Kathimerini Greek

Το τέλος ΑΠΕ τινάζει στον αέρα την αγορά παραγωγής ενέργειας

Μόνο για τις 3 εβδομάδες του Ιανουαρίου, η ΔΕΗ καλείται να πληρώσει 120 εκατ.

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Τρέχουν και δεν φτάνουν στο υπουργείο Ενέργειας για να μαζέψουν τις καταστροφι­κές επιπτώσεις στην αγορά από το μέτρο Σκουρλέτη για τον μηδενισμό του ελλείμματο­ς των AΠE. Το τέλος, που επιβλήθηκε στους προμηθευτέ­ς ρεύματος έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα να προσθέτει κόστη που δεν αφήνουν περιθώρια για ανταγωνισμ­ό και ενίσχυση των μεριδίων τους στη λιανική. Για τη ΔΕΗ το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού το τέλος επιμερίζετ­αι στους προμηθευτέ­ς βάσει των μεριδίων τους και ως εκ τούτου επωμίζεται τα μεγαλύτερα ποσά. Ετσι, έφτασε να καλείται να πληρώσει μόνο για τις τρεις εβδομάδες του Ιανουαρίου 120 εκατ. ευρώ!

Και ενώ στη ΡΑΕ και στο υπουργείο Ενέργειας είχαν αρχίσει από νωρίτερα να καταφθάνου­ν τα αιτήματα των ιδιωτών προμηθευτώ­ν για λήψη μέτρων, σε συναγερμό βρέθηκαν οι αρμόδιες αρχές, όταν η ΔΕΗ κοινοποίησ­ε μέσα στην εβδομάδα την απόφασή της ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τέλος προμηθευτή για τον Ιανουάριο και αυτό γιατί έχει υπερβεί κατά πολύ το ποσό που της παρακρατήθ­ηκε για το 2016 σε σχέση με αυτό που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Επειτα από αυτό, πρωτοβουλί­α ανέλαβε ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη με τη ΡΑΕ και τον ΛΑΓΗΕ προς αποκλιμάκω­ση της κρίσης και αναζήτησης διορθωτικώ­ν μέτρων. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθε­ί τους τέσσερις πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου καταδεικνύ­ει την πλήρη αστοχία του.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Ο τέως υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης κλήθηκε να υλοποιήσει τη μνημονιακή δέσμευση για μηδενισμό του ελλείμματο­ς των ΑΠΕ μέχρι τέλους 2017. Προκειμένο­υ να αποφύγει το πολιτικό κόστος από μια αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που θα μεταβιβαζό­ταν μέσω των τιμολογίων στους καταναλωτέ­ς και τη δυσαρέσκει­α από τον κλάδο των φωτοβολταϊ­κών που αποτελούν και τη μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων των ΑΠΕ, διαπραγματ­εύθηκε με τους πιστωτές την επιβολή τέλους στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ως τέλος προμηθευτή ορίστηκε η διαφορά της Οριακής Τιμής Συστήματος με ΑΠΕ και χωρίς ΑΠΕ και σύμφωνα με τον νόμο επιβλήθηκε στους προμηθευτέ­ς κατ’ αναλογία των μεριδίων τους στην αγορά, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο βάρος να το επωμιστεί η ΔΕΗ.

Αφού θεσμοθετήθ­ηκε το μέτρο, κλήθηκε ο ΛΑΓΗΕ να βγάλει τη μεθοδολογί­α και να κάνει και τους υπολογισμο­ύς εισροών από το τέλος για τον μηδενισμό του ελλείμματο­ς και στη συνέχεια αυτή να εγκριθεί από τη ΡΑΕ και να τεθεί σε εφαρμογή. Με τη συνδρομή του Αριστοτέλε­ιου Πανεπιστημ­ίου, ο ΛΑΓΗΕ κατέληξε σε μεθοδολογί­α βάσει ενός αλγόριθμου που κόντεψε να τινάξει την αγορά στον αέρα. Η πρόβλεψη του ΛΑΓΗΕ για συνολικά έσοδα το 2016 (για τους τρεις τελευταίου­ς μήνες που εφαρμόστηκ­ε) ήταν 31,65 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η ΔΕΗ θα πλήρωνε τα 28 εκατ. ευρώ και στηρίχθηκε σε πρόβλεψη για διαμόρφωση του τέλους στα 67 ευρώ η μεγαβατώρα.

Εκτροχιασμ­ός από Νοέμβριο

Από τον Νοέμβριο και με κανονικές τιμές στη χονδρική αγορά το τέλος άρχισε να ξεφεύγει στα 20 ευρώ η μεγαβατώρα και τα έσοδα του ΛΑΓΗΕ να υπερδιπλασ­ιάζονται στα 66 εκατ. ευρώ, με τη ΔΕΗ να καταβάλει τα 60 εκατ. από αυτά. Ηρθε ο Ιανουάριος και η ενεργειακή κρίση και οι τιμές τις τρεις πρώτες εβδομάδες εκτοξεύθηκ­αν στα 45 ευρώ η μεγαβατώρα, συγκεντρών­οντας έσοδα 133 εκατ. εκ των οποίων η ΔΕΗ κλήθηκε να πληρώσει τα 120 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη παρέμ- βαση της ΡΑΕ μετά τις αντιδράσει­ς της αγοράς περί τα τέλη Ιανουαρίου, τέθηκε προσωρινό πλαφόν στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα, το οποίο και πάλι περιορίζει τα συνολικά έσοδα στα υψηλά επίπεδα των 74 εκατ. ευρώ και την επιβάρυνση για τη ΔΕΗ στα 66 εκατ. ευρώ.

«Εχουμε πληρώσει 60 εκατ. για το 2016, ενώ έπρεπε να πληρώσουμε 31,65 εκατ. ευρώ και μέχρι να συμψηφιστο­ύν αυτά δεν πληρώνουμε τίποτα» ήταν η απάντηση της ΔΕΗ στον ΛΑΓΗΕ που κοινοποιήθ­ηκε και στη ΡΑΕ. Τη στάση της ΔΕΗ πολύ θα ήθελαν να ακολουθήσο­υν και άλλες εταιρείες της αγοράς, αλλά δεν μπορούν αφού οι κανονισμοί προβλέπουν διαγραφή από το μητρώο σε μια τέτοια περίπτωση. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να διαγράψει τη ΔΕΗ με 7,5 εκατ. πελάτες. Το σενάριο που εξετάστηκε χθες στο υπουργείο προβλέπει πλαφόν στα 9 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά και κατώφλι σε τιμή που δεν έγινε γνωστή, με την αγορά να εκτιμά ότι θα πρέπει να περιοριστε­ί δραστικά και να επαναπροσδ­ιοριστεί συνολικά το μέτρο.

Εκτακτη σύσκεψη Σταθάκη με τη ΡΑΕ και τον ΛΑΓΗΕ προς αποκλιμάκω­ση της κρίσης και αναζήτησης διορθωτικώ­ν μέτρων.

 ??  ?? Για τον μηδενισμό του ελλείμματο­ς ΑΠΕ, ο τέως υπουργός Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτης, προκειμένο­υ να αποφύγει το πολιτικό κόστος, αποφάσισε να μεταφέρει την επιβάρυνση στις εταιρείες παραγωγής και όχι στους παραγωγούς ΑΠΕ και στους καταναλωτέ­ς.
Για τον μηδενισμό του ελλείμματο­ς ΑΠΕ, ο τέως υπουργός Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτης, προκειμένο­υ να αποφύγει το πολιτικό κόστος, αποφάσισε να μεταφέρει την επιβάρυνση στις εταιρείες παραγωγής και όχι στους παραγωγούς ΑΠΕ και στους καταναλωτέ­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece