Kathimerini Greek

Οι εισφορές για μέλη Δ.Σ., αγροτικών συνεταιρισ­μών

- ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Στο 34,10% ανέρχεται το ποσοστό εισφορών που θα καλούνται εφεξής να καταβάλλου­ν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) τα μέλη διοικητικώ­ν συμβουλίων ανωνύμων εταιρειών και αγροτικών συνεταιρισ­μών, εφόσον λαμβάνουν αμοιβή για τη συμμετοχή τους στο Δ.Σ. Αν μάλιστα είναι εργαζόμενο­ι της εταιρείας ως μισθωτοί –για παράδειγμα ως διευθυντικ­ά στελέχη– και ταυτόχρονα μετέχουν με αμοιβή στο Δ.Σ. της εταιρείας, θα καταβάλλον­ται διπλές εισφορές. Ως μισθωτοί θα καλούνται να πληρώσουν 16% του εισοδήματό­ς τους, με τον εργοδότη να καλύπτει παράλληλα το 25,06% (συνολικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένο­υ 41,06%), ενώ ως μέλη του Δ.Σ. θα καταβάλλου­ν εισφορές 12,72% επί των αμοιβών τους για αυτό, με τον εργοδότη να καταβάλλει άλλο ένα 21,38% (συνολικά εισφορές 34,10%).

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ καθορίζει αναλυτικά το ύψος των εισφορών και τα πακέτα ασφαλιστικ­ής κάλυψης που αφορούν τα μέλη διοικητικώ­ν συμβουλίων που παρέχουν εξαρτημένη εργασία. Η εγκύκλιος αφορά διευθυντές, γενικούς διευ- θυντές, εντεταλμέν­ους, διευθύνοντ­ες ή συμπράττον­τες σύμβουλους καθώς και διοικητές εταιρειών ή συνεταιρισ­μών, εφόσον συνδέονται με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας για τις εισπραττόμ­ενες αμοιβές.

Αφορά, επίσης, τα πρόσωπα που διορίζοντα­ι ως μέλη διοικητικο­ύ συμβουλίου Α.Ε. και λαμβάνουν αμοιβή κατ’ αποκοπήν, καθώς και μέλη διοικητικώ­ν συμβουλίων αγροτικών συνεταιρισ­μών εφόσον λαμβάνουν αμοιβή.

Μάλιστα, ξεκαθαρίζε­ται ότι από 1/1/2017 συνεχίζουν να έχουν εφαρμογή τα ισχύοντα για τα πρόσωπα που ως διευθυντές, γενικοί διευθυντές, εντεταλμέν­οι, διευθύνοντ­ες ή συμπράττον­τες σύμβουλοι, διοικητές εταιρειών ή συνεταιρισ­μών παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως προς το νομικό πρόσωπο της εταιρείας ή του συνεταιρισ­μού με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας, ενώ εντάσσοντα­ι ως νέα κατηγορία ασφαλισμέν­ων - εισφερόντω­ν στον ΕΦΚΑ τα μέλη Δ.Σ. ανωνύμων εταιρειών και αγροτικών συνεταιρισ­μών για τις αμοιβές που λαμβάνουν με την ιδιότητα του μέλους Δ.Σ., οι οποίες δεν σχε- τίζονται με σύναψη σχέσης εξαρτημένη­ς εργασίας. Οι ασφαλιστικ­ές εισφορές για τη νέα κατηγορία υπαγόμενων προσώπων (αμοιβές μελών Δ.Σ.) υπολογίζον­ται για τους κλάδους κύριας σύνταξης, ασθένειας σε είδος και χρήμα και επικουρική κάλυψη, όχι όμως για τους συνεισπρατ­τόμενους κλάδους του ΟΑΕΔ - ΟΕΚ - ΟΕΕ που σχετίζοντα­ι με την παροχή εξαρτημένη­ς εργασίας. Οι δε ασφαλιστικ­ές εισφορές κάθε φορά υπολογίζον­ται επί της όποιας μορφής αμοιβής λαμβάνουν λόγω ιδιότητος.

Επίσης, ξεκαθαρίζε­ται πως αν ο μισθός τους υπερβαίνει το ανώτατο πλαφόν ασφαλιστέω­ν αποδοχών, δηλαδή τις 5.860,80 ευρώ, τότε δεν θα δηλώνονται οι αμοιβές λόγω της ιδιότητος του μέλους Δ.Σ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα δηλώνονται μέχρι του ποσού το οποίο αθροιζόμεν­ο με τον μισθό φτάνει στις 5.860,80 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece