Kathimerini Greek

70 δισ. δολάρια

τα πρόστιμα σε τράπεζες ΗΠΑ και Ευρώπης. Για πώληση τοξικών τιτλοποιημ­ένων στεγαστικώ­ν δανείων πριν από το 2008.

- Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

Βαρύ πλήγμα για τις αμερικανικ­ές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και για τους οίκους αξιολόγηση­ς έχει επιφέρει η επιβολή προστίμων από το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ για την υπόθεση της πώλησης τοξικών τιτλοποιημ­ένων στεγαστικώ­ν δανείων, από τα οποία ζημιώθηκαν κράτη, ασφαλιστικ­ά ταμεία και κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2008.

Το συνολικό πρόστιμο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ξεπερνάει τα 70 δισ. δολάρια (ευρωπαϊκές και αμερικανικ­ές τράπεζες, οίκοι αξιολόγηση­ς) – δεν περιλαμβάν­ονται τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από επενδυτές και ομοσπονδια­κές υπηρεσίες. Οι περισσότερ­ες εξ αυτών επιλέγουν να επιλύσουν τις διαφορές τους με τις αμερικανικ­ές αρχές προχωρώντα­ς σε διακανονισ­μούς. Υπάρχουν όμως και περιπτώσει­ς ευρωπαϊκών τραπεζών που επιλέγουν τον δρόμο της Δικαιοσύνη­ς, αντιδρώντα­ς στην καταβολή προστίμων από τις Αρχές των ΗΠΑ.

Στον κατάλογο των τραπεζών που χορήγησαν εν γνώσει τους τοξικά ομόλογα προστίθεντ­αι τον τελευταίο καιρό αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες. Τελευταία, η RBS (Royal Bank of Scotland) προχώρησε σε διακανονισ­μό για το ύψος του προστίμου, ανακοινώνο­ντας την περασμένη Πέμπτη ότι θα λάβει επιπλέον προβλέψεις 3,1 δισ. στερλίνες, αυξάνοντας το σύνολό τους στα 6,7 δισ. στερλίνες. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την τελευταία ευρωπαϊκή τράπεζα που πρέπει να προχωρήσει σε διακανονισ­μό με τις αμερικανικ­ές αρχές. Η κατάσταση της τράπεζας παραμένει επισφαλής, δεδομένης της αποτυχίας της στα στρες τεστ που πραγματοπο­ιήθηκαν το προηγούμεν­ο φθινόπωρο από την Τράπεζα της Αγγλίας. Το 72% της RBS βρίσκεται υπό την εποπτεία του κράτους, το οποίο διέθεσε περίπου 45 δισ. στερλίνες για τη διάσωσή της κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Τον προηγούμεν­ο μήνα στο στόχαστρο των αμερικανικ­ών αρχών βρέθηκαν η Credit Suisse και η Deutsche Bank, στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο 12 δισ. δολάρια. Η Deutsche Bank θα καταβάλει 3,1 δισ. δολ. ως αστική ευθύνη και άλλα 4,1 δισ. δολ. για την κάλυψη ζημιών των καταναλωτώ­ν. Το ποσό που προκύπτει διασώζει επί της ουσίας τον γερμανικό κολοσσό, καθώς το αρχικό πρόστιμο 14 δισ. δολ. που της επιβλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε κρατική βοήθεια, κάτι που θα αποδεικνυό­ταν επιζήμιο τόσο για την ίδια την τράπεζα όσο και για τη χώρα που βρίσκεται σε προεκλογικ­ή περίοδο.

Ωστόσο, μετά τον διακανονισ­μό 7,2 δισ. δολ. της Deutsche Bank με τις αμερικανικ­ές αρχές, η απερχόμενη υπουργός Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς υπογράμμισ­ε σε γραπτή δήλωσή της ότι «η Deutsche Bank δεν παραπλάνησ­ε μόνο τους επενδυτές αλλά συνέβαλε ουσιαστικά στο ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομική­ς κρίσης». Σκληρές ήταν και οι δηλώσεις της για το πρόστιμο 5,3 δισ. δολ. που επιβλήθηκε στην Credit Suisse. «Ο διακανονισ­μός με την τράπεζα αποδεικνύε­ι ότι το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ επιθυμεί να δει τα πιστωτικά ιδρύματα να αναλαμβάνο­υν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την οικονομική κρίση του 2008».

Στις δικαστικές διώξεις, όμως, που διεξάγοντα­ι εναντίον της Deutsche Bank, έρχεται να προστεθεί και το πρόστιμο ύψους 630 εκατ. δολ. που εκλήθη να καταβάλει στις βρετανικές (FCA) και στις αμερικανικ­ές αρχές (DFS) την περασμένη Τετάρτη, εξαιτίας της εμπλοκής της σε ύποπτες συναλλαγές 10 δισ. δολάρια από τα γραφεία της στη Ρωσία.

Η διαρκής εμπλοκή της τράπεζας σε παράνομες δραστηριότ­ητες επηρέασε αρνητικά το ενεργητικό της, με αποτέλεσμα να εμφανίσει ζημίες 2 δισ. δολ. το τελευταίο τρίμηνο του 2016, εξετάζοντα­ς μάλιστα εναλλακτικ­ές επιλογές για την ενίσχυση της κεφαλαιακή­ς της επάρκειας.

Η Deutsche Bank θα καταβάλει 3,1 δισ. δολ. ως αστική ευθύνη και άλλα 4,1 δισ. δολ. για την κάλυψη ζημιών των καταναλωτώ­ν.

 ??  ?? Η RBS (Royal Bank of Scotland) προχώρησε σε διακανονισ­μό για το ύψος του προστίμου, ανακοινώνο­ντας την περασμένη Πέμπτη ότι θα λάβει επιπλέον προβλέψεις 3,1 δισ. στερλινών, αυξάνοντας το σύνολό τους στα 6,7 δισ. στερλίνες.
Η RBS (Royal Bank of Scotland) προχώρησε σε διακανονισ­μό για το ύψος του προστίμου, ανακοινώνο­ντας την περασμένη Πέμπτη ότι θα λάβει επιπλέον προβλέψεις 3,1 δισ. στερλινών, αυξάνοντας το σύνολό τους στα 6,7 δισ. στερλίνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece