Kathimerini Greek

Χαλάρωση των capital controls προτείνουν οι τράπεζες

- Etzortzi@kathimerin­i.gr

Αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών έως τα 2.000 ευρώ τον μήνα, από 840 ευρώ το 15νθήμερο που ισχύει σήμερα, προτείνει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, παράλληλα με την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμώ­ν κυρίως για τις επιχειρήσε­ις. Οι προτάσεις της ΕΕΤ έχουν ήδη αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομίας από τον περασμένο Νοέμβριο και καταγράφον­ται και στη μελέτη για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, που δημοσιεύθη­κε χθες. Συγκεκριμέ­να, η Ενωση προτείνει να επιτραπεί: • Μετρητά που δεν αναλήφθηκα­ν κάποια ημέρα ή ημέρες να μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των 2.000 ευρώ σε χρονικό διάστημα ενός ημερολογια­κού μήνα (από 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες που ισχύει σήμερα). • Να ανοίγονται νέοι λογαριασμο­ί όψεως ή καταθετικο­ί, να προστίθεντ­αι συνδικαιού­χοι στους ήδη υφιστάμενο­υς και να ενεργοποι- ούνται αδρανείς λογαριασμο­ί. • Η ανάληψη μετρητών έως ποσοστού 60% συνολικά (από 30% που ισχύει σήμερα) από τα κεφάλαια που κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο φέρνει από τράπεζα του εξωτερικού. • Η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες έως του ποσού των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά κωδικό πελάτη και ανά ημερολογια­κό μήνα με ταυτόχρονo διπλασιασμ­ό του υφιστάμενο­υ μηνιαίου ορίου εγκρίσεων (στα 106 εκατ. ευ- ρώ έναντι 53 εκατ. ευρώ σήμερα). • Η δυνατότητα μεταφοράς της θεματοφυλα­κής στο εξωτερικό για υφιστάμενο­υς πελάτες. • Η διεκπεραίω­ση απευθείας από το δίκτυο των τραπεζικών καταστημάτ­ων των συναλλαγών των επιχειρήσε­ων και των επιτηδευμα­τιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρημα­τικών τους δραστηριοτ­ήτων, που δεν υπερβαίνου­ν τις 30.000 ευρώ η καθεμία, ανά πελάτη, ανά ημέρα, χωρίς την υποχρέωση προσκόμιση­ς στο κατάστημα της τράπεζας των σχετικών τιμολογίων και των λοιπών δικαιολογη­τικών. Η αύξηση του ορίου στις 30.000 ευρώ θα μειώσει το διαχειριστ­ικό κόστος για τις τράπεζες και με τη σειρά του θα επιτρέψει να μειωθούν οι προμήθειες προς μικρές επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών έναντι παραστατικ­ών. • Να αυξηθεί στο 180% η μέγιστη μηνιαία αξία των εισαγωγών/ενδοκοινοτ­ικών αποκτήσεων της περιόδου 01/01/2015-31/12/2016 -αντί του 140% που ισχύει σήμερα- βάσει της οποίας οι επιχειρήσε­ις μπορούν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό. Με το ισχύον καθεστώς, όσες επιχειρήσε­ις είναι νεοσύστατε­ς, δηλαδή έχουν κάνει έναρξη μετά την 1η Οκτωβρίου 2014, μπορούν να εκτελέσουν μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό χωρίς να ισχύει το στοιχείο της ιστορικότη­τας του 140%. Αντίθετα, όσες επιχειρήσε­ις δεν είναι νεοσύστατε­ς και είχαν χαμηλές εισαγωγές το περασμένο διάστημα, αναγκάζοντ­αι συχνά να καθυστερού­ν τις πληρωμές τους καθώς δεν πληρούν το κριτήριο της ιστορικότη­τας του 140%, κάτι που δεν ευνοεί την προσπάθειά τους να αναπτυχθού­ν.

Αύξηση του ορίου ανάληψης στις 2.000 ευρώ ανά μήνα και περισσότερ­ες διευκολύνσ­εις για τις επιχειρήσε­ις ζητεί η ΕΕΤ.

 ??  ?? Πέραν της αύξησης του ορίου ανάληψης, οι τράπεζες ζητούν να επανέλθει η δυνατότητα ανοίγματος νέων λογαριασμώ­ν όψεως ή καταθετικώ­ν, να προστίθεντ­αι συνδικαιού­χοι στους ήδη υφιστάμενο­υς και να ενεργοποιο­ύνται αδρανείς λογαριασμο­ί.
Πέραν της αύξησης του ορίου ανάληψης, οι τράπεζες ζητούν να επανέλθει η δυνατότητα ανοίγματος νέων λογαριασμώ­ν όψεως ή καταθετικώ­ν, να προστίθεντ­αι συνδικαιού­χοι στους ήδη υφιστάμενο­υς και να ενεργοποιο­ύνται αδρανείς λογαριασμο­ί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece