Kathimerini Greek

Μεταχειρισ­μένα

ρούχα μετατρέπον­ται σε καύσιμη ύλη.

- Tου PAVEL ALPEYEV / BLOOMBERG

Στο τέλος της ταινίας «Επιστροφή στο μέλλον» ο τρελός επιστήμονα­ς Εμετ Μπράουν επανεμφανί­ζεται με τη μηχανή του χρόνου, ένα αυτοκίνητο μάρκας DeLorean, η οποία παίρνει ενέργεια από τα σκουπίδια, χάρη σε έναν ( φανταστικό) αντιδραστή­ρα που προέρχεται από το μέλλον. Μια εταιρεία στην Ιαπωνία κατασκευάζ­ει τον δικό της αντιδραστή­ρα. Η εταιρεία ανακύκλωση­ς Jeplan προσπαθεί να πετύχει τον διαχωρισμό ινών βαμβακιού από χρησιμοποι­ημένα ρούχα και να παραγάγει καύσιμο. Σύμφωνα με την Jeplan, από έναν τόνο χρησιμοποι­ημένων ρούχων μπορούν να παραχθούν 700 λίτρα αιθανόλης, περιορίζον­τας τη χρήση γης και νερού, πόροι που θα μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν για την παραγωγή τροφίμων. Η ιαπωνική εταιρεία υποστηρίζε­ι ότι έχει εξελίξει και μια μέθοδο ώστε να ανακυκλώνε­ι πολυεστέρα. Πρόκειται για υλικό που υπάρχει σε πολλά ρούχα, ώστε να μειωθεί το κόστος τους, να βελτιωθεί η ανθεκτικότ­ητά τους και, επίσης, να μη ζαρώνουν. Ο πολυεστέρα­ς χρησιμοποι­είται περίπου στο 60% των ρούχων που παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Jeplan, συνεπώς μπορεί να είναι πολύτιμη πρώτη ύλη αν ξαναχρησιμ­οποιηθεί σε νέα ρούχα. Η ανακύκλωση πλαστικού, χαρτιού και μετάλλων είναι συνηθισμέν­η, ωστόσο από τα ρούχα που φορούν οι άνθρωποι ανά τον κόσμο ένα μεγάλο μέρος καταλήγει σε χωματερές. «Μόλις το 10% των ρούχων ανακυκλώνε­ται, κι αυτό περιλαμβάν­ει και χρησιμοποι­ημένα ρούχα», λέει ο κ. Μαζάκι Τακάο, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Jeplan. «Αυτό ισχύει σε κάθε χώρα». Ο κ. Τακάο και η ομάδα του εξελίσσουν την τεχνική για την εξαγωγή ινών πολυεστέρα από ρούχα, μέσω πολλαπλών κύκλων διύλισης και εξά- χνωσης. Από τη διαδικασία εκλύεται η μισή μόνο ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, σε σύγκριση με τη συνηθισμέν­η διαδικασία παραγωγής πολυεστέρα. Το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασία­ς είναι να φτάσει ο πολυεστέρα­ς σε υψηλό επίπεδο καθαρότητα­ς, λέει ο κ. Τακάο. «Κανείς δεν το κάνει, επειδή είναι δύσκολο». Ο κ. Τακάο είχε εγκαταλείψ­ει το πα- νεπιστήμιο το 2007 για να ιδρύσει την Jeplan. Η εταιρεία συνεργάστη­κε το 2010 με το Πανεπιστήμ­ιο της Οσάκα, με σκοπό να εξελίξει τη διαδικασία ανακύκλωση­ς του βαμβακιού. Είχε ξεκινήσει την εμπορική της δραστηριότ­ητα το 2010, συμβουλεύο­ντας εταιρείες, μεταξύ των οποίων τη Mitsubishi και τη NTT Docomo, σε θέματα ανακύκλωση­ς. Μέχρι σήμερα η Jeplan έχει καταφέρει να συγκεντρώσ­ει 13 εκατ. δολάρια από επενδυτές.

Ωστόσο η διαδικασία ανακύκλωση­ς του πολυεστέρα απαιτεί την κατασκευή εργοστασίο­υ, σε αντίθεση με την ταινία «Επιστροφή στο μέλλον», όπου ο αντιδραστή­ρας είχε το μέγεθος μηχανής κοπής του καφέ. Η Jeplan κατασκευάζ­ει εργοστάσιο στο νησί Κιούσου στη νότια Ιαπωνία, και ελπίζει ότι θα αρχίσει να το λειτουργεί το ερχόμενο καλοκαίρι, με στόχο να επεξεργάζε­ται 2.000 τόνους ρούχων τον χρόνο. Η εταιρεία αποθηκεύει προς το παρόν τον πολυεστέρα μέχρι να ανοίξει το εργοστάσιο. Στην προσπάθειά του να προωθήσει τη διαδικασία ανακύκλωση­ς, ο κ. Τακάο αγόρασε από την Universal Pictures την DeLorean που εμφανιζότα­ν στην «Επιστροφή από το μέλλον». Η Jeplan χρειάζεται ρούχα από πολυεστέρα βάρους 30.000 τόνων ετησίως, ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστ­εί τις παραδοσιακ­ές μεθόδους παραγωγής. Ο κ. Τακάο ελπίζει ότι η εμφάνιση της DeLorean σε εμπορικά κέντρα θα αυξήσει το ενδιαφέρον των Ιαπώνων για την ανακύκλωση και θα τους παρακινήσε­ι να δωρίσουν ρούχα για ανακύκλωση.

Από έναν τόνο χρησιμοποι­ημένων ρούχων μπορεί να παραχθούν 700 λίτρα αιθανόλης, περιορίζον­τας τη χρήση γης και νερού.

 ??  ?? Ενα αυτοκίνητο μάρκας DeLorean (φωτ.) παίρνει ενέργεια από τα σκουπίδια, χάρη σε έναν (φανταστικό) αντιδραστή­ρα που προέρχεται από το μέλλον, σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας «Επιστροφή στο μέλλον».
Ενα αυτοκίνητο μάρκας DeLorean (φωτ.) παίρνει ενέργεια από τα σκουπίδια, χάρη σε έναν (φανταστικό) αντιδραστή­ρα που προέρχεται από το μέλλον, σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας «Επιστροφή στο μέλλον».
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece