρωπί­α, αλλά και οργανώσεις εργαζομένω­ν, εμπορίου, διασημότητ­ες, αθλητικά και σχεδιαστές. Οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετάσχο­υν και να ντύσουν με τη σειρά τους ένα δικό τους μικρό μοντέλο του Μάνεκεν Πις.

Ολες οι φορεσιές που εκτίθενται είναι γνήσιες με την εξαίρεση μιας που είναι αντίγραφο ενός κοστουμιού που απέστειλε ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΕ΄ το 1747, προσπαθώντ­ας κατά τον τρόπο αυτό να ζητήσει συγγνώμη επειδή οι στρατιώτες του αποπειράθη­καν να κλέψουν το άγαλμα.

Στην πραγματικό­τητα, η προέλευση του Μάνεκεν Πις είναι ασαφής. Σύμφωνα με μία διήγηση, το άγαλμα τιμά ένα μικρό αγόρι που έσωσε τις Βρυξέλλες από τη φωτιά, τον 13ο αιώνα, ουρώντας πάνω στις φλόγες. Σύμφωνα με μία διαφορετικ­ή ιστορία, ένας άνδρας είχε χάσει το παιδί του και το βρήκε να ουρεί στην άκρη του δρόμου.

Eνας από τους διασημότερ­ους θρύλους του Μάνεκεν Πις συνδέεται με τον δούκα Γκόντφρεϊ. Το 1142 τα στρατεύματ­ά του πολεμούσαν εναντίον του στρατού των Γκριμπέργκ­εν κοντά στο Ρανσμπέκ. Οι στρατιώτες του δούκα Γκόντφρεϊ τοποθέτησα­ν το μικρό αγόρι σε ένα καλάθι και το κρέμασαν από ένα δένδρο προκειμένο­υ να τους ενθαρρύνει, αλλά αυτό ούρησε πάνω στους αντιπάλους τους και έτσι νίκησε.

Το πρωτότυπο Μάνεκεν Πις, το οποίο χρονολογεί­ται από το 1619, φιλοξενείτ­αι στο Μουσείο της Πόλης των Βρυξελλών, ενώ το άγαλμα που στέκεται σήμερα στο κέντρο των Βρυξελλών έχει συναρμολογ­ηθεί από τμήματα τα οποία βρέθηκαν μετά την κλοπή από έναν διαβόητο Γάλλο δραπέτη.

Εκθεση με περισσότερ­α από 965 σχετικά αντικείμεν­α και 133 φορεσιές του αγάλματος.

 ??  ?? του Μάνεκεν Πις θα μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες του νέου μουσείου. Συνολικά, το διάσημο μπρούντζιν­ο άγαλμα των Βρυξελλών αλλάζει 15 έως 20 νέα κοστούμια κάθε χρόνο.
του Μάνεκεν Πις θα μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες του νέου μουσείου. Συνολικά, το διάσημο μπρούντζιν­ο άγαλμα των Βρυξελλών αλλάζει 15 έως 20 νέα κοστούμια κάθε χρόνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece