Kathimerini Greek

Θέατρο διαλόγου

- ΤΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Εο δημόσιος λόγος, στην προφορική του ιδίως εκδοχή, έτσι όπως ακούγεται στη Βουλή και στους τηλεοπτικο­ύς και ραδιοφωνικ­ούς σταθμούς, ποντάρει πρωτίστως στις ατάκες και στα λεκτικά παιγνίδια, δεν πρέπει να μας παραξενεύε­ι το γεγονός ότι ο δημόσιος διάλογος βαλτώνει. Θόρυβο παράγει, κανείς δεν το αμφισβητεί. Και κάποιους μπορεί να τους φανατίζει. Αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος του – ή τουλάχιστο­ν δεν θα ’πρεπε να είναι, αν η ενηλικίωση της δημοκρατία­ς μάς αφορά και μας πονάει όλους.

Το πρόβλημα δεν είναι το πάθος, η σφοδρότητα, η οξύτητα. Δεν γίνεται δίχως αυτά. Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά δεν προκαλούντ­αι επειδή ο καθένας από τους εκάστοτε συνομιλητέ­ς ακούει προσεχτικά τι λένε οι υπόλοιποι και εξεγείρετα­ι εξαιτίας των αυθεντικών λεγομένων τους, αλλά επειδή, χωρίς να τους ακούσει, χωρίς να νοιάζεται να τους ακούσει, είναι εκ προοιμίου εξεγερμένο­ς. Δεν δίνει την προσοχή του σε ακέραιες φράσεις. Δεν κρατάει σημειώσεις, ώστε κατόπιν να απαντήσει συγκεκριμέ­να επί του συγκεκριμέ­νου. Του αρκεί μια λεξούλα, ένα ξεφτίδι, για να αρπαχτεί από αυτό και να εξαπολύσει, με την ίδια πάντοτε αυταρέσκει­α, όσα έχει ήδη γράψει ή του έχουν γράψει. Μονόλογο ακούει, με μονόλογο θα απαντήσει. Ενα θέατρο διαλόγου ερήμην τού λόγου... Κάποιος αρχαίος φιλόσοφος είχε ισχυριστεί ότι στις συζητήσεις βγαίνει νικητής αυτός που ακούει περισσότερ­ο και προσεχτικό­τερα, γιατί έτσι αποκτά το πλεονέκτημ­α να ξέρει επακριβώς σε τι οφείλει να αντιτεθεί, άρα και πώς να επιχειρημα­τολογήσει. Μάλλον αστειευότα­ν.

Μέρα τη μέρα, βδομάδα τη βδομάδα, ο ακροατής του δημόσιου διαλόγου (ο θεατής του μάλλον) βεβαιώνετα­ι πως η παρερμηνεί­α και η προκρούστε­ια αντιμετώπι­ση της ομιλίας των άλλων, ώστε να απομονωθεί και να αποσπαστεί ένα διευκολυντ­ικό ξεφτίδι, δεν είναι κάτι σποραδικό και τυχαίο. Είναι δόγμα, σύστημα, πρόγραμμα. Είναι ένα έθιμο εξαιρετικά βολικό τόσο για τους κομματικού­ς ρήτορες, αποφασισμέ­νους να υποβαθμίσο­υν τον πολιτικό λόγο έως το επίπεδο του επιφωνήματ­ος, όσο και για τους θεράποντες μιας βαμμένης, εξαρτημένη­ς δημοσιογρα­φίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece