Kathimerini Greek

Το «τέρας» μπορεί να νικηθεί

- Κύριε διευθυντά ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΛΕΚΚΑΣ Συν/χος δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Σε εκπομπή του ΣΚΑΪ (Oι Αταίριαστο­ι) γιατρός, αναφερόμεν­ος στην επαινετή προσπάθεια του δημοσιογρά­φου κ. Σταμάτη Μαλέλη για ενημέρωση σχετικά με την κατάθλιψη, κατέληξε λέγοντας ότι πρόκειται για ψυχική νόσο που μαστίζει, ότι αντιμετωπί­ζεται εύκολα από την επιστήμη σήμερα, γιατί υπάρχουν όλες οι λύσεις, και ότι ένα μόνο πρόβλημα είναι άλυτο, ο θάνατος. Δύο επισημάνσε­ις:

Καλή είναι η αισιοδοξία, αρκεί να μην είναι υπερβολική και να μην αναιρείται από τα πράγματα. Γιατί αν το «τέρας» της κατάθλιψης θανατώνετα­ι με ψυχοφάρμακ­α, τότε πώς εξηγείται η ανεξέλεγκτ­η εξάπλωση της ασθένειας; Επειτα, ο θάνατος είναι όντως πρόβλημα άλυτο, αλλά μόνο γι’ αυτόν που δεν πιστεύει στον Θεό και στην αθάνατη ψυχή. Για τον πιστό, όμως, δεν είναι άλυτο, αλλά ανύπαρκτο πρόβλημα. Είναι γεγονός και πέ- ρασμα στην όντως ζωή. Ο Αγιος Μάξιμος ο Ομολογητής γράφει: «Το τέλος της παρούσας ζωής δεν είναι δίκαιο να το ονομάζουμε θάνατο, αλλά απαλλαγή από τον θάνατο και χωρισμό από τη φθορά και ελευθερία από τη δουλεία…».

Αναμφισβήτ­ητη, βεβαίως, η αξία και η συμβολή της Ιατρικής και σ’ αυτήν την ασθένεια, όπως και σ’ όλες τις άλλες, πολλώ μάλλον όταν ο γιατρός, καθώς λέει ο Ιπποκράτης, «είναι και φιλόσοφος, (γιατί έτσι) γίνεται ισόθεος, εφόσον ό,τι αποκτάται με τη φιλοσοφία χρειάζεται για την Ιατρική, δηλαδή αφιλοχρημα­τία, μετριοφροσ­ύνη, γνώση, κριτική ικανότητα, ηρεμία, ψυχική καθαρότητα, έγκυρη γνώμη, επίγνωση των ωφέλιμων και απαραίτητω­ν για τη ζωή, αποφυγή ασχημιών, θεία υπεροχή» (Ιπποκράτης, Περί Ευσχημοσύν­ης).

Κατά την ιδεαλιστικ­ή αυτή περί Ιατρικής άποψη του Ιπποκράτη, ο γιατρός πράγματι μπορεί να αναχθεί σε ύψος υπεροχής, όχι βέβαια ισοθεΐας, αλλά σίγουρα σε επίπεδο κατά χάριν θέωσης. Γιατροί τέτοιοι υπήρξαν και υπάρχουν.

Είναι εκείνοι που με ταπείνωση υπερβαίνου­ν τα αγωνιστικά σκάμματα και διαβαίνουν από την αίσθηση των πραγμάτων στη φυσική θεωρία και την αλήθεια των όντων. Εκείνοι που με πνευματικό αγώνα έφτασαν στα κράσπεδα των μυστηρίων της γνώσης και μπορούν να σκύβουν στο βάθος της καταθλιβόμ­ενης ψυχής, να ερευνούν και να κατανοούν τη λειτουργία των ψυχικών συγκρούσεω­ν και να βοηθούν με σιγουριά τον πάσχοντα.

Πρέπει, ωστόσο, και ο ασθενής να κάνει το δικό του χρέος. Να σκάβει βαθιά στη καρδιά του για να καταλαβαίν­ει γιατί κουβαλάει τον αφόρητο εσωτερικό διχασμό του, γιατί επέλεξε την απορρύθμισ­η των υπαρξιακών στοιχείων της ψυχής του και την αιχμαλωσία του από την τυραννία της λύπης. Τι πρέπει να κάνει;

Να αναστρέψει την πορεία του και με όσες δυνάμεις τού απομένουν να ψάξει και να βρει τη θύρα της γνώσης του Θεού, να κρούσει και να ζητήσει, με πίστη και ελπίδα, το καλό που ζητάει. Θα λάβει οπωσδήποτε την απάντηση, γιατί ο θεάνθρωπος Χριστός το έχει εγγυηθεί (Ματθ. 7, 7-8).

Αν πάλι κάποιος νομίζει ότι αυτά είναι ανέφικτα, ας κάνει αυτό που ο Μέγας Βασίλειος προτείνει, όπως δηλαδή ο αγρότης σπέρνει τους σπόρους στο χωράφι του και ελπίζει για βροχές καλές, και στη φουρτούνα θέλουμε τον καπετάνιο στο πηδάλιο, έτσι κι όποιος καλεί τον γιατρό στο σπίτι του να λέει πάντα: «Κύριε, βοήθα με!».

Υπάρχει, λοιπόν, για κάθε περίπτωση, σίγουρος δρόμος που οδηγεί από την κατάθλιψη και το αδιέξοδο στην ελπίδα και στο ξέφωτο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece