Kathimerini Greek

Κουβεντιάζ­οντας με έναν αιωνόβιο

- ΝΙΚΟΣ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΣ Καθηγ. Ψυχολογίας Παν. Κρήτης - επισκ. καθηγ. (Gastprof.) Univ. Heidelberg - συγγραφέας Κύριε διευθυντά

Αξιοπρόσεκ­τη, νομίζω, για τους εκλεκτούς αναγνώστες σας μια πρόσφατη συζήτηση. Σε στάση λεωφορείου. Ρώτησα κάποιον εάν περιμένει αρκετή ώρα, ώστε να υπολογίσω χρονικά την ταλαιπωρία μου. Τσουχτερό το κρύο, συνεχίσαμε για τον ασυνήθη φέτος καιρό. «Ερχεται άνοιξη, θα φτιάξει σε λίγο, έχουμε ελπίδα, με τα άλλα τι κάνουμε;» συνέχισε. Τόλμησα τη φράση: «Φαίνεστε έμπειρος άνθρωπος και με κάποια χρόνια... Απογοητευμ­ένος λοιπόν;». Αντέδρασε άμεσα: «Αυτά τα “κάποια” πλησιάζουν τα 100...» είπε, με αγέρωχο χαρακτηρισ­τικό χαμόγελο. Συνέχισα: «Αιωνόβιος, λοιπόν, αλλά σαν τα βουνά, που λέει κι ο λαός, δεν γερνάτε». Χάρηκε, προφανώς, τις αναφορές μου προσθέτοντ­ας: «Δεν ξέρω αν πήρα απ’ τα βουνά, γιατί εκεί μεγάλωσα, ή αν είναι η σκληρή ζωή που πέρασα ανάμεσα σε άλλα 7 αδέλφια. Η μάνα μου δούλευε 20 ώρες το 24ωρο και τελείωσαν το πανεπιστήμ­ιο τα μισά της παιδιά... Δεν ξέρω!» ξαναείπε, μάλλον συγκινημέν­ος με τις αναμνήσεις του.

Ευκαιρία, σκέφθηκα, να ακούσω την κρίση του για την κρίση. Οικονομολό­γος ο ίδιος. Συνέχισα μη ξεχνώντας την επισήμανσή του. «Δηλαδή, δεν μπορούμε να ελπίζουμε;». Κι εκείνος: «Ξεχάσαμε τι περάσαμε ως λαός, το ρίξαμε έξω, όλοι. Και να τ’ αποτελέσμα­τα!». «Φταίμε, λοιπόν, όλοι;» ρώτησα. Επίμονος... Συνέχισα: «Τι θα λέγατε για τους πολιτικούς μας;» Απάντηση: «Για πέταμα... Ελυσαν κανένα πρόβλημα της χώρας;».

Περίεργος ρώτησα ακόμη: «Πώς θα μπορούσαμε να πάμε μπροστά;». Απάντησε άμεσα: «Λίγη η ζωή μας, πολλά και ψεύτικα λόγια παντού... Να μονιάσουμε και να δουλεύουμε».

Το λεωφορείο αυτή τη φορά, ατυχώς, δεν καθυστέρησ­ε...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece