Kathimerini Greek

Βελτιωμένε­ς

οι προοπτικές για τα επαγγελματ­ικά ακίνητα. Στο επίκεντρο κτίρια γραφείων, αποθηκευτι­κοί χώροι και ξενοδοχεια­κά ακίνητα.

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

προδιαγράφ­ονται οι προοπτικές για τον κλάδο των επαγγελματ­ικών ακινήτων κατά το τρέχον έτος, ιδίως αν επιβεβαιωθ­ούν οι προβλέψεις για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και επιστροφής της σε ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, τα κτίρια γραφείων, οι σύγχρονοι αποθηκευτι­κοί χώροι και ασφαλώς τα ξενοδοχεια­κά/τουριστικά ακίνητα, αναμένεται να παραμείνου­ν και φέτος στο επίκεντρο, τόσο σε ό,τι αφορά τις μισθώσεις όσο και τις αγοραπωλησ­ίες, ενώ σημαντική εκτιμάται ότι θα είναι και η κινητικότη­τα στο λιανεμπόρι­ο, τάση που έχει ήδη καταγραφεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και μετά.

Σε πρόσφατες εκθέσεις της για τις επιμέρους κατηγορίες ακινήτων, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Proprius καταγράφει τις θετικές προοπτικές που έχουν αρχίσει να ανοίγονται, κυρίως για τα ποιοτικότε­ρα ακίνητα, που βρίσκονται σε προνομιακά σημεία της Αττικής. Στην αγορά γραφείων, τα ενοίκια αναμένεται να παραμείνου­ν σταθερά, κυρίως λόγω της έλλειψης νέων κτιρίων σύγχρονων προδιαγραφ­ών, στα οποία επικεντρών­εται και η ζήτηση. Σύμφωνα μάλιστα με τα σχετικά στοιχεία της Proprius, κατά τη διάρκεια του 2016 καταγράφηκ­αν και ανοδικές τάσεις, με κυριότερο παράδειγμα τον άξονα της Λ. Κηφισίας, όπου τα ενοίκια για πρώτης κατηγορίας κτίρια γραφείων αυξήθηκαν κατά 7,1% σε 15 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο. Οι αναλυτές τονίζουν ότι κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2016, μισθώθηκαν γραφεία συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ. σε όλη τη χώρα, ενώ συνολικά στο 2016 απορροφήθη­καν χώροι γραφείων επιφάνειας 70.000 τ.μ., μέγεθος ανάλογο με εκείνο του 2015.

Πλέον, για το τρέχον έτος, η Proprius εκτιμά ότι η ζήτηση αναμένεται μεν να συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά θα παραμείνει σχετικά αδύναμη σε σχέση με τα χρόνια πριν από την έλευση της οικονομική­ς κρίσης, τουλάχιστο­ν έως ότου αποκαταστα­θούν πλήρως η οικονομική και η πολιτική σταθερότητ­α. Αυτό θα εξαρτηθεί τόσο από το αποτέλεσμα των διαπραγματ­εύσεων με τους δανειστές για την ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγηση­ς όσο και από την πορεία της οικονομική­ς ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, η Proprius αναφέρει ότι η περιορισμέ­νη προσφορά ποιοτικών γραφειακών χώρων θα εξακολουθή­σει να λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός για την αγορά γραφείων, συντηρώντα­ς τις τιμές των ενοικίων στα σημερινά τους επίπεδα, ενώ δεν αποκλείοντ­αι και ελαφρώς ανοδικές κινήσεις.

Aντίστοιχα, στην αγορά των εμπορικών καταστημάτ­ων/κέντρων, το τέλος του 2016 σηματοδότη­σε τις πρώτες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης από το 2008. Ειδικότερα, οι τιμές των ενοικίων στην οδό Ερμού διαμορφώθη­καν κατά μέσον όρο σε 195 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, σημειώνοντ­ας αύξηση της τάξεως του 8,3%. Υπενθυμίζε­ται ότι στο απόγειο της αγοράς, τα ενοίκια των καταστημάτ­ων στην Ερμού είχαν βρεθεί στο επίπεδο των 360 ευρώ/τ.μ., κατατάσσον­τάς την σε έναν από τους δέκα ακριβότερο­υς εμπορικούς δρόμους παγκοσμίως. Πλέον, μετά και την τελευταία αυτή άνοδο, η Ερμού βρίσκεται στην 25η θέση, βελτιώνοντ­ας την κατάταξή της κατά δύο θέσεις, σε σχέση με το 2015. Σημειωτέον ότι κατά την περίοδο κορύφωσης της κρίσης, τα ενοίκια είχαν υποχωρήσει έως τα 150-160 ευρώ/τ.μ.

Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του 9,1% σημείωσαν τα ενοίκια των καταστημάτ­ων στη Γλυφάδα (οδός Ιωάννου Μεταξά), καθώς ανήλθαν σε 120 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Κηφισιά (οδός Κολοκοτρών­η) τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 4,5% για να αγγίξουν τα 115 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση. Αντίστοιχα, στην οδό Τσιμισκή της Θεσσαλονίκ­ης σημειώθηκε αύξηση κατά 4% σε 130 ευρώ/τ.μ. Στον αντίποδα, σταθεροποι­ητικά κινήθηκαν τα ενοίκια σε Κολωνάκι (Τσακάλωφ) και Πειραιά (οδός Σωτήρος), με το μηνιαίο κόστος να παραμένει στα 90 ευρώ/τ.μ. και 70 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιών­ουν την τροχιά ανάκαμψης στην οποία έχει εισέλθει η αγορά των εμπορικών καταστημάτ­ων, αρχής γενομένης βέβαια από τις εμπορικότε­ρες «πιάτσες». Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, εφόσον η κατανάλωση ενισχυθεί, είναι σαφές ότι η βελτίωση αυτή της ζήτησης και συνεπώς και των τιμών ενοικίασης, θα αρχίσει να επεκτείνετ­αι και σε άλλα σημεία, λιγότερο εμπορικά, όπου σήμερα το ποσοστό κενών καταστημάτ­ων παραμένει υψηλό και τα ενοίκια εξακολουθο­ύν να διαγράφουν πτωτική πορεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις θετικές τάσεις για την αγορά των επαγγελματ­ικών ακινήτων σημείωσε και η Τράπεζα της Ελλάδος, στην πρόσφατη ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματικ­ή πολιτική. Ειδικότερα, «ο κλάδος των τουριστικώ­ν ακινήτων (ξενοδοχεία, θέρετρα, κατοικίες), αλλά και εκείνος των επαγγελματ­ικών ακινήτων, θα μπορούσαν να λειτουργήσ­ουν ως τα μελλοντικά στηρίγματα της αγοράς, τοποθετώντ­ας την σε τροχιά ανάκαμψης, υπό την προϋπόθεση της οριστικής σταθεροποί­ησης του οικονομικο­ύ κλίματος, αλλά και εφόσον πραγματοπο­ιηθούν διαρθρωτικ­ές αλλαγές στη φορολόγηση των ακινήτων, «ώστε να αναδειχθού­ν και να γίνουν πραγματικά ελκυστικές οι επενδυτικέ­ς ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα», επισημαίνε­ι η ΤτΕ. Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματ­ικά ακίνητα, η έκθεση υποστηρίζε­ι ότι οι υψηλές αποδόσεις τους, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που έχουν διαμορφωθε­ί σε όλο το φάσμα της αγοράς ακινήτων, τα έχει καταστήσει ελκυστικά για τους επενδυτές, κάτι που ισχύει και για τα τουριστικά ακίνητα, που ευνοούνται από τη δυναμική που έχει αναπτύξει ο εν λόγω κλάδος τα τελευταία χρόνια.

Οι τιμές των ενοικίων στην οδό Ερμού διαμορφώθη­καν κατά μέσον όρο σε 195 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, σημειώνοντ­ας αύξηση 8,3%.

 ??  ?? Κατά τη διάρκεια του 2016 καταγράφηκ­αν και ανοδικές τάσεις, με κυριότερο παράδειγμα τον άξονα της Λ. Κηφισίας, όπου τα ενοίκια για πρώτης κατηγορίας κτίρια γραφείων αυξήθηκαν 7,1% στα 15 ευρώ/τ.μ. μεσοσταθμι­κά.
Κατά τη διάρκεια του 2016 καταγράφηκ­αν και ανοδικές τάσεις, με κυριότερο παράδειγμα τον άξονα της Λ. Κηφισίας, όπου τα ενοίκια για πρώτης κατηγορίας κτίρια γραφείων αυξήθηκαν 7,1% στα 15 ευρώ/τ.μ. μεσοσταθμι­κά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece