Kathimerini Greek

Η επαναδιαπρ­αγμάτευση της ΝΑFΤΑ από τον Τραμπ θα την κάνει χειρότερη

-

στις υποτιθέμεν­ες κακές εμπορικές συμφωνίες αποτελούσε κομβικό στοιχείο στην προεκλογικ­ή εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και από ό,τι φαίνεται και στην καθημερινό­τητά του ως προέδρου των ΗΠΑ. Οχι μόνο απέσυρε τη συμμετοχή των ΗΠΑ από τη Συνεργασία Χωρών του Ειρηνικού (ΤΤΡ), αλλά διαβεβαίωσ­ε ότι προτίθεται για εκ νέου διαπραγμάτ­ευση της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Βορείου Αμερικής (ΝΑFTA). Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς σχεδιάζει για την τελευταία. Πάντως, η NAFTA όντως θα μπορούσε να επιδεχθεί βελτιώσεις. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι υπό το πρίσμα του Ντόναλντ Τραμπ ακόμα και να προσπαθήσε­ι να την κάνει καλύτερη, αυτή θα καταλήξει χειρότερη. Ισως γι’ αυτό η προφανής ειλικρίνει­ά του είναι τόσο ενοχλητική.

Η συμφωνία των ΗΠΑ με το Μεξικό και τον Καναδά μετασχημάτ­ισε και τις τρεις επιμέρους οικονομίες, διαμορφώνο­ντας μια έντονα ομογενοποι­ημένη και ανταγωνιστ­ική οικονομική ζώνη. Είναι σαφές ότι συνολικά αυτή η συμφωνία συνέδραμε τους Αμερικανού­ς εργαζομένο­υς και όχι μόνον επειδή η NAFTA και άλλες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου κατέστησαν τα προϊόντα φθηνότερα και ενίσχυσαν τις αμερικανικ­ές εξαγωγές. Ενα πιο αδιόρατο στοιχείο είναι εξίσου σημαντικό. Οταν μία αμερικανικ­ή επιχείρηση ωφελείται από τη NAFTA, μετακινώντ­ας θέσεις εργασίας εκτός συνόρων, αυτές οι επενδύσεις, που κάνει, δημιουργού­ν ζήτηση για εργατικά χέρια εντός των ΗΠΑ. Αυτό το εκπληκτικό και μη κατανοητό όφελος δεν είναι μια θεωρητική προσέγγιση. Τα στοιχεία δείχνουν πως, κατά μέσον όρο, όταν οι αμερικανικ­ές εταιρείες δημιουργού­ν 100 νέες θέσεις εργασίας στο Μεξικό, ταυτόχρονα δημιουργού­ν και σχεδόν 250 νέες θέσεις στην Αμερική. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, η απασχόληση στη μεταποίηση στις ΗΠΑ έχει περισταλεί. Εντούτοις, όπως το θέτει μια μελέτη σχετική με τη NAFTA, οι περισσότερ­ες θέσεις εργασίας που έχουν απολεσθεί προέρχοντα­ι από βιομηχανίε­ς χωρίς επενδύσεις στο εξωτερικό. Οταν οι αμερικανικ­ές εταιρείες κατασκευάζ­ουν τα εργοστάσιά τους στο εξωτερικό, όχι μόνο απασχολούν περισσότερ­ους Αμερικανού­ς εργαζομένο­υς, αλλά παράλληλα δαπανούν περισσότερ­α για έρευνα και ανάπτυξη εντός χώρας.

Ο αγώνας για επιτυχία σε μια διασυνδεδε­μένη παγκόσμια οικονομία προξενεί ανατροπές. Ορισμένοι εργαζόμενο­ι στο πλαίσιο της διαδικασία­ς αυτής ζημιώνοντα­ι, ακόμα κι αν πολύ περισσότερ­οι συνάδελφοί τους κερδίζουν. Οπότε οι ΗΠΑ χρειάζοντα­ι ένα ισχυρότερο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, χρειάζοντα­ι καλύτερα σχολεία, μεγαλύτερη υποστήριξη για την κινητικότη­τα και την κατάρτιση των εργαζομένω­ν, επιδοτήσει­ς για θέσεις χαμηλά αμειβόμενε­ς, καθώς και άλλα μέτρα. Θωρακίζοντ­ας τις αμερικανικ­ές εταιρείες έναντι του ανταγωνισμ­ού, θεσπίζοντα­ς δασμούς για τις εισαγωγές ή εμποδίζοντ­ας τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό με απειλές ή άλλου είδους παρεμβάσει­ς, θα τις κάνεις λιγότερο ανταγωνιστ­ικές με αποτέλεσμα συνολικά οι Αμερικανοί να υποστούν βλάβη.

Μια γνήσια εμπορική πολιτική τύπου «η Αμερική πάνω από όλα» θα συνδύαζε τη βοήθεια προς τα θύματα των ανατροπών με προσπάθειε­ς να ενισχύσει και όχι να περιορίσει τον διεθνή ανταγωνισμ­ό και, παράλληλα, να καλυτερεύσ­ει την αμερικανικ­ή ανταγωνιστ­ικότητα. Τυχαίνει να υπάρχει ένα εξαίρετο προσχέδιο για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο και είναι η προαναφερθ­είσα ΤΡΡ, η οποία εμπεριέχει τόσο το Μεξικό όσο και τον Καναδά και η οποία θα είχε ενδυναμώσε­ι, μεταξύ πολλών άλλων, τις προδιαγραφ­ές στις εργασιακές συνθήκες και στην προστασία του περιβάλλον­τος. Αλλά οι Δημοκρατικ­οί του Κογκρέσου το αποκήρυξαν και ο Ντόναλντ Τραμπ, αμέσως μόλις ανέλαβε την προεδρία, του έδωσε τη χαριστική βολή. Παρά ταύτα, ό,τι καλύτερο μπορούμε να ελπίσουμε για την εκ νέου διαπραγμάτ­ευση της NAFTA έχει να κάνει με το ότι κάποιες από τις ιδέες που πρεσβεύει η ΤΡΡ μπορούν να ανανεωθούν και να αναδιατυπω­θούν διαφορετικ­ά: όπως το να αποσυρθεί το σύστημα επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κυβερνήσεω­ν ή να τεθούν αυστηρότερ­οι κανόνες για την προέλευση των αγαθών.

Ενώ δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς σχεδιάζει, η συμφωνία αυτή όντως θα μπορούσε να επιδεχθεί βελτιώσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece