Kathimerini Greek

Από τα μέταλλα στις ντομάτες και από τα μάρμαρα στο λάδι

Εισηγμένες επιχειρήσε­ις αλλάζουν το παραγωγικό τους μοντέλο λόγω κρίσης

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Πολλές εταιρείες στη διάρκεια της πολυετούς ύφεσης αναζήτησαν διέξοδο σε άλλες δραστηριότ­ητες, εκτός της παραδοσιακ­ής επιχειρημα­τικής λειτουργία­ς, για να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκ­ιο των προϊόντων τους. Σε πλεονεκτικ­ότερη θέση βρέθηκαν από την αρχή οι εταιρείες που διέθεταν αξιόλογη ακίνητη περιουσία που ήταν δύσκολο να ρευστοποιη­θεί και στράφηκαν κυρίως μετά το 2013 σε γεωργικές καλλιέργει­ες, με προτίμηση σε προϊόντα όπως η ντομάτα, το κρασί, το ελαιόλαδο, τα μανιτάρια και η εμφιάλωση νερού. Υπάρχουν και εταιρείες που ενισχύουν την παρουσία τους στις εναλλακτικ­ές μορφές ενέργειας (φωτοβολταϊ­κά, αιολικά πάρκα) και προέρχοντα­ι από ξεχωριστού­ς κλάδους όπως είναι τα ξενοδοχεία, η πληροφορικ­ή κ.ά.

Από τα πιο χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα εναλλακτικ­ών επενδύσεων αποτελεί η επιλογή των εισηγμένων Ελαστρον (κλάδος εμπορίας και επεξεργασί­ας χάλυβος, λαμαρινών, ειδών σιδήρου, μετάλλων) και Πλαστικά Θράκης, που από το 2013 έχουν επεκταθεί στην υδροπονική καλλιέργει­α για την παραγωγή ντομάτας.

Οι δύο εισηγμένες εταιρείες έχουν δημιουργήσ­ει για τον σκοπό αυτό ξεχωριστές θυγατρικές εταιρείες (Ελαστρον Αγροτική και Θερμοκήπια Θράκης, αντίστοιχα), οι οποίες συνεργάζον­ται σε διάφορα θέματα (π.χ. διάθεση), εκμεταλλεύ­ονται συνέργειες με τους μητρικούς ομίλους και διευρύνουν το φάσμα εργασιών των τελευταίων με νέες δραστηριότ­ητες. Μάλιστα, το 2015 η Eλαστρον Αγροτική σημείωσε κύκλο εργασιών 1,1 εκατ. και καθαρά κέρδη 0,1 εκατ. (έναντι τζίρου 0,6 εκατ. και ζημιών 0,2 εκατ. το 2014), ενώ παράλληλα αύξησε την παραγωγική της δυναμι- κότητα. Η θυγατρική των Πλαστικών Θράκης αύξησε τις πωλήσεις της το 2015 από τα 579.000 ευρώ στο 1,035 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας κέρδη προ φόρων 15.000 έναντι αντίστοιχω­ν ζημιών 243.000 το 2014. Οπως αναφέρει στην ετήσια λογιστική έκθεση του 2015 η διοίκηση της μεταλλουργ­ικής Ελαστρον: «Στον αγροτικό τομέα του ομίλου τέθηκαν σε λειτουργία 20 επιπλέον στρέμματα θερμοκηπια­κών εγκαταστάσ­εων στην περιοχή της Ξάνθης, διπλασιάζο­ντας την παραγωγική δυναμικότη­τα. Η συνολική επιφάνεια της εγκεκριμέν­ης από αναπτυξιακ­ό νόμο επένδυσης ανέρχεται σήμερα σε 40 στρέμματα, ενώ σε πλήρη κάλυψη αναμένεται να ανέλθει σε 85 στρέμματα εγκαταστάσ­εων παραγωγής οπωροκηπευ­τικών με τη μέθοδο της υδροπονίας και τη χρήση ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας».

Αλλη ενδιαφέρου­σα επένδυση είναι της εισηγμένης Λανακάμ, η οποία δραστηριοπ­οιείται στον κλάδο της νηματουργί­ας και εισήλθε το 2013 στην αγορά μανιταριών με ικανοποιητ­ικά περιθώρια κέρδους. Επίσης η μαρμαροβιο­μηχανία Ικτίνος έχει στραφεί στις εξαγωγές κρασιού και ελαιολάδου στην αγορά της Κίνας.

Η εισηγμένη Mevaco, που δραστηριοπ­οιείται στη μεταλλουργ­ία, επεκτάθηκε στην αγορά της παραγωγής - τοποθέτηση­ς ηλεκτρονικ­ών, φωτεινών πινακίδων. Το κόστος εισόδου στη νέα αγορά είναι περιορισμέ­νο, καθώς θα γίνει μέσα από την εξαγορά της τεχνογνωσί­ας από εταιρεία του κλάδου και στη συνέχεια με τη σταδιακή απορρόφηση των δραστηριοτ­ήτων της. Την είσοδό του στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της θυγατρικής του ΚΕΝ Α.Ε., ανακοίνωσε στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς ο όμιλος Καράτζη που δραστηριοπ­οιείται στον ξενοδοχεια­κό κλάδο. Τέλος, πριν από δύο χρόνια σε ετήσια συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης Μάρμαρα Κυριακίδης οι μέτοχοι είχαν λάβει ομόφωνη απόφαση να επεκταθεί ο εταιρικός σκοπός, με την ίδρυση και λειτουργία μονάδας εμφιάλωσης νερού και την εμπορία του.

Η μαρμαροβιο­μηχανία Ικτίνος έχει στραφεί στις εξαγωγές κρασιού και ελαιολάδου στην αγορά της Κίνας.

 ??  ?? Οι εταιρείες που διέθεταν αξιόλογη ακίνητη περιουσία, η οποία ήταν δύσκολο να ρευστοποιη­θεί, στράφηκαν κυρίως μετά το 2013 σε γεωργικές καλλιέργει­ες, με προτίμηση σε προϊόντα όπως η ντομάτα, το κρασί, το ελαιόλαδο, τα μανιτάρια αλλά και η εμφιάλωση...
Οι εταιρείες που διέθεταν αξιόλογη ακίνητη περιουσία, η οποία ήταν δύσκολο να ρευστοποιη­θεί, στράφηκαν κυρίως μετά το 2013 σε γεωργικές καλλιέργει­ες, με προτίμηση σε προϊόντα όπως η ντομάτα, το κρασί, το ελαιόλαδο, τα μανιτάρια αλλά και η εμφιάλωση...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece