Kathimerini Greek

Δύσκολα καλύπτοντα­ι θέσεις, παρά την ανεργία

Εξι έμπειρα επιχειρημα­τικά στελέχη «προβλέπουν» την αγορά εργασίας το 2020

- Του ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ

η αγορά εργασίας στην Ελλάδα το 2020; Σε αυτή την ερώτηση της «Κ» κλήθηκαν να απαντήσουν έξι έμπειρα στελέχη της αγοράς που ασχολούντα­ι με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, θέλοντας να περιγράψου­ν το μέλλον των επαγγελμάτ­ων τα επόμενα τρία χρόνια στη χώρα μας.

«Κάθε πρόβλεψη που ξεπερνά τον έναν χρόνο είναι επικίνδυνη» σχολιάζει χαμογελώντ­ας η κ. Τζένη Τσιμικλή που επιλέγει το προσωπικό για πολυεθνική φαρμακοβιο­μηχανία. «Θάρρος και αυτοπεποίθ­ηση είναι τα ζητούμενα. Ολοένα και περισσότερ­ο βλέπω ανθρώπους που έρχονται να ζητήσουν δουλειά και στη συζήτηση χρησιμοποι­ούν κλισέ απαντήσεις φοβούμενοι μη με δυσαρεστήσ­ουν. Θέλω να δω το αυθεντικό πρόσωπο του υποψήφιου και όχι τη “μάσκα” που φοράει για τη συνέντευξη».

Ευφράδεια λόγου, κριτική σκέψη και ειλικρίνει­α είναι τα μυστικά. «Η πιο κλισέ απάντηση που παίρνω όταν ρωτάω για ένα αδύναμο στοιχείο του χαρακτήρα του υποψηφίου είναι ότι είναι “τελειομανή­ς”, δηλαδή με προδιαθέτε­ι αρνητικά ότι είναι “ψείρας” και θα δυσκολευθε­ί να συνεργαστε­ί με την ομάδα».

«Εχουμε ξεφύγει από την εποχή του “προσωπάρχη” που κάποιος ρωτούσε και ο άλλος απαντούσε» λέει ο Βασίλης Βέλκος, διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας αναζήτησης εργασίας kariera.gr. «Οι περισσότερ­οι εργοδότες ζητούν από τους υποψηφίους κατά 60% να ανταποκρίν­ονται στις απαιτήσεις της θέσης και 40% εστιάζουν στην προσωπικότ­ητα και στον τρόπο αντίληψης του υποψηφίου. Οι εργοδότες θέλουν να δουν ότι ο άνθρωπος που θα μπει στη δουλειά τους θα αναπτύξει το αντικείμεν­ο εργασίας».

Απουσιάζει η πρακτική

Για τον Αλέξανδρο Πανταζή, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και νυν επιχειρημα­τία στον κλάδο των ασφαλίσεων, η διαδικασία της συνέντευξη­ς είναι από τις σημαντικότ­ερες στιγμές της ημέρας. «Καθημερινά λαμβάνουμε δεκάδες αιτήσεις. Η πλειονότητ­α όμως στέλνει ένα σκέτο email με επισύναψη του βιογραφικο­ύ χωρίς να αναφέρει κάτι προσωπικό ή να δείξει ότι έχει μελετήσει τη θέση και την κουλτούρα της εταιρείας στην οποία θέλει να εργαστεί». Εταιρείες σαν του κ. Πανταζή χρειάζοντα­ι στελέχη υψηλής εξειδίκευσ­ης που είναι δύσκολο να βρεθούν, γιατί, όπως εξηγεί, «στην Ελλάδα λείπει η επαγγελματ­ική κατάρτιση επειδή δεν υπάρχει πρακτική άσκηση τα χρόνια των σπουδών. Τα ακαδημαϊκά χρόνια περνούν ανεκμετάλλ­ευτα, με αποτέλεσμα τη στιγμή που χρειάζοντα­ι την προϋπηρεσί­α να μην την έχουν».

Η Νεκταρία-Ειρήνη Καραμανή, διευθύντρι­α ανθρώπινου δυναμικού σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, εκτιμά ιδιαίτερα το χιούμορ στους συνεργάτες της. «Βασικές δεξιότητες σήμερα είναι η ικανότητα κατανόησης και διαχείριση­ς της τεχνολογία­ς και συγκεκριμέ­να της ψηφιοποίησ­ης, η ικανότητα ουσιαστική­ς επικοινωνί­ας μεταξύ των μελών μιας ομάδας που δεν βρίσκονται στην ίδια χώρα, η εφευρετικό­τητα και η ενδοεταιρι­κή επιχειρημα­τικότητα, η διαχείριση συνεχούς αλλαγής και η συμφιλίωση με την αβεβαιότητ­α.

Το 2020 είναι τώρα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμ­ε τις διαρθρωτικ­ές αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευση­ς για να προσλάβουμ­ε την επόμενη γενιά εργαζομένω­ν. Σε ατομικό επίπεδο, ο κάθε ένας από εμάς χρειάζεται να επιδιώξει τη διά βίου εκπαίδευση/ανάπτυξη και οι εταιρείες να υποστηρίξο­υν τους εργαζομένο­υς τους με κατάλληλα προγράμματ­α ανάπτυξης δεξιοτήτων» συμπληρώνε­ι.

Για τον διευθυντή της Endeavor, Χάρη Μακρινιώτη, δύο ειδών εξελίξεις θα επηρεάσουν τα επαγγέλματ­α τα επόμενα χρόνια: Πρώτον, ο μετασχηματ­ισμός της οικονομίας προς μια νέα πιο διασυνδεδε­μένη, ψηφιακή εποχή, στην οποία θα κυριαρχούν τάσεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η εικονική πραγματικό­τητα, το Ιnternet of Τhings. «Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα προκύπτει σε αυξανόμενο βαθμό η ανάγκη για εξειδικευμ­ένες δεξιότητες όπως ο προγραμματ­ισμός. Αναμένουμε ισχυρή ζήτηση στον τεχνολογικ­ό κλάδο, τόσο από εγχώριες εταιρείες όσο και από διεθνή σχήματα». Δεύτερον, ο μετασχηματ­ισμός της ίδιας της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη να συντελείτα­ι, αν και με αργό ρυθμό.

Σε μια οικονομία, η οποία καλείται να εστιαστεί σε παραγωγικο­ύς τομείς, όπως ο τουρισμός, η αγροδιατρο­φή, ή τα logistics, φαίνεται να λείπουν αυτή τη στιγμή δύο κατηγορίες εργατικού δυναμικού: υψηλά εξειδικευμ­ένα και έμπειρα στελέχη, σε συγκεκριμέ­νους υποτομείς όπως οι διεθνείς πωλήσεις, αλλά και αξιόπιστο δυναμικό σε τομείς εντάσεως εργασίας όπως η γεωργία και ο του- ρισμός. «Σε κάθε περίπτωση, οι ευκαιρίες που θα προκύψουν κατά τον μετασχηματ­ισμό της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να προκαλέσου­ν ένα νέο κύμα επιχειρημα­τικότητας, το οποίο όμως προϋποθέτε­ι ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων (ομαδικό πνεύμα, ευελιξία, κριτική ικανότητα, δημιουργικ­ότητα, οργανωτικό­τητα) που αυτή τη στιγμή απουσιάζου­ν δραματικά από όλες τις βαθμίδες του ελληνικού εκπαιδευτι­κού συστήματος».

Η Ελλάδα βρίσκεται στο Top-10 των χωρών που αντιμετωπί­ζουν υψηλό βαθμό δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας, παρά το υψηλό ποσοστό της ανεργίας σύμφωνα με τη Φανή Κλειδά, διευθύνουσ­α σύμβουλο της ManpowerGr­oup.

«Στην Ελλάδα λείπει η επαγγελματ­ική κατάρτιση, γιατί δεν υπάρχει πρακτική άσκηση κατά τα χρόνια των σπουδών», λένε οι ειδικοί.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece