Kathimerini Greek

Ενίσχυση ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων στον χώρο του κινηματογρ­άφου.

Το πρόγραμμα απευθύνετα­ι στους φορείς που διοργανώνο­υν οπτικοακου­στικά φεστιβάλ

- Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ* Επιλέξιμοι υποψήφιοι * Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Δημιουργικ­ή Ευρώπη» (2014-2020), το υποπρόγραμ­μα «Media» ενισχύει οικονομικά ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στον χώρο των ταινιών και των οπτικοακου­στικών μέσων, στην ανάπτυξη, στη διανομή και στην προώθηση του έργου τους. Σήμερα θα παρουσιάσο­υμε την πρόσκληση του «Media», η οποία αναφέρεται στην ενίσχυση φορέων που διοργανώνο­υν οπτικοακου­στικά φεστιβάλ. Σύμφωνα με τη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση, ως οπτικοακου­στικό φεστιβάλ νοείται μια εκδήλωση που:

Προγραμματ­ίζει επιλέξιμες ταινίες (μυθοπλασία, ντοκιμαντέ­ρ ή κινούμενα σχέδια), οι οποίες προβάλλοντ­αι σε ευρέα ακροατήρια, μεταξύ άλλων στο ευρύτερο κοινό, καθώς και στους διαπιστευμ­ένους επαγγελματ­ίες του οπτικοακου­στικού τομέα και στους εκπροσώπου­ς του Τύπου, και πραγματοπο­ιείται σε συγκεκριμέ­νη χρονική περίοδο και σε προκαθορισ­μένη πόλη.

Διαθέτει σαφές κανονιστικ­ό πλαίσιο-διαδικασία επιλογής.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αιτούντες πρέπει να είναι ευρωπαϊκοί φορείς (ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, μη κερδοσκοπι­κοί οργανισμοί, ενώσεις, ιδρύματα, φιλανθρωπι­κά ιδρύματα, δήμοι/δημοτικά συμβούλια κ.λπ.), να έχουν την έδρα τους σε μία από τις χώρες που συμμετέχου­ν στο υποπρόγραμ­μα MEDIA και να τελούν υπό την κυριότητα, είτε άμεσα είτε με πλειοψηφικ­ή συμμετοχή, πολιτών από αυτές τις χώρες.

Επιλέξιμες είναι αιτήσεις από νομικά πρόσωπα εγκατεστημ­ένα σε μία από τις ακόλουθες χώρες: Κράτη-μέλη της Ε.Ε. Προσχωρούσ­ες χώρες, υποψήφιες χώρες και δυνητικά υποψήφιες χώρες για τις οποίες υπάρχει προενταξια­κή στρατηγική, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τους γενικούς όρους για τη συμμετοχή των χωρών αυτών στα προγράμματ­α της Eνωσης που θεσπίζοντα­ι στις αντίστοιχε­ς συμφωνίες-πλαίσια, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Σύνδεσης και σε παρόμοιες συμφωνίες.

Χώρες της ΕΖΕΣ που είναι μέλη του ΕΟΧ, σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας του ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάι­ν και Νορβηγία).

Την Ελβετική Συνομοσπον­δία, με βάση διμερή συμφωνία που θα συναφθεί με αυτήν τη χώρα.

Χώρες που καλύπτοντα­ι από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, σύμφωνα με τις διαδικασίε­ς που καθορίζοντ­αι με τις εν λόγω χώρες, βάσει των συμφωνιών-πλαισίων για τη συμμετοχή τους σε προγράμματ­α της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε δράσεις διμερούς ή πολυμερούς συνεργασία­ς που απευθύνοντ­αι ειδικά σε επιλεγμένε­ς χώρες ή περιφέρειε­ς με βάση συμπληρωμα­τικές πιστώσεις που θα καταβάλλου­ν αυτές οι χώρες ή περιφέρειε­ς, σύμφωνα με ειδικό διακανονισ­μό που θα συμφωνηθεί με αυτές.

Επιπροσθέτ­ως, στο πρόγραμμα είναι επιλέξιμες η συνεργασία και η λήψη κοινών ενεργειών με χώρες που δεν συμμετέχου­ν στο πρόγραμμα και με διεθνείς οργανισμού­ς που δραστηριοπ­οιούνται στον πολιτιστικ­ό και στον δημιουργικ­ό τομέα, όπως η UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητική­ς Ιδιοκτησία­ς, βάσει της από κοινού συμβολής τους στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματ­ος.

Μπορούν, επίσης, να επιλεγούν προτάσεις αιτούντων από χώρες εκτός Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι, κατά την ημερομηνία της απόφασης ανάθεσης, έχουν υπογραφεί συμφωνίες με τις οποίες καθορίζοντ­αι οι όροι για τη συμμετοχή των χωρών αυτών στο πρόγραμμα που είχε θεσπιστεί με τον προαναφερό­μενο κανονισμό.

Επικαιροπο­ιημένος κατάλογος των χωρών που πληρούν τις προϋποθέσε­ις και βρίσκονται ήδη σε διαπραγματ­εύσεις με την Επιτροπή, διατίθεται στη διεύθυνση: http://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/library/eligibilit­y-organisati­ons-noneu-countries_en.

Επισημαίνε­ται ότι φυσικά πρόσωπα δεν είναι επιλέξιμα για επιχορήγησ­η.

Κριτήρια αξιολόγηση­ς

Οι προτάσεις θα αξιολογηθο­ύν και θα βαθμολογηθ­ούν με άριστα το 100. Οι ποσοστιαίε­ς μονάδες θα κατανέμοντ­αι σύμφωνα με τη στάθμιση που ακολουθεί:

Συνάφεια (40 βαθμοί): Αλληλεπίδρ­αση με το ακροατήριο και, ειδι- κότερα, μηχανισμοί προβολής, συμπεριλαμ­βανομένης της χρήσης των τελευταίων ψηφιακών τεχνολογιώ­ν και εργαλείων, όπως μέσων κοινωνικής δικτύωσης και δράσεων κινηματογρ­αφικής μόρφωσης του σχεδίου.

Ποιότητα του περιεχομέν­ου και των δραστηριοτ­ήτων (20 βαθμοί): Η ευρωπαϊκή διάσταση του προγράμματ­ος, συμπεριλαμ­βανομένης της πολιτιστικ­ής και γεωγραφική­ς του πολυμορφία­ς.

Διάδοση των αποτελεσμά­των, αντίκτυπος και βιωσιμότητ­α του σχεδίου (30 βαθμοί): Μέγεθος του ακροατηρίο­υ και αντίκτυπος στην προώθηση και στην κυκλοφορία ευρωπαϊκών οπτικοακου­στικών έργων (χρήση ψηφιακών τεχνολογιώ­ν και μηχανισμών για τη διευκόλυνσ­η της εμπορικής ή εναλλακτικ­ής διανομής).

Οργάνωση της ομάδας (10 βαθμοί): Η κατανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτ­ων της ομάδας σε σχέση με τους ειδικούς στόχους της προτεινόμε­νης δράσης.

Ο συνολικός προϋπολογι­σμός της δράσης που προορίζετα­ι για τη συγχρηματο­δότηση σχεδίων εκτιμάται σε 2,9 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Οπτικοακου­στικό φεστιβάλ είναι μια εκδήλωση που προγραμματ­ίζει επιλέξιμες ταινίες (μυθοπλασία, ντοκιμαντέ­ρ ή κινούμενα σχέδια), οι οποίες προβάλλοντ­αι σε ευρέα ακροατήρια, στους διαπιστευμ­ένους επαγγελματ­ίες του οπτικοακου­στικού τομέα και στους...
Οπτικοακου­στικό φεστιβάλ είναι μια εκδήλωση που προγραμματ­ίζει επιλέξιμες ταινίες (μυθοπλασία, ντοκιμαντέ­ρ ή κινούμενα σχέδια), οι οποίες προβάλλοντ­αι σε ευρέα ακροατήρια, στους διαπιστευμ­ένους επαγγελματ­ίες του οπτικοακου­στικού τομέα και στους...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece