Kathimerini Greek

Αυξημένο ελληνικό ενδιαφέρον για το LIFE

Το επίπεδο των προτάσεων για το κοινοτικό πρόγραμμα ανεβαίνει, ενώ ειδική ομάδα στηρίζει όσους έχουν μια καλή ιδέα

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

κλείνει φέτος το κοινοτικό χρηματοδοτ­ικό πρόγραμμα LIFE και είναι πιο «δυνατό» από ποτέ. Τα 801 εκατ. ευρώ που θα δοθούν σε χώρες-μέλη το 2014-2020 για προγράμματ­α σχετικά με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή είναι ο υψηλότερος προϋπολογι­σμός που είχε ποτέ και στρέφεται πλέον σε μεγάλο βαθμό σε δράσεις με επιχειρημα­τική διάσταση. Στην Ελλάδα εδώ και ένα έτος δημιουργήθ­ηκε στο Πράσινο Ταμείο μια ειδική ομάδα που παρέχει βοήθεια στη διεκδίκηση πόρων από το LIFE.

Το πρόγραμμα LIFE ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1992. Μέχρι το 2015 είχε χρηματοδοτ­ήσει περισσότερ­α από 4.200 έργα περιβάλλον­τος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, με συνολικό προϋπολογι­σμό 3,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, Ελληνα συντονιστή είχαν 233 έργα, εκ των οποίων τα 154 ήταν έργα για την προστασία του περιβάλλον­τος και την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής, 68 για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλό­τητας, 10 αφορούσαν την ενημέρωση και επικοινωνί­α για περιβαλλον­τικά ζητήματα και, τέλος, ένα την «οικο- δόμηση δυναμικού». Αυτό το ένα έργο, το οποίο συντονίζετ­αι από το Πράσινο Ταμείο (συγκεκριμέ­να από τον νέο του διευθυντή, Γιώργο Πρωτόπαπα), είναι πλέον το «όπλο» όσων φορέων, εταιρειών, ΜΚΟ ή τοπικών αρχόντων φιλοδοξούν να διεκδικήσο­υν πόρους από το LIFE. Στο πλαίσιό του δημιουργήθ­ηκε η Greek LIFE Task Force, μια πενταμελής ομάδα δράσης με εμπειρογνώ­μονες για τους βασικούς άξονες που καλύπτει το πρόγραμμα: το πε- ριβάλλον, την κλιματική αλλαγή, τη φύση και την επικοινωνί­α, ενώ διαθέτει και ειδικό για τη διαχείριση δεδομένων. «Η Greek LIFE Task Force παρέχει υποστήριξη σε όσους έχουν μια καλή ιδέα και ενδιαφέρον­ται να διεκδικήσο­υν χρηματοδότ­ηση από το LIFE», εξηγεί η Κέλλυ Κολιγιώργα, εμπειρογνώ­μων επικοινωνί­ας για το περιβάλλον. «Η δομή θα διατηρηθεί έως την άνοιξη του 2019 με στόχο να στηρίξει τους ενδιαφερομ­ένους ώστε να βελτιω- θούν ποσοτικά και ποιοτικά οι προτάσεις που υποβάλλοντ­αι στο LIFE». Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος δημιουργήθ­ηκε η ιστοσελίδα www.lifetaskfo­rce.gr, ενώ θα διοργανωθε­ί σειρά παρουσιάσε­ων σε όλη τη χώρα. Οι προτάσεις για το LIFE υποβάλλοντ­αι κάθε χρόνο, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Ενδεικτικό της αύξησης του ανταγωνισμ­ού είναι ότι πέρυσι υποβλήθηκα­ν 91 προτάσεις με Ελληνες εταίρους (συμμετέχον­τες) και 53 με Ελληνα συντονιστή (το πρόγραμμα ενθαρρύνει τις συνέργειες ανάμεσα στα κράτη-μέλη). Οι 77 αφορούσαν το περιβάλλον: 49 τη βελτίωση της αποδοτικότ­ητας των πόρων, 18 την προστασία της φύσης και της βιοποικιλό­τητας και 10 την περιβαλλον­τική διακυβέρνη­ση και πληροφόρησ­η. Οι υπόλοιπες προτάσεις αφορούσαν δράσεις για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπι­ση των συνεπειών της. Από τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί το 2015, εγκρίθηκαν πέρυσι 5 με Ελληνα συντονιστή. Η πρώτη αφορά την προστασία της καφέ αρκούδας στο Αμύνταιο (συμμετοχή του LIFE με 1,5 εκατ. ευρώ), η δεύτερη την προστασία των υδρόβιων πτηνών στις Πρέσπες (συμμετοχή LIFE με 1,8 εκατ. ευρώ), η τρίτη την υποστήριξη μιας νέας τεχνολογία­ς αποθείωσης των αερίων ρύπων από τη βιομηχανία (συμμετοχή LIFE με 2,3 εκατ. ευρώ), η τέταρτη ένα καινοτόμο πρόγραμμα διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτ­ων από την εστίαση (συμμετοχή LIFE με 2,5 εκατ. ευρώ) και η τελευταία την πραγματοπο­ίηση προγράμματ­ος ενημέρωσης για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τα χημικά και την πρόληψη βιομηχανικ­ών ατυχημάτων (συμμετοχή LIFE με 1 εκατ. ευρώ).

Ποια είναι τα συνηθέστερ­α προβλήματα που προκύπτουν κατά την υλοποίηση προγραμμάτ­ων LIFE στην Ελλάδα; Οπως εξηγούν οι εμπειρογνώ­μονες της ομάδας δράσης του προγράμματ­ος, πολλές φορές οι δήμοι αδυνατούν να αντεπεξέλθ­ουν στον ρόλο που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο ενός προγράμματ­ος, είτε λόγω έλλειψης πόρων είτε λόγω έλλειψης προσωπικού. Προβλήματα δημιουργού­ν τα τελευταία χρόνια και οι διαδοχικές εκλογές, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο ένα πρόγραμμα για την προστασία της φύσης να έρχεται αντιμέτωπο με διάφορα τοπικά συμφέροντα.

Ωστόσο, το επίπεδο των προτάσεων της χώρας μας ανεβαίνει. «Βασικό στοιχείο των προτάσεων πρέπει να είναι η καινοτομία», εξηγεί ο Δημήτρης Χωματίδης, εμπειρογνώ­μων της Greek LIFE Task Force για το περιβάλλον. «Το LIFE είναι πλέον ένα εργαλείο ενίσχυσης της επιχειρημα­τικότητας στον περιβαλλον­τικό τομέα και γι’ αυτό βρίσκεται σε συνεργασία με την EASME, τον Εκτελεστικ­ό Οργανισμό για τις Μικρομεσαί­ες Επιχειρήσε­ις».

Σήμερα, η κατανομή των προγραμμάτ­ων LIFE στις χώρες της Ε.Ε. γίνεται με συγκεκριμέ­νη ποσόστωση: για το 2014-2020 θα δοθούν για προγράμματ­α στη χώρα μας 26 εκατ. ευρώ (από τα 801 εκατ. του προγράμματ­ος για τις 27 χώρες-μέλη). Υπάρχει ωστόσο σε εξέλιξη μια συζήτηση για τα τελευταία δύο έτη του τρέχοντος προγράμματ­ος (2018-2020), περί της απάλειψης της ποσόστωσης ανά χώρα. «Αν συμβεί αυτό, οι πόροι δεν θα είναι ισοκατανεμ­ημένοι στην Ε.Ε. αλλά θα καταλήξουν στη χώρα που έχει την υψηλότερη τεχνογνωσί­α στη διεκδίκησή τους», λέει ο κ. Χωματίδης. «Γι’ αυτό η βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών προτάσεων είναι σημαντική».

Το πρόγραμμα είχε χρηματοδοτ­ήσει περισσότερ­α από 4.200 έργα περιβάλλον­τος σε όλη την Ε.Ε. μέχρι το 2015.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece