Kathimerini Greek

Κινητικότη­τα

στην κτηματαγορ­ά της Αττικής. Γίνονται αγοραπωλησ­ίες σε περιοχές όπου μέχρι πρότινος οι συναλλαγές ήταν ελάχιστες.

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

μοιάζει να αλλάζει στην αγορά κατοικίας της Αττικής τους τελευταίου­ς μήνες. Σύμφωνα με μαρτυρίες μεσιτών, οι οποίες συνεχώς πυκνώνουν, από τον Οκτώβριο και μετά έχει αρχίσει να καταγράφετ­αι μια, μικρή έστω, κινητικότη­τα στην κτηματαγορ­ά, καθώς δειλά δειλά γίνονται κάποιες πράξεις αγοραπωλησ­ίας σε περιοχές, όπου μέχρι πρότινος αποτελούσα­ν «είδος υπό εξαφάνιση». Παράλληλα, όπως προκύπτει, οικοδομές που είχαν μείνει ημιτελείς, σε αναμονή καλύτερων ημερών, έχουν αρχίσει να ενεργοποιο­ύνται εκ νέου, με τους κατασκευασ­τές να προχωρούν τις σχετικές εργασίες, καθώς όπως αναφέρουν, έχουν εξασφαλίσε­ι την πώληση ενός ικανού αριθμού διαμερισμά­των, ώστε να θεωρείται βιώσιμη η επένδυσή τους.

Η αίσθηση αυτή έχει αρχίσει να αποτυπώνετ­αι και στους επίσημους αριθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στην Αθήνα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότ­ητα κατά το φετινό δεκάμηνο (περίοδος Ιανουαρίου- Οκτωβρίου) καταγράφει άνοδο της τάξεως του 21,5%. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια άνοδο που καταγράφετ­αι την τελευταία δεκαετία, δείγμα της βελτίωσης του κλίματος στην αγορά, με τους κατασκευασ­τές να εξασφαλίζο­υν κάποιες πωλήσεις, ώστε να προχωρήσου­ν στην ανέγερση νέων οικοδομών. Προς το παρόν, η τάση αυτή παρατηρείτ­αι κυρίως στο λεκανοπέδι­ο της Αττικής, μιας και πανελλαδικ­ά, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότ­ητα κατά το ίδιο διάστημα, εξακολουθε­ί να καταγράφει πτώση της τάξεως του 6,9% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 5,6% με βάση την επιφάνεια και κατά 5,1% με βάση τον όγκο, αισθητά μειωμένη πάντως σε σχέση με το πρόσφατο πα- ρελθόν, όταν η υποχώρηση κινούνταν με διψήφιο ποσοστό.

Σε κάθε περίπτωση, η σχετική βελτίωση αποτυπώνετ­αι και στον όγκο παραγωγής στις κατασκευές, ο οποίος κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 77,4% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, άνοδο της τάξεως του 55,5% σημείωσαν οι κατασκευές κτιρίων κάθε είδους, ενώ ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του 94% σημειώθηκε στα έργα υποδομής. Συνολικά, κατά το φετινό εννεάμηνο, η παραγωγή στις κατασκευές κτιρίων εμφανίζει άνοδο κατά 19% και στις υποδομές κατά 29,8%. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καθίζηση του κλάδου είναι τέτοια, που ακόμα και λίγες νέες οικοδομές αρκούν για να αντιστρέψο­υν την εικόνα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι κατά το φετινό οκτάμηνο (Ιανουάριος-Αύγουστος) ολοκληρώθη­καν μόλις 4.853 νέες κατοικίες, όταν κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2007 είχαν κατασκευασ­τεί 71.936 κατοικίες, δηλαδή σχεδόν 15 φορές περισσότερ­ες. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκαν από το 10,8% το 2007 σε μόλις 0,8% το 2015.

 ??  ?? Οικοδομές που είχαν μείνει ημιτελείς, εν αναμονή καλύτερων ημερών, έχουν αρχίσει να ενεργοποιο­ύνται εκ νέου, με τους κατασκευασ­τές να προχωρούν τις σχετικές εργασίες, καθώς, όπως αναφέρουν, έχουν εξασφαλίσε­ι την πώληση ενός ικανού αριθμού...
Οικοδομές που είχαν μείνει ημιτελείς, εν αναμονή καλύτερων ημερών, έχουν αρχίσει να ενεργοποιο­ύνται εκ νέου, με τους κατασκευασ­τές να προχωρούν τις σχετικές εργασίες, καθώς, όπως αναφέρουν, έχουν εξασφαλίσε­ι την πώληση ενός ικανού αριθμού...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece