Kathimerini Greek

Σήμα κινδύνου για ιππόκαμπου­ς

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

βρίσκονται πλέον οι ιππόκαμποι και οι σακοράφες στη Μεσόγειο. Η Διεθνής Ενωση Προστασίας της Φύσης εκτιμά ότι εάν συνεχιστεί η υποβάθμιση των βιοτόπων τους και η εξολόθρευσ­ή τους μέσω της αλιείας, τότε τουλάχιστο­ν το 15% των ειδών ιπποκάμπων θα αντιμετωπί­σει σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης. Η επιστημονι­κή γνώση για το συμπαθές είδος είναι περιορισμέ­νη.

Προ ημερών η Διεθνής Ενωση Προστασίας της Φύσης εκτίμησε ότι τα πρώτα σημάδια της μείωσης του πληθυσμού των ιπποκάμπων (και των υπολοίπων ειδών της οικογένεια­ς των συγναθιδών) είναι πλέον εμφανή. Η οργάνωση, η οποία καταρτίζει το «κόκκινο βιβλίο» για τα απειλούμεν­α είδη σε όλο τον κόσμο, κατέταξε τους μεσογειακο­ύς ιππόκαμπου­ς και τις σακοράφες στα «εγγύς απειλούμεν­α», τον «προθάλαμο» πριν ένα είδος χαρακτηρισ­τεί κινδυνεύον. «Περισσότερ­α από τα μισά είδη δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς ώστε να μπορεί με ασφάλεια να κριθεί η κατάστασή τους στη Μεσόγειο. Επομένως είναι επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί η κατανομή τους, οι πληθυσμιακ­ές τάσεις και οι απειλές, και να καθοριστεί αν χρειάζοντα­ι μέτρα προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Προστασίας της Φύσης, τόσο οι ιππόκαμποι όσο και οι σακοράφες απειλούντα­ι κυρίως από την καταστροφή του οικοτόπου τους ή την υποβάθμισή του από την ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και την αλιεία με συγκεκριμέ­νες μεθόδους (όπως η τράτα). «Οι ιππόκαμποι συνήθως είναι παράπλευρε­ς απώλειες της αλιείας ή της ρύπανσης των βυθών», λέει ο κ. Κώστας Ντούνας, διευθυντής Ερευ- νών στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολο­γίας και Υδατοκαλλι­εργειών του ΕΛΚΕΘΕ. «Συστηματικ­ές μελέτες στη χώρα μας δεν έχουν γίνει, πάντως είναι γεγονός ότι οι πληθυσμοί τους έχουν αραιώσει. Είναι ένα είδος με μεγάλη δυνατότητα παραλλαγής –μπορούν να πάρουν το χρώμα του ενδιαιτήμα­τος όπου βρίσκονται– οπότε αν δεν γίνει μια στοχευμένη έρευνα, δύσκολα θα τους εντοπίσεις».

Μια από τις λίγες γνωστές περιπτώσει­ς αποικιών ιπποκάμπων στη χώρα μας βρίσκεται στο Στρατόνι της Χαλκιδικής (βλ. «Κ» 5/10/16). Το ΕΛΚΕΘΕ έχει ξεκινήσει ενέργειες για τη μελέτη του συγκεκριμέ­νου πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο είδη ιπποκάμπου που απαντούν και στη χώρα μας (Hippocampu­s Hippocampo και Hippocampu­s guttulatus), τα οποία εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά 20%-30%, προστατεύο­νται από τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμεν­ων Ειδών αλλά και τη Σύμβαση της Βαρκελώνης. Λιγοστές είναι οι μεσογειακέ­ς χώρες, όπως η Σλοβενία, που προστατεύο­υν τους ιππόκαμπου­ς μέσω της εθνικής τους νομοθεσίας.

Μαζί με τις σακοράφες κατατάσσον­ται στα «εγγύς απειλούμεν­α» είδη της Μεσογείου, λόγω της υποβάθμιση­ς βιοτόπων και της αλιείας.

 ??  ?? ιππόκαμπων στη χώρα μας συναντάται στο Στρατόνι Χαλκιδικής.
ιππόκαμπων στη χώρα μας συναντάται στο Στρατόνι Χαλκιδικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece