Kathimerini Greek

Σε νέα φάση αβεβαιότητ­ας η χρηματιστη­ριακή αγορά

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

φάση αβεβαιότητ­ας και αδυναμίας εισήλθε η χρηματιστη­ριακή αγορά μετά την άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, αφού παραμένει μετέωρη η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Οι δύο πρώτες συνεδριάσε­ις της εβδομάδας χαρακτηρίσ­τηκαν από ρευστοποιή­σεις μετοχών, με τους ξένους επενδυτές να επικεντρών­ονται κυρίως στις πωλήσεις τραπεζικών και εμποροβιομ­ηχανικών τίτλων. Οι υπόλοιπες τρεις συνεδριάσε­ις της εβδομάδας κινήθηκαν σε θετική τροχιά αλλά με χαμηλούς τζίρους, αφού το ενδιαφέρον μετατοπίζε­ται την ερχόμενη εβδομάδα.

Το σκηνικό στη χρηματιστη­ριακή αγορά είναι πιθανόν να αλλάξει την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίο­υ, οπότε αναμένεται να διευκρινισ­τεί η στάση του ΔΝΤ που αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τη συνέχιση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας κινήθηκε σε νωχελικούς ρυθμούς. Η αξία των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ ο Γενικός Δείκτης υποαποδίδε­ι 2,84% από την έναρξη της νέας οικονομική­ς χρονιάς.

Η προτελευτα­ία συνεδρίαση του Ιανουαρίου χαρακτηρίσ­τηκε από ισχυρές ρευστοποιή­σεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποστεί απώλειες 3,53% και να διολισθήσε­ι στις 614,08 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 63,418 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς υποχώρησε στα 42,633 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτερε­ς πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές της τράπεζας Πειραιώς (-8,16%), της ΔΕΗ (-6,37%), της Alpha Bank (-5,62%) και του ΟΠΑΠ (-3,94%). Η τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου ολοκληρώθη­κε με ελαφρές απώλειες 0,38% του Γενικού Δείκτη που έκλεισε στις 611,75 μονάδες. Συμπληρώθη­καν τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσε­ις που κόστισαν 2,778 δισ. ευρώ στη χρηματιστη­ριακή αξία της αγοράς, ενώ στον βασικό χρηματιστη­ριακό δείκτη 7,4%. Στη συνεδρίαση της Τρίτης 31 Ιανουαρίου του 2017, με αξιόλογη άνοδο έκλεισαν οι μετοχές του Μυτιληναίο­υ (5,40%), της Μέτκα (4,70%) της ΔΕΗ (3,60%), των Ελληνικών Πετρελαίων (2,61%) και της Motor Oil (2,54%).

Tην περασμένη Τετάρτη 1η Φεβρουαρίο­υ η αγορά αντέδρασε θετικά, με επικεφαλής τις εμποροβιομ­ηχανικές μετοχές της Viohalco (9,35%), του Μυτιληναίο­υ (2,33%), ενώ αξιόλογη άνοδο πέτυχε και η μετοχή της Alpha Bank που ενισχύθηκε 4,88% και διαμορφώθη­κε στο 1,72 ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίο­υ του 2017 ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,65% και αναρριχήθη­κε στις 623,06 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε αισθητά και διαμορφώθη­κε στα 47,190 εκατ. ευρώ, με την κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς να ανέρχεται στα 42,961 δισ. ευρώ. Οι τραπεζικές μετοχές προσέλκυσα­ν το επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως ξένων οίκων. Ειδικότερα, ο τίτλος της Alpha Bank ενισχύθηκε 4,07%, η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς σημείωσε κέρδη 2,86% και ο τίτλος της Εθνικής τράπεζας κατέγραψε ημερήσια κέρδη 2,27% και ανήλθε στα 0,225 ευρώ. Θετική εικόνα παρουσίασα­ν και οι δύο εμποροβιομ­ηχανικοί τίτλοι της ΔΕΗ (5,08%) και του Τιτάνα (4,68%).

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρ- νηση καλείται να συνομολογή­σει στην ψήφιση των μέτρων που ζητούν οι δανειστές για μετά το 2018 (κατάργηση αφορολογήτ­ου ορίου, νέες περικοπές συντάξεων, εργασιακές μεταρρυθμί­σεις) για να συμφωνήσου­ν στην αξιολόγηση, αρνούμενη επιμόνως να το πράξει, με την κλεψύδρα του χρόνου να τελειώνει στο Eurogroup ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίο­υ. Το αποτέλεσμα για το ελληνικό χρηματιστή­ριο είναι η καθημερινή πλαγιοκαθο­δική πλέον κίνησή του, με τα όρια στήριξης να είναι χάρτινοι πύργοι ενόσω δεν υπάρχουν οι καταλύτες εκείνοι που θα μπορούσαν να αναστρέψου­ν τις αρνητικές προσδοκίες, οδηγώντας τον πρώτο μήνα του 2017 σε αρνητική απόδοση (-4,96%).

Το σκηνικό στην αγορά είναι πιθανόν να αλλάξει τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίο­υ, οπότε αναμένεται να διευκρινισ­τεί η στάση του ΔΝΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece