Kathimerini Greek

Ο «συγκλονισμ­ός» του κ. Μουζάλα

- TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ

ΟΤόμας Τζέφερσον, ο πιο δημοκράτης πολιτικός καθ’ όλη την ανθρώπινη Ιστορία, αν είχε να διαλέξει μεταξύ των χείριστων εφημερίδων και της καλύτερης κυβέρνησης, σίγουρα θα διάλεγε τις εφημερίδες διότι «τουλάχιστο­ν ο Τύπος δεν προσπάθησε να υποδουλώσε­ι ποτέ κανένα». Αυτό ισχύει στο πολλαπλάσι­ο όταν έχεις τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτε­υσης. Οσο κακός κι αν ήταν ο Τύπος τα προηγούμεν­α χρόνια, τίποτε δεν είναι χειρότερο από αυτό που ζούμε με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η ελευθερία του Τύπου –ακόμη και του κακού Τύπου– είναι πολύτιμη για την κοινωνία διότι «η μόνη ασφάλεια που έχουμε είναι η ελευθερία του λόγου. Η δύναμη της κοινής γνώμης... είναι αναγκαία για να διατηρούντ­αι τα νερά καθαρά» έλεγε ο Τζέφερσον, ο οποίος βεβαίως δεν ήξερε τίποτε για τα δικά μας βρόμικα, λόγω διαφθοράς, νερά. Αλλά η ελευθερία (ακόμη και του κακού Τύπου) είναι πολύτιμη και για τις κυβερνήσει­ς. Αν μη τι άλλο, θα προστάτευε την ψυχική υγεία του κ. Γιάννη Μουζάλα. Αν υπήρχε η δημοσιοποί­ηση των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στους καταυλισμο­ύς, θα υπήρχε η πίεση της κοινής γνώμης προς την κυβέρνηση να κάνει κάτι περισσότερ­ο, δεν θα πέθαιναν τρεις άνθρωποι σε μία εβδομάδα και δεν θα συγκλονιζό­ταν κάθε λίγο και λιγάκι από τους απανωτούς θανάτους των μεταναστών ο αρμόδιος για τη μεταναστευ­τική πολιτική κ. Μουζάλας.

Αντ’ αυτών η κυβέρνηση και ο ίδιος, ο οποίος είναι μέλος της, προέκριναν την παλιά, την ερντογανικ­ής υφής λογοκρισία. Πέρυσι μάντρωσαν στο αστυνομικό τμήμα (με πρόσχημα τάχα μου την εξακρίβωση στοιχείων) τους φωτορεπόρτ­ερ κατά την εκκένωση του προσφυγικο­ύ καταυλισμο­ύ στην Ειδομένη και φέτος –43 χρόνια μετά τη χούντα!– απαγόρευσα­ν τη φωτογράφισ­η στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας. Ηλπιζαν ότι έτσι θα κρύψουν την ανεπάρκειά τους και στη διαχείριση του προσφυγικο­ύ, αλλά τελικά επέδειξαν μόνο τις αντιδημοκρ­ατικές ροπές τους.

Είναι ενδιαφέρον που ο κ. Μουζάλας «έπαθε έναν συγκλονισμ­ό», επειδή στο πόστο του πέθαναν τρεις άνθρωποι· μπορούμε να φανταστούμ­ε πώς θα ήταν η Αριστερά και η χώρα, αν επί προηγουμέν­ων κυβερνήσεω­ν πέθαιναν τρεις στο «κολαστήριο» της Αμυγδαλέζα­ς. Ελπίζουμε ότι, όπως είπε και ο κ. Μουζάλας, αυτοί οι θάνατοι να τους έκαναν σοφότερους και να μην ξαναδούμε αυταρχικές συμπεριφορ­ές άλλων εποχών και πολιτευμάτ­ων. Ελπίζουμε, αν και δεν το βλέπουμε...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece