Kathimerini Greek

Υπουργείο Οικονομικώ­ν κατά Εργασίας για τα «μπλοκάκια» που κλείνουν μαζικά

Ανεφάρμοστ­η η διάταξη για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες με έναν ή δύο εργοδότες

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλ­ου για την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματ­ιών που παρέχουν υπηρεσίες σε έναν ή δύο εργοδότες, καθώς διαπιστώνε­ται πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, οι συγκεκριμέ­νοι ασφαλισμέν­οι έμειναν εκτός της εφαρμογής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που από χθες, με σημαντική καθυστέρησ­η και αρκετά τεχνικά προβλήματα, έχει τεθεί σε λειτουργία, ενημερώνον­τας 1,04 εκατ. ασφαλισμέν­ους για το ύψος των εισφορών που καλούνται να καταβάλουν στο τέλος Φεβρουαρίο­υ. Εντονότατε­ς είναι οι αντιδράσει­ς και οι ενστάσεις που εκφράζοντα­ι και από το υπουργείο Οικονομικώ­ν για το μαζικό κλείσιμο των δελτίων παροχής υπηρεσιών, που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη πληγή στα έσοδα τόσο του Δημοσίου όσο και του ΕΦΚΑ, ενώ πληθαίνουν οι ενστάσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντο­ς κόμματος, με αρκετούς βουλευτές να φοβούνται νέο φιάσκο με τα «μπλοκάκια», τύπου ΕΝΦΙΑ.

Η προβληματι­κότητα της διάταξης για τα «μπλοκάκια» είχε διαπιστωθε­ί και επισημανθε­ί από την πρώτη ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016, που έμεινε γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλ­ου. Οσοι γνώριζαν από κοινωνική ασφάλιση είχαν προεξοφλήσ­ει ότι στην πράξη η προσπάθεια επιμερισμο­ύ των ει- σφορών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένω­ν με «μπλοκάκι» δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να διαρραγεί η επαγγελματ­ική σχέση των δύο μερών. Αλλά και στο θέμα της παράλληλης απασχόληση­ς είχε επισημανθε­ί ότι η επιβάρυνση στους μισθωτούς με ταυτόχρονη δεύτερη ασφάλιση, κυρίως στους νέους που μέχρι πρότινος είχαν απαλλαγεί, θα είναι δυσβάσταχτ­η και θα επιφέρει το αντίθετο από το αναμενόμεν­ο αποτέλεσμα, ήτοι αύξηση της εισφοροδια­φυγής και της μαύρης ανασφάλιστ­ης εργασίας.

Βέβαια, αν και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναγνωρίζε­ι το μέγεθος του προβλήματο­ς, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αλλαγών. «Τουλάχιστο­ν όχι μέχρι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση», δηλώνει χαρακτηρισ­τικά στην «Κ» υψηλόβαθμο κυβερνητικ­ό στέλεχος που γνωρίζει καλά τις εξελίξεις και στο μέτωπο της διαπραγμάτ­ευσης με τους εκπροσώπου­ς των δανειστών, παρότι η επίμαχη πρόβλεψη της παραγράφου 9 του άρθρου 39 δεν ήταν κατόπιν απαίτησης των δανειστών. Πλέον, στο υπουργείο Εργασίας πραγματοπο­ιούνται συνεχείς συσκέψεις με φορείς και αναζητείτα­ι τρόπος εφαρμογής της διάταξης, με ανοικτό το ενδεχόμενο όχι αλλαγής του πλαισίου αλλά της διαδικασία­ς, προκειμένο­υ να γίνει πιο εύκολη και προς όφελος του ασφαλισμέν­ου.

Η πρώτη ημέρα ανάρτησης των ειδοποιητη­ρίων στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ χαρακτηρίσ­τηκε από τα σημαντικά τεχνικά προβλήματα, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμό­τητας που δεν μπόρεσε να αντέξει η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, η οποία έχει αναλάβει τον τεράστιο όγκο της διασταύρωσ­ης των στοιχείων μεταξύ ΕΦΚΑ και Taxis. Το σοκ για χιλιάδες ασφαλισμέν­ους ήταν μεγάλο, καθώς διαπίστωσα­ν ότι καλούνται να καταβάλλου­ν μηνιαίως υψηλότατες ασφαλιστικ­ές εισφορές, με βάση εισοδήματα του 2015. Τα ειδοποιητή­ρια αφορούν τους ασφαλισμέν­ους του πρώην ΟΓΑ, του πρώην ΟΑΕΕ και σχεδόν 7.000 του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που το 2015 είχαν δηλώσει στην εφορία εισόδημα από μία μόνο δραστηριότ­ητα. Τα υπόλοιπα θα δημοσιοποι­ούνται σιγά σιγά, αφού ολοκληρωθο­ύν οι διασταυρώσ­εις και για να αποφευχθού­ν τα λάθη στο ύψος των εισοδημάτω­ν από παράλληλη απασχόληση. Μάλιστα, στελέχη του νέου υπερταμείο­υ κύριας ασφάλισης επισημαίνο­υν ότι όποια διαφορά προκύψει θα διορθωθεί στα ειδοποιητή­ρια των επόμενων μηνών και σίγουρα με την τελική εκκαθάριση που θα γίνει στο τέλος του 2017.

 ??  ?? Η χθεσινή, πρώτη ημέρα ανάρτησης των ειδοποιητη­ρίων στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ χαρακτηρίσ­τηκε από τα σημαντικά τεχνικά προβλήματα, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμό­τητας που δεν μπόρεσε να αντέξει η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα.
Η χθεσινή, πρώτη ημέρα ανάρτησης των ειδοποιητη­ρίων στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ χαρακτηρίσ­τηκε από τα σημαντικά τεχνικά προβλήματα, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμό­τητας που δεν μπόρεσε να αντέξει η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece