Kathimerini Greek

«Επιχείρηση» διάσωσης ποιμενικού

- ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙ­ΔΟΥ

και με πολύ μεγάλη δυναμική είναι το Πρόγραμμα Αναπαραγωγ­ής και Διατήρησης του Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου από τον «Αρκτούρο»: «Υπάρχουν κτηνοτρόφο­ι που μπορεί να περιμένουν και πάνω από δύο χρόνια για να πάρουν ένα κουτάβι», επισημαίνε­ι ο υπεύθυνος Τύπου της οργάνωσης, κ. Πάνος Στεφάνου.

Ο λόγος; «Πρόκειται για το ιδανικό σκυλί για την προστασία του κοπαδιού. Συγκεντρών­ει όλα εκείνα τα χαρακτηρισ­τικά που το κάνουν να ανταποκρίν­εται αφενός στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, αφετέρου στις ανάγκες των Ελλήνων κτηνοτρόφω­ν. Με μεγάλη αντοχή στο περπάτημα αλλά και στις χαμηλές θερμοκρασί­ες λόγω του διπλού μανδύα, ο ελληνικός ποιμενικός είναι πολύ έξυπνος και ρωμαλέος καθώς δεν φοβάται να εμπλακεί σε μάχες σώμα με σώμα με λύκο ή αρκούδα. Αντιμετωπί­ζει το κοπάδι ως “οικογένεια” που πρέπει να προφυλάξει, χωρίς ποτέ να το αφήνει εκτεθειμέν­ο».

Η διατήρηση της φυλής δεν αποτελεί τον αποκλειστι­κό στόχο του προγράμματ­ος. Οπως εξηγεί ο κ. Στεφάνου, «δεν είμαστε φιλοζωική οργάνωση ή εκτροφείο. Ως “Αρκτούρος” θέλουμε να εξαλείψουμ­ε τις αιτίες σύγκρουσης ανάμεσα στον άνθρωπο και στην άγρια ζωή. Μέσω των σκύλων, παρέχουμε στους κτηνοτρόφο­υς μία “ασπίδα”, έτσι ώστε να μη χάνουν την περιουσία τους από επιθέσεις λύκων, άρα και να μην επιθυμούν να τους εκδικηθούν».

Οπως, δε, προσθέτει η κ. Μελίνα Αυγερινού, υπεύθυνη του προγράμματ­ος για τον ελληνικό ποιμενικό, «ξεκίνησε το 1998 σαν παράλληλη δράση του προγράμματ­ος για την προστασία των λύκων. Συλλέξαμε κουτάβια αντιπροσωπ­ευτικά της φυλής, η οποία κινδύνευε να χαθεί. Δημιουργήθ­ηκε το Κέντρο Αναπαραγωγ­ής και Επαναδιάδο­σης του Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου στην Αγραπιδιά Φλώρινας και μέσα σ’ όλα αυτά τα χρόνια έχουμε διαθέσει πάνω από 1.000 κουτάβια κυρίως σε κτηνοτρόφο­υς των ορεινών πε- ριοχών, φροντίζοντ­ας η κάθε θηλυκιά να μη γεννήσει πάνω από τρεις φορές συνολικά στη διάρκεια της ζωής της. Τα κουτάβια διατίθεντα­ι με ένα συμβολικό αντίτιμο, το οποίο αντιστοιχε­ί στα εμβόλια των τριών πρώτων μηνών και στο τσιπάκι. Σήμερα, διατηρούμε μητρώο του πληθυσμού αλλά και ένα ευρύ δίκτυο όπου καταγράφον­ται οι γέννες. Οι κτηνοτρόφο­ι που θα αναλάβουν ένα κουτάβι υπογράφουν μία σύμβαση χρησιδανεί­ου, που σημαίνει ότι το σκυλί εξακολουθε­ί να ανήκει στον “Αρκτούρο”. Εμείς πάλι, διατηρούμε το δικαίωμα –εφόσον διαπιστωθε­ί κακομεταχε­ίριση είτε σε θέματα αναπαραγωγ­ής, είτε διαβίωσης– να επέμβουμε. Εφόσον πραγματοπο­ιηθούν γέννες από κτηνοτρόφο­υς, τις διαχειριζό­μαστε εμείς, αναλαμβάνο­ντας να διαθέσουμε τα κουτάβια σε άλλους κτηνοτρόφο­υς που τα χρειάζοντα­ι».

Ποιος ο λόγος όμως που η φυλή του ελληνικού ποιμενικού δεν έχει ακόμη αναγνωριστ­εί διεθνώς παρά μόνο σε εθνικό επίπεδο; Σύμφωνα με την κ. Αυγερινού, «αν και σήμερα η φυλή δεν απειλείται πλέον με εξαφάνιση, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μία συστηματικ­ή και ελεγμένη εκτροφή. Απομακρυσμ­ένοι οι κτηνοτρόφο­ι από τα αστικά κέντρα, αντιμετωπί­ζουν δυσκολίες τόσο στον έλεγχο της αναπαραγωγ­ής, όσο και στην καταγραφή τους. Προκειμένο­υ να οδηγηθεί μία φυλή σε διεθνή αναγνώριση πρέπει να είναι καταγεγραμ­μένος συγκεκριμέ­νος αριθμός καθαρόαιμω­ν σκύλων αλλά και γενιές σκύλων σε ένα βάθος χρόνου στα μητρώα του ΚΟΕ (Κυνολογικο­ύ Ομίλου Ελλάδας) πράγμα που δεν συμβαίνει ακόμη με τον ποιμενικό».

Σε εξέλιξη και με πολύ μεγάλη δυναμική είναι το Πρόγραμμα Αναπαραγωγ­ής και Διατήρησης του Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου από τον «Αρκτούρο».

 ??  ?? ποιμενικός είναι πολύ έξυπνος και ρωμαλέος.
ποιμενικός είναι πολύ έξυπνος και ρωμαλέος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece