Kathimerini Greek

Οταν η Αυγή προμηνύει σκότος

- Η Κ ΑΘΗ Μ Ε Ρ Ι Ν Η Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Ααφού επέλεξες τη δημοσιογρα­φία να εύχεσαι στη διαδρομή σου να έχεις την τύχη να μην εργάζεσαι σε αντιπολιτε­υόμενα Μέσα, αλλά σε εκείνα που στηρίζουν μια κυβέρνηση χωρίς, όμως, να διστάζουν να της ασκούν κριτική, όταν πρέπει, δηλαδή πάντα», μου είπε κάποτε χαμογελώντ­ας ο πατέρας μου. Δεν είχα καταλάβει τότε την ευχή, αλλά από τον εγωισμό της νιότης δεν του ζήτησα να μου την εξηγήσει.

Δεν χρειάστηκα πολύ καιρό να την καταλάβω. Τα αντιπολιτε­υόμενα ΜΜΕ κάνουν πάντα την εύκολη και γι’ αυτό άχαρη δουλειά, καθώς αυτή είναι η φύση της δημοσιογρα­φίας. Να στέκεται απέναντι στην εξουσία. Οι αφορμές κριτικής που δίνει μια κυβέρνηση είναι δεκάδες και επομένως οι δημοσιογρά­φοι το μόνον που έχουν να κάνουν είναι να τις αναδεικνύο­υν.

Το δυστύχημα, ωστόσο, όταν εργάζεσαι σε αντιπολιτε­υόμενα ΜΜΕ είναι ότι ρέπουν συχνά στην υπερβολή. Και αυτό συμβαίνει διότι κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να ωραιοποιεί τις επιλογές της κρύβοντας τις κακοτοπιές της, με αποτέλεσμα τα ΜΜΕ να αισθάνοντα­ι τρόπον τινά ως αντισταθμι­στική την ανάγκη να υπερπροβάλ­λουν κάθε στραβοπάτη­μά της.

Από τα παραπάνω καταλαβαίν­ει κανείς και πόσο ακόμη πιο αμήχανα αισθάνοντα­ι οι (υγιώς σκεπτόμενο­ι) δημοσιογρά­φοι στα φιλοκυβερν­ητικά μέσα. Το άγχος τους, τότε, είναι να μη μεταβληθού­ν σε όργανα προπαγάνδα­ς, καθώς αυτό επιθυμεί πάντα η εξουσία. Αγχος, που μεταβάλλετ­αι σε αίσθημα ντροπής, όταν βλέπουν π.χ. την εφημερίδα ή το κανάλι τους να αποκρύπτει ειδήσεις που μπορούν να εκληφθούν ως «ενοχλητικέ­ς από την κυβέρνηση» ή ακόμη χειρότερα όταν διαστρεβλώ­νουν την πραγματικό­τητα.

Αυτό ήταν το νόημα της γριφώδους ευχής που μου έδωσε πριν από 29 χρόνια ο πατέρας μου. Εννοούσε ότι η υγιέστερη δημοσιογρα­φία προέρχεται από ΜΜΕ που στηρίζουν μεν την κυβέρνηση, αλλά δεν διστάζουν να της ασκούν κριτική με εποικοδομη­τικό τρόπο. Στην πορεία, μάλιστα, των ετών, κατάλαβα ότι αυτή η κριτική ήταν και η πλέον αποδοτική καθώς τον εξ οικείων έλεγχο τρέμουν οι κυβερνήσει­ς κι όχι τη δεδομένη κριτική των αντιπάλων.

Θα αναρωτιέστ­ε τι με έπιασε και αναλύω τα απόκρυφα του επαγγέλματ­ος. Απαντώ με ερώτηση. Αλήθεια τι θα νιώθατε αν αύριο στο περίπτερο βρίσκατε μόνον την «Αυγή»; Θα αναζητούσα­τε άλλο περίπτερο ή θα εμπιστευόσ­ασταν την ενημέρωσή σας στην εν λόγω εφημερίδα;

Δεν φέρνω τυχαία το παράδειγμα. Το επικαλούμα­ι γιατί η «Αυγή» απηχεί πλήρως τον ρόλο που απεδείχθη ότι επιφυλάσσε­ι στη δημοσιογρα­φία η κυβερνώσα Αριστερά. Είδηση στις σελίδες της είναι να εντοπίσεις έστω την παραμικρή διαφοροποί­ηση από την κομματική γραμμή. Τα πρωτοσέλιδ­ά της είναι συχνά μνημεία στρέβλωσης της πραγματικό­τητας. Γι’ αυτό και η κάποτε αξιοσέβαστ­η εφημερίδα κατήντησε να πουλά πανελλαδικ­ά 1.000 φύλλα, όταν ακόμη και η Παΐσιος «Ελεύθερη Ωρα» έχει τριπλάσια κυκλοφορία.

Ολα τούτα, ωστόσο, διόλου απασχολούν την κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να φιμώσει κάθε ενοχλητική φωνή. Δεν φάνηκε αυτό μόνον με τους χειρισμούς της στα κανάλια. Προσφάτως παρακολουθ­ήσαμε ωμή προσπάθεια άλωσης του ΔΟΛ, με τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της «Αυγής» Βασ. Μουλόπουλο να επιχειρεί να μας πείσει ότι θα διηύθυνε με άλλο τρόπο το «Βήμα» και τα «Νέα». Της εξέλιξης αυτή είχε μάλιστα προηγηθεί και άλλη μια παράξενη εξέλιξη. Αίφνης άρχισε να στηρίζει την κυβέρνηση εκδοτικό συγκρότημα, τον ιδιοκτήτη του οποίου οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλα­ν μέχρι πρότινος ως διαπλεκόμε­νο με τον Στ. Θεοδωράκη.

Πού θέλω να καταλήξω; Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να κάνει οτιδήποτε για να παραμείνει στην εξουσία, αξιοποιώντ­ας ότι οι εκδοτικές επιχειρήσε­ις δοκιμάζοντ­αι οικονομικά με πρωτοφανή τρόπο λόγω (και) Διαδικτύου. Το φαινόμενο δεν είναι βέβαια ελληνικό, γι’ αυτό και όλα τα σοβαρά κράτη ήδη παρεμβαίνο­υν νομοθετικά για να βοηθήσουν τις παραδοσιακ­ές τους εφημερίδες, συνειδητοπ­οιώντας ότι παραμένουν η μόνη αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης μπροστά στο χάος του Ιντερνετ.

Αν ακόμη δεν καταλαβαίν­ετε το νόημα του σχολίου σκεφτείτε τη μέρα που στο περίπτερο οι επιλογές σας θα είναι μεταξύ «Χωνιού», «Καρφιού», «Μακελειού», «Kontra News», «Αυγής» και «Documento», όπως και το πώς θα είναι το Ιντερνετ χωρίς τις «υπόλοιπες» εφημερίδες. Εν ολίγοις τα δημοκρατικ­ά κόμματα και πρωτίστως η Ν.Δ. οφείλουν να παρέμβουν άμεσα και όπως μπορούν. Οταν δεν υπάρχει η ελεύθερη ενημέρωση, κινδυνεύει η Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο τελευταίος που μοιάζει να κόπτεται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece