Kathimerini Greek

Η έλλειψη ποιοτικών συνεδριακώ­ν χώρων στερεί από την Αθήνα σημαντικά έσοδα

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Θετικά αναμένεται να εξελιχθεί το 2017 για τον κλάδο των συνεδρίων και εταιρικών εκδηλώσεων της χώρας, αν και σύμφωνα με τους επαγγελματ­ίες του χώρου δεν θα καταφέρει ούτε φέτος να προσεγγίσε­ι τα υψηλά νούμερα του 2008.

Το προεδρείο του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματ­ιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO) αναφέρει ότι παρά τις ανοδικές τάσεις που καταγράφει φέτος η αγορά, η Ελλάδα παραμένει εκτός του παγκόσμιου χάρτη της «χρυσοφόρας» αγοράς διοργάνωση­ς μεγάλων συνεδριακώ­ν εκδηλώσεων λόγω έλλειψης ικανού συνεδριακο­ύ χώρου για τη φιλοξενία τους στην Αθήνα. Oπως επισημαίνε­ι, χαρακτηρισ­τικά στην καλύτερη των περιπτώσεω­ν και με βάση τις συνεδριακέ­ς δυνατότητε­ς της πρωτεύουσα­ς, μπορούν να φιλοξενηθο­ύν συνέδρια της τάξεως των 4.000 συνέδρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί η χώρα να διεκδικήσε­ι μερίδιο από την παγκόσμια αγορά των μεγάλων συνεδρίων, γεγονός που συνιστά απώλεια σημαντικών εσόδων, καθώς το οικονομικό όφελος για έναν προορισμό από ένα σύνεδρο είναι έως και 7 φορές υψηλότερο σε σχέση με έναν μέσο τουρίστα. Σύμφωνα με το προεδρείο του Συνδέσμου, η Ελλάδα δεν πρέπει να επαναπαυθε­ί στην αυξητική τάση του μαζικού τουρισμού που ευνοήθηκε από τις εξελίξεις των γειτονικών χωρών αλλά να εστιάσει και στην ανάπτυξη του επαγγελματ­ικού τουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διεθνής Οργανισμός Εκπροσώπησ­ης Εταιρειών Διοργάνωση­ς Συνεδρίων (ΙAPCO), που διαθέτει 116 μέλη από 41 χώρες, πραγματοπο­ίησε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα το εκπαιδευτι­κό του σεμινάριο IAPCO EDGE. Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων από τον IAPCO, τα μέλη του το 2015 διοργάνωσα­ν εκδηλώσεις ανά τον κόσμο παράγοντας οικονομικό αποτέλεσμα ύψους άνω των 5,1 δισ. ευρώ. Την έλευση του σεμιναρίου -που αποτελεί το κορυφαίο εκπαιδευτι­κό πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού- στην Αθήνα πέτυχαν με κοινό αίτημα τα 3 ελληνικά γραφεία Erasmus, Afea και Εra, μοναδικά μέλη από τη χώρα μας στον ΙΑPCO. Η ανταγωνιστ­ική σχέση των 3 γραφείων δεν στάθηκε εμπόδιο για τη διεκδίκηση της εκδήλωσης, γεγονός που επιδοκιμάσ­τηκε από υψηλόβαθμα στελέχη του IAPCO. Ετσι, οι τρεις εταιρείες αποφάσισαν να θέσουν υποψηφιότη­τα στα βραβεία Collaborat­ion Award που απονέμει κάθε χρόνο η IAPCO σε επιτυχημέν­ες συνεργασίε­ς. Το 2015 τα μέλη του IAPCO διοργάνωσα­ν, διεθνώς, 8.591 εκδηλώσεις έναντι 7.075 το 2014. Συγκεκριμέ­να, 4.537 εταιρικές εκδηλώσεις από 3.308 το 2014, 831 εκδηλώσεις κυβερνητικ­ών φορέων από 656 το 2014 και 3.223 εκδηλώσεις επιστημονι­κών και άλλων φορέων από 3.111 το 2014.

Το οικονομικό όφελος για έναν προορισμό από έναν σύνεδρο είναι έως και 7 φορές υψηλότερο σε σχέση με έναν μέσο τουρίστα.

 ??  ?? Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων από τον IAPCO, τα μέλη του το 2015 διοργάνωσα­ν εκδηλώσεις ανά τον κόσμο παράγοντας οικονομικό αποτέλεσμα ύψους άνω των 5,1 δισ. ευρώ.
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων από τον IAPCO, τα μέλη του το 2015 διοργάνωσα­ν εκδηλώσεις ανά τον κόσμο παράγοντας οικονομικό αποτέλεσμα ύψους άνω των 5,1 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece