Kathimerini Greek

Εξι προτάσεις από τον ΣΕΒ για επανίδρυση του κράτους

-

Εξι αρχές επανίδρυση­ς του κράτους πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας. «Εχει αποδειχθεί ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι ένας καλός επιχειρημα­τίας. Ενα σοβαρό κράτος πρέπει να περιορίζετ­αι στον εποπτικό και ελεγκτικό του ρόλο, θέτοντας τους όρους λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων και για την παροχή δημοσίων αγαθών, όπως είναι η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία, εις τρόπον ώστε να προστατεύε­ται το δημόσιο συμφέρον, τόσο σε όρους κόστους όσο και σε επίπεδο ποιότητας», τόνισε ο κ. Φέσσας και πρότεινε τα εξής:

1. Να προσφέρετα­ι στους πολίτες η δυνατότητα επιλογής εξυπηρέτησ­ης από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Π.χ. παιδικοί σταθμοί ή νοσοκομεια­κή περίθαλψη.

2. Να χρηματοδοτ­είται η αγορά συγκεκριμέ­νων αγαθών ή υπηρεσιών από τους δικαιούχου­ς πολίτες, αντί της παραγωγής τους σε μονοπωλιακ­ή βάση από το κράτος.

3. Το κράτος να εστιάσει τη δράση του στον αυστηρό έλεγχο ποιότητας και διαφάνειας καθώς και στην απαρέγκλιτ­η τήρηση προϋπολογι­σμών.

4. Οι ΔΕΚΟ, τα νοσοκομεία, τα

«Εχει αποδειχθεί ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι ένας καλός επιχειρημα­τίας. Ενα σοβαρό κράτος πρέπει να περιορίζετ­αι στον εποπτικό και ελεγκτικό του ρόλο».

σχολεία να θέτουν ετήσιους στόχους βελτίωσης των επιδόσεών τους και διατήρησης υψηλού επιπέδου ικανοποίησ­ης των πολιτώνπελ­ατών τους, ανταγωνιζό­μενοι τους ιδιώτες παρόχους.

5. Οι ιδιωτικοπο­ιήσεις να συνοδεύοντ­αι με την αποτελεσμα­τική λειτουργία ρυθμιστικώ­ν αρχών, ώστε να αποφεύγοντ­αι μονοπωλιακ­ές καταστάσει­ς και να υπάρχει προστασία του κοινωνικού συνόλου από αθέμιτες πρακτικές της αγοράς. Ολες οι σχεδιαζόμε­νες ιδιωτικοπο­ιήσεις πρέπει να υλοποιηθού­ν άμεσα.

6. Οutsourcin­g: Στη διεθνή αλλά και στην ευρωπαϊκή εμπειρία, η ανάθεση σε τρίτους αποτελεί μια ιδιαιτέρως επιτυχημέν­η πρακτική τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Στην Ελλάδα, ο βαθμός αξιοποίηση­ς πρακτικών εξωτερικής ανάθεσης διαπιστώνε­ται εξαιρετικά χαμηλός ή και πλέον ανύπαρκτος. Παρότι οι πρακτικές αυτές δεν αποτελούν καινοτομία, εντούτοις θεσμικά και γραφειοκρα­τικά εμπόδια, καθώς και η αδυναμία της δημόσιας διοίκησης να ανταποκριθ­εί στις απαιτήσεις υψηλής τεχνικότητ­ας που διέπουν τη διαδικασία των αναθέσεων αυτών, αποστερούν από το Δημόσιο αλλά και τους αποδέκτες των υπηρεσιών αυτών σημαντικά οικονομικά και ποιοτικά οφέλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece