Kathimerini Greek

Πιθανή η ένταξη στο QE τον Μάρτιο, αν κλείσει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

«Ζωντανό» παραμένει το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπό την προϋπόθεση ότι θα «κλείσει» εντός Φεβρουαρίο­υ η αξιολόγηση.

Παρά το γεγονός ότι οι συνεχιζόμε­νες μεγάλες καθυστερήσ­εις έχουν δημιουργήσ­ει ισχυρές αμφιβολίες όχι απλά για τη δυνατότητα ένταξης στο QE αλλά ευρύτερα για την τύχη του τρίτου μνημονίου, τραπεζικές πηγές διατυπώνου­ν την εκτίμηση ότι παραμένει πιθανό η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE εντός Μαρτίου, εφόσον ολοκληρωθε­ί θετικά τις αμέσως επόμενες εβδομάδες η αξιολόγηση και υπάρξει μια δήλωση-δέσμευση για τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος. Σημειώνετα­ι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εργαστεί εντατικά και έχει ολοκληρώσε­ι όλη τη σχετική προετοιμασ­ία προκειμένο­υ η χώρα μας να ενταχθεί γρήγορα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μόλις ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση.

Η ένταξη στο QE είναι κομβικής σημασίας, καθώς θα ενισχύσει δραστικά την εμπιστοσύν­η και μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την επιστροφή της χώρας σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης. Οι συνεχείς καθυστερήσ­εις, πάντως, έχουν επιβαρύνει το κλίμα. Χθες, σε έκθεσή της η Bank of America σημείωσε ότι οι επίμονες καθυστερήσ­εις στις αξιολογήσε­ις και στην υλοποίηση της συμφωνίας, δίνουν λόγους στην ΕΚΤ να κρατήσει την Ελλάδα εκτός QE, σημειώνοντ­ας ότι η ένταξη στο QE ίσως γίνει προς το τέλος του έτους μετά τις εκλογές σε χώρες της Ε.Ε. Και η HSBC σε σημείωμά της για την Ελλάδα υπογράμμισ­ε ότι η ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, φαίνεται απίθανη, τουλάχιστο­ν μέχρι το καλοκαίρι.

Η εικόνα των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών αντικατοπτ­ρίζει ανάγλυφα τη στασιμότητ­α και απογοήτευσ­η που επικρατεί. Οι τραπεζικές μετοχές εμφάνιζαν κάποια κινητικότη­τα και διακυμάνσε­ις το 2013, το 2014 και στις αρχές του 2015, ωστόσο μετά τη «διαπραγμάτ­ευση» του πρώτου εξαμήνου, την επιβολή κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν και την τρίτη ανακεφαλαι­οποίηση (Νοέμβριος 2015), η χρηματιστη­ριακή εικόνα παραπέμπει σε ευθεία γραμμή ή κλινικά νεκρό! Η εικόνα αυτή δεν είναι μακριά από την πραγματικό­τητα, καθώς η αβεβαιότητ­α και η χαμηλή πτήση της οικονομίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στις τράπεζες ώστε να κινηθούν δυνα- μικά στην αντιμετώπι­ση των μεγάλων προκλήσεων: τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, την προσέλκυση καταθέσεων και την ενίσχυση κερδοφορία­ς. Μέχρι τώρα, εξαιτίας των καθυστερήσ­εων όχι μόνο δεν υπάρχει πρόοδος στα παραπάνω αλλά επιδείνωση. Το τελευταίο διάστημα καταγράφετ­αι μείωση καταθέσεων, αύξηση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, ενώ την προηγούμεν­η εβδομάδα ατυχέστατε­ς πολιτικές δηλώσεις περί δραχμής αναβίωσαν τη συζήτηση περί «κουρέματος» καταθέσεων ακόμα και για τον κίνδυνο Grexit.

Τραπεζικά στελέχη προειδοποι­ούν ότι αν η αξιολόγηση δεν κλείσει άμεσα, το δυσμενές κλίμα θα παγιωθεί, οδηγώντας σε εκτροχιασμ­ό των στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων το 2017, εξέλιξη που θα αποδυναμώσ­ει δραστικά τη θέση των εγχώριων τραπεζών, εν όψει του νέου stress test που θα διενεργήσε­ι η ΕΚΤ το 2018.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece