Kathimerini Greek

«Εχουμε τον καλύτερο διευθυντή σχολείου όλου του κόσμου»

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Δήμου Αμυνταίου, νομού Φλώρινας. Ενα μικρό περιφερεια­κό λύκειο, σε ένα χωριό 2.000 κατοίκων. Παιδιά αγροτών ή υπαλλήλων της ΔΕΗ. Το χωρίζουν μόλις 15 χιλιόμετρα από την Πτολεμαΐδα. Είναι κυριολεκτι­κά χτισμένο μέσα στα εργοστάσια, περιβάλλετ­αι από φουγάρα και ορυχεία. Τον χειμώνα, δάσκαλοι και οι περίπου 75 μαθητές συχνά διασχίζουν κλειστούς δρόμους για να φτάσουν στο σχολείο. Πολλά παιδιά περιμένουν πάνω από μία ώρα τη συγκοινωνί­α στα χωριά τους. Αλλά ως γνωστόν λουλούδια φυτρώνουν και στις πιο απόκρημνες πλαγιές. «Κάθε πρωί πηγαίνουμε σε μια δουλειά που λαχταράμε», θα πει σε μια αποστροφή της η φιλόλογος Αννα Βακάλη. Με τους Γιώργο Γεωργιάδη, επίσης φιλόλογο, και Δαμιανό Ξανθόπουλο, μαθηματικό, είναι η «αγία τριάδα», έτσι τους λένε οι μαθητές τους.

Οι δάσκαλοι που, σε συνεργασία πάντα με τους υπόλοιπους διδάσκοντε­ς, έκαναν τα παιδιά να θέλουν να πηγαίνουν στο σχολείο, να μένουν παραπάνω ώρες τα απογεύματα, να έρχονται Κυριακές και αργίες για εργαστήρια και θέατρα και τα υπόλοιπα προγράμματ­α που υλοποιούν κάθε χρονιά.

Αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τον Λευτέρη Ελευθεριάδ­η, τον διευθυντή. Λευτέρη τον φωνάζουν και οι μαθητές, ή Freedom. «Ενα διαμάντι», θα πει η Αννα. «Μας στηρίζει σε όλα, όλα τα προωθεί, τα παιδιά τον αγαπούν σαν πατέρα τους. Να φανταστείς έλειπε λίγες ημέρες για ένα οικογενεια­κό πρόβλημα και τώρα που γύρισε όλο το σχολείο πανηγύριζε».

Οταν άκουσε τις τρελές ιδέες των τριών καθηγητών του, δεν το σκέφτηκε καθόλου. Συμμετοχή σε εργαστήριο Ρομποτικής στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας; Γιατί όχι; Δημιουργία τηλεοπτικο­ύ σποτ με θέμα τον αποκλεισμό και τη βία κατά των μαθητών με τον θεατρολόγο Χριστόδουλ­ο Κοτσινά; Εννοείται πως ναι. Συμμετοχή σε ραδιοφωνικ­ές και τηλεοπτικέ­ς εκπομπές με γνωστούς τραγουδιστ­ές και παραγωγούς; Ποιητικό διάλογο με τον Τίτο Πατρίκιο; Σεμινάριο σεναρίου με τον Γιώργο Φειδά; Εκδρομή στη Βουδαπέστη και τη Βιέννη για να δουν από κοντά τον πίνακα του Kadinsky που υπάρχει στο βιβλίο των Μαθηματικώ­ν της Β΄ Λυκείου και τον πίνακα του Josef Albers, έναν φόρο τιμής στο τετράγωνο; Ναι, ναι και πάλι ναι. Το μικρό σχολείο, εδώ και τέσσερα χρόνια, είναι κέντρο διερχομένω­ν σκηνοθετών και σεναριογρά­φων, ποιητών και ζωγρά- φων, μουσικών και επιστημόνω­ν. Οι δράσεις δεν έχουν τελειωμό. Πρόγραμμα δημιουργικ­ής γραφής σε συνεργασία με το αντίστοιχο μεταπτυχια­κό πρόγραμμα του Πανεπιστημ­ίου Δυτικής Μακεδονίας και τον επιστημονι­κό υπεύθυνό του, Τριαντάφυλ­λο Φωτόπουλο, παρακολούθ­ηση μαθημάτων θεάτρου στη Σχολή Ιασμος του Βασίλη Διαμαντόπο­υλου κ.ο.κ.

Κανείς δεν αρνείται

«Είδα ότι δεν είναι δύσκολο. Τους περισσότερ­ους δεν τους γνώριζα. Πήρα τηλέφωνο και είπα “γεια σας, να έρθουμε;” Μέχρι στιγμής κανείς δεν μου έχει πει όχι», λέει η κ. Βα- κάλη. «Θέλει κόπο, θέλει κάποια έξοδα, αλλά κανείς δεν αρνείται, υπάρχει καλή πρόθεση».

Ολα άρχισαν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια όταν δημιουργήθ­ηκε η κατάλληλη «συναστρία» των καθηγητών. «Ετυχε και βρέθηκε στο σχολείο μια παρέα που το στήριξε αυτό. Γιατί από την πορεία μου έχω δει ότι υπάρχουν και άνθρωποι που δεν θέλουν να λειτουργεί έτσι η εκπαίδευση, που αδιαφορούν, “δεν γίνεται”, “δεν μπορούμε”. Γι’ αυτό και μπόρεσα και ανοίχτηκα σε αυτό το σχολείο, γιατί βρήκα τους κατάλληλου­ς ανθρώπους».

Φυσικά τα παιδιά ανταποκρίθ­ηκαν. Οποτε χρειάστηκε, έμειναν και τέσσερις και πέντε ώρες μετά το κουδούνι, ήρθαν Κυριακές και ξεκλείδωσα­ν το σχολείο. Διακρίθηκα­ν στους διαγωνισμο­ύς δημιουργικ­ής γραφής, σε ευρωπαϊκού­ς διαγωνισμο­ύς όπως ο Euroscola – και φυσικά στις Πανελλήνιε­ς. Το ποσοστό επιτυχίας των μαθητών του Λυκείου Φιλώτα στις Πανελλήνιε­ς Εξετάσεις ξεπερνάει το 85%. «Πέρυσι όλα τα παιδιά κάπου πέρασαν, πάνω από τα μισά στις σχολές της πρώτης προτίμησής τους». Οπως λέει η Αννα, τα παιδιά είναι προικισμέν­α, η περιοχή έχει έφεση στις τέχνες και τα γράμματα. Αλλά η διάθεση των δασκάλων τους τους δίνει επιπλέον κίνητρο. «Στα διαλείμματ­α συχνά τους κάνω “κήρυγμα” όπως τους λέω. Να ακολουθήσο­υν τα πράγματα που αγαπούν. Μας ακούνε, γιατί έχουν δεθεί μαζί μας». Με τους καθηγητές έχουν πάντα «ελευθέρας». Μπαίνουν στο γραφείο τους ή ακόμα και στο γραφείο του διευθυντή με άνεση, χτυπούν την πόρτα και μπαίνουν. Θα μιλήσουν για το πρόβλημά τους, την αγωνία τους, τον καημό τους.

«Στο πουθενά»

Στο Λύκειο Φιλώτα στον νομό Φλώρινας οι δράσεις δεν έχουν τελειωμό από μία «αγία τριάδα» καθηγητών και τα παιδιά κάνουν το μικρό τους θαύμα.

«Είμαστε στην άκρη του πουθενά. Ενα σχολείο μικρό, με μηδενική οικονομική στήριξη από την πολιτεία, σε απόσταση από τα κέντρα των εξελίξεων, αλλά νιώθω ότι κάναμε το μικρό μας θαύμα. Μόνος στόχος είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας. Να δουν τον κόσμο και τη γνώση με χαρά και κέφι».

Τώρα όλοι περιμένουν να ζεστάνει ο καιρός. Καθηγητές και μαθητές θα σηκώσουν θρανία και καρέκλες και θα βγουν στην αυλή να κάνουν μάθημα. Το Λύκειο Φιλώτα είναι λύκειο για «φίλημα», όπως λένε τα παιδιά.

 ??  ?? Οι τρεις δάσκαλοι, σε συνεργασία πάντα με τον διευθυντή και τους υπόλοιπους διδάσκοντε­ς, έκαναν τα παιδιά να θέλουν να πηγαίνουν στο σχολείο, να μένουν παραπάνω ώρες τα απογεύματα, να έρχονται Κυριακές και αργίες για εργαστήρια και θέατρα και τα...
Οι τρεις δάσκαλοι, σε συνεργασία πάντα με τον διευθυντή και τους υπόλοιπους διδάσκοντε­ς, έκαναν τα παιδιά να θέλουν να πηγαίνουν στο σχολείο, να μένουν παραπάνω ώρες τα απογεύματα, να έρχονται Κυριακές και αργίες για εργαστήρια και θέατρα και τα...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece