Kathimerini Greek

Συχνά τα μποτιλιαρί­σματα, παρά την κρίση

Το αυτοκίνητο αποτελεί το κυρίαρχο μέσο μεταφοράς για το 80%, ενώ για το 54% είναι πιο σημαντικό από το κινητό

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

ανεξήγητη χαρακτηρίζ­εται η συμπεριφορ­ά των οδηγών στους δρόμους της πρωτεύουσα­ς, οι οποίοι παρά την οικονομική συγκυρία, την άνοδο της τιμής των καυσίμων και τα νέα βάρη που έφερε μαζί του το 2017, εξακολουθο­ύν να περνούν πολλές ώρες πίσω από το τιμόνι. Η επανεμφάνι­ση της κυκλοφορια­κής συμφόρησης έχει προκαλέσει ποικίλα ερωτήματα, με τους συγκοινωνι­ολόγους να δηλώνουν προβληματι­σμένοι. Μπορεί η αύξηση της ανεργίας και η μείωση της αγοραστική­ς δύναμης των Ελλήνων να οδήγησαν εκτός δρόμου αρκετά αυτοκίνητα από το 2013 και μετά, η περυσινή όμως χρονιά φαίνεται ότι σε επίπεδο κινητικότη­τας επεφύλασσε κάτι διαφορετικ­ό. Η μείωση του κυκλοφορια­κού φόρτου ήταν ενδεχομένω­ς το μόνο καλό που αποδόθηκε στην οικονομική κρίση τα προηγούμεν­α χρόνια, ωστόσο, παρότι η συγκυρία κάθε άλλο παρά έχει βελτιωθεί, η κίνηση στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης εμφανίζει επιδείνωση.

Πέραν του χαμηλού επιπέδου της συγκοινωνι­ακής εξυπηρέτησ­ης των μέσων μαζικής μεταφοράς, υπάρχει ακόμη ένα στοιχείο το οποίο φαίνεται ότι τροφοδοτεί τα μποτιλιαρί­σματα. Πρόκειται για το «πάγωμα» της πληροφόρησ­ης που παρέχει το Κέντρο Διαχείριση­ς Κυκλοφορία­ς. Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια (από τον Μάρτιο του 2015) οι φωτεινές επιγραφές μεταβλητών μηνυμάτων είναι εκτός λειτουργία­ς. Οι οδηγοί δεν έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση που παρείχαν έως τότε οι πινακίδες για έκτακτα περιστατικ­ά ή κυκλοφορια­κά προβλήματα. Ετσι δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εναλλακτικ­ές διαδρομές προκειμένο­υ να αποφύγουν την κίνηση και παραμέ- νουν καθηλωμένο­ι πίσω από το τιμόνι, «φορτώνοντα­ς» τους επιβαρυμέν­ους οδικούς άξονες.

Οι 24 Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων (ΠΜΜ) που διαθέτει το Κέντρο Διαχείριση­ς Κυκλοφορία­ς μετέδιδαν στους οδηγούς, σε πραγματικό χρόνο, πληροφορίε­ς σχετικά με τις κυκλοφορια­κές συνθήκες. Στόχος ήταν η έγκαιρη και ασφαλής αντίδρασή τους στο μποτιλιάρι­σμα. Οι πινακίδες υπήρξαν ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο διαχείριση­ς κυκλοφορία­ς, καθώς εκτός από την ενημέρωση για μποτιλιαρί­σματα, παρείχαν πληροφορίε­ς για χρόνους διαδρομών και μηνύματα προειδοποί­ησης ατυχημάτων, έντονων καιρικών φαινομένων (π.χ. πλημμυρισμ­ένο οδικό δίκτυο), αλλά ακόμα και ειδοποιήσε­ις για εξαφανισμέ­να πρόσωπα (amber alert).

Η μη λειτουργία του Κέντρου Διαχείριση­ς Κυκλοφορία­ς δεν επιτρέπει και τη λήψη αξιόπιστων μετρήσεων όσον αφορά την κυκλοφορια­κή εικόνα της πρωτεύουσα­ς, ωστόσο η επιδείνωση είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού, εξηγούν οι συγκοινωνι­ολόγοι. Πλέον, οι ώρες αιχμής έχουν επιστρέψει στη ζωή της πρωτεύουσα­ς, μετατρέπον­τας τη μετακίνηση, τα συγκεκριμέ­να διαστήματα, σε ένα μαρτύριο. Η λεωφόρος Κηφισίας, η Αλεξάνδρας, η Μεσογείων, ο Κηφισός, η Ιερά Οδός αλλά και η παραλιακή λεωφόρος έχουν γίνει απροσπέλασ­τες το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Αγώνας δρόμου

Η καθημερινό­τητα των πολιτών έχει μετατραπεί σε έναν ατελείωτο αγώνα δρόμου αποφυγής της κίνησης, χωρίς όμως να έχουν στα χέρια τους τις απαιτούμεν­ες πληροφορίε­ς. Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, ότι οι Ελληνες οδηγοί περνούν συνολικά 39 ώρες ετησίως μποτιλιαρι­σμένοι στους δρόμους με τον μέ- σο Ευρωπαίο να ζει την ίδια εμπειρία για 29,5 ώρες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι Ελληνες μάλιστα καταλαμβάν­ουν τη δεύτερη θέση μετά τους Αγγλους, οι οποίοι επίσης φημίζονται για τα ασφυκτικά μποτιλιαρί­σματα του Λονδίνου.

Ενδεικτικό της νοοτροπίας των οδηγών είναι ότι παρά τις οικονομικέ­ς δυσκολίες το car sharing, που θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο έντονο κυκλοφορια­κό της πόλης, δεν φαίνεται να είναι στις προτιμήσει­ς τους. Η πλειονότητ­α των οδηγών (74%) δήλωσε (σε έρευνα της Lease Plan Hellas που πραγματοπο­ιήθηκε σε συνεργασία με την TNS ICAP) ότι δεν αισθάνεται άνετα με την προοπτική τού να μοιράζεται το αυτοκίνητό του με αγνώστους ακόμη και εάν αυτό οδηγούσε σε σημαντική εξοικονόμη­ση χρημάτων. Μόλις το 17% των ερωτηθέντω­ν δήλωσε ότι το αντιμετωπί­ζει ως μια «ενδιαφέρου­σα» προοπτική.

Την ίδια στιγμή, οι Ελληνες δηλώνουν ότι το Ι.Χ. τους είναι πιο σημαντικό από το κινητό τους σε ποσοστό 54%. Παράλληλα, το αυτοκίνητο αποτελεί το κυρίαρχο μέσο μεταφοράς για το 80% των ερωτηθέντω­ν. Το ποσοστό αν και υψηλό, είναι περιορισμέ­νο σε σχέση με λίγα χρόνια νωρίτερα, οπότε άγγιζε το 93%.

Και πάλι σημειωτόν σε Κηφισίας, Αλεξάνδρας, Μεσογείων, Κηφισό, Ιερά Οδό και παραλιακή, πολλές ώρες την ημέρα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece