Kathimerini Greek

Στις επενδυτικέ­ς

-

επάλξεις παραμένει ο Ζόρζε Λέμαν.

Εφθασε η ώρα ο 77χρονος Ζόρζε Πάουλο Λέμαν να βγει και πάλι στο «κυνήγι». Πρόκειται απλώς για έναν όρο που χρησιμοποι­είται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, όπου δραστηριοπ­οιείται ο Βραζιλιάνο­ς δισεκατομμ­υριούχος. Ο κ. Λέμαν σχεδόν ανά δύο χρόνια κάνει συμφωνίες που κάνουν πάταγο. Το 2013 έπεισε τον άλλο αειθαλή επενδυτή, τον Γουόρεν Μπάφετ, να συνεταιρισ­τεί με τον όμιλο τροφίμων H.J. Heinz. Το 2015 το ντουέτο Μπάφετ-Λέμαν διοργάνωσε τη συγχώνευση της Heinz με τον άλλο κολοσσό στην εμπορία και στην επεξεργασί­α τροφίμων, την Κraft Foods. Κάνοντας τους λογαριασμο­ύς τους, οι αναλυτές περιμένουν ότι φέτος έχει έρθει η ώρα για την επόμενη εντυπωσιακ­ή επιχειρημα­τική τους κίνηση.

Πριν από λίγο καιρό μια είδηση σε ένα ελβετικό περιοδικό, όχι ιδιαιτέρως γνωστό, ότι ο κ. Λέμαν σχεδιάζει μαζί με τον κ. Μπάφετ να εξαγοράσει την αμερικανικ­ή εταιρεία σνακ Mondelez, είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί η μετοχή της τελευταίας κατά 28% σε λίγα μόλις λεπτά. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη όσον αφορά αυτό το θέμα. Παρά ταύτα, η συζήτηση έχει ανάψει και πολλά ονόματα ακούγονται, από την General Mills και την Kellog’s μέχρι την Campbell Soup, ακόμα και την Coca-Cola, την αγαπημένη εταιρεία του Γουόρεν Μπάφετ. Ολη αυτή η φημολογία δείχνει τον πρωταγωνισ­τικό ρόλο που παίζει στα τρόφιμα και στα ποτά, σε παγκόσμια κλίμακα, ο Βραζιλιάνο­ς μεγιστάνας, συνδέοντας το όνομά του και τα επενδυτικά του κεφάλαια (3G Capital) με συμφωνίες όπως αυτήν της Anheuser-Busch με την Burger King. Η ομάδα του είναι πολύ αποτελεσμα­τική στο να αυξάνει τα κέρδη, οπότε οι επιχειρήσε­ις είτε υποχρεώνον­ται να αλλάξουν το μοντέλο τους είτε γίνονται στόχοι εξαγοράς. Ωστόσο, ορισμένοι εκπρόσωποι του επιχειρημα­τικού κόσμου επικρίνουν τις μεθόδους της 3G Capital ως ιδιαίτερα σκληρές, επισημαίνο­ντας ότι η συνεχής δίψα για εξαγορές δείχνει και το ότι από μόνες τους οι περικοπές δεν αρκούν για να τονώσουν τις πωλήσεις.

 ??  ?? Το 2013, ο Ζόρζε Λέμαν (φωτ.) έπεισε τον άλλο αειθαλή επενδυτή, τον Γουόρεν Μπάφετ, να συνεταιρισ­τεί με τον όμιλο τροφίμων H.J. Heinz και τα αποτελέσμα­τα ήταν εξαιρετικά.
Το 2013, ο Ζόρζε Λέμαν (φωτ.) έπεισε τον άλλο αειθαλή επενδυτή, τον Γουόρεν Μπάφετ, να συνεταιρισ­τεί με τον όμιλο τροφίμων H.J. Heinz και τα αποτελέσμα­τα ήταν εξαιρετικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece