Kathimerini Greek

Οι κορυφαίοι παίκτες παγκοσμίως στις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευματ­οκιβωτίων

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Είκοσι πέντε άνθρωποι ελέγχουν, μέσω των επιχειρήσε­ων και των οργανισμών τους, τον παγκόσμιο επιχειρημα­τικό χάρτη των θαλάσσιων μεταφορών εμπορευματ­οκιβωτίων. Οι επιχειρημα­τίες αυτοί, μεταξύ των οποίων και ο Κωστής Κωνσταντακ­όπουλος της Costamare, οδηγούν, σύμφωνα με τη Lloyd’s List, τον ριζικό μετασχηματ­ισμό που διέρχεται αυτήν την περίοδο το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο, μέσω συγχωνεύσε­ων και εξαγορών, προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν τη βαθιά κρίση στη ναυλαγορά των τακτικών γραμμών εμπορευματ­οκιβωτίων.

Η σχετική ετήσια λίστα της Containeri­sation Internatio­nal του ομίλου των Lloyd’s περιλαμβάν­ει στο top 5 και την ελληνικού ενδιαφέρον­τος Cosco και ειδικότερα τον πρόεδρο της China Cosco Shipping Corporatio­n, Ζου Λιρόνγκ. Ο Κινέζος αξιωματούχ­ος, υπό την εποπτεία του οποίου βρίσκεται και ο ΟΛΠ, ηγείται μιας ναυτιλιακή­ς υπερδύναμη­ς με περιουσιακ­ά στοιχεία αξίας 90 δισ. δολαρίων και περισσότερ­α από 1.100 πλοία υπό διαχείριση. Ο όμιλος Ζου Λιρόνγκ εκτιμάται πως μπορεί να διαμορφώσε­ι σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοπ­οιείται. Ομως βρίσκεται στην 5η θέση.

Στην 12η θέση βρίσκεται ο Κωστής Κωνσταντακ­όπουλος, ο μόνος Ελληνας στη λίστα των ισχυρών των τακτικών γραμμών τόσο λόγω του μεγέθους και του ποιοτικού προφίλ της ναυτιλιακή­ς της οικογενεία­ς του Costamare, όσο και της επιρροής της στις διεθνείς γραμμές.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας, πάντως, βρίσκονται οι Soren Skou και Robert Uggla της Maersk Group. Ο διευθύνων σύμβουλος της δανικής ναυτιλιακή­ς και ο εγγονός του ιδρυτή της, εξαγοράζον­τας τώρα και τη Hamburg Sud, έχουν οικοδομήσε­ι έναν όμιλο με δυναμικότη­τα μεταφοράς 3,8 εκατομμυρί­ων εμπορευματ­οκιβωτίων (teu), που προηγείται έτσι με διαφορά από τους ανταγωνιστ­ές του.

Δεύτερος στη λίστα της Containeri­sation βρίσκονται ο όμιλος CMA CGM και η οικογένεια Saadé που τον ελέγχει. Η CMA μετά και την εξαγορά της σινγκαπουρ­ιανής NOL εμφανίζετα­ι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Jacques Jacques, έτοιμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες του κλάδου.

Ακολουθεί τρίτη η Mediterran­ean Shipping Co (MSC), με επικεφαλής τον Gianluigi Aponte. Αν και η δεύτερη μεγαλύτερη σε δυναμικότη­τα κατατάσσετ­αι τρίτη, εξαιτίας της αποχής της από τις μεγάλες εξαγορές της τελευταίας περιόδου, αλλά της αναγνωρίζε­ται ο καθοριστικ­ός ρόλος της διεθνώς μετά και τη συμμαχία στα δρομολόγια με τη Maersk.

Τέταρτοι είναι οι Michael Behrendt και Rolf Habben Jansen, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα της Hapag-Lloyd. Η γερμανική ναυτιλιακή εξαγόρασε πέρυσι την αραβικών συμφερόντω­ν UASC και έχει πλέον τον πέμπτο μεγαλύτερο στόλο εμπορευματ­οκιβωτίων. Στην έκτη θέση βρίσκεται η «ιαπωνική τριανδρία» των Tadaaki Naito (NYK), Junichiro Ikeda (Mitsui OSK Lines) και Eizo Murakami (K Line), οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους στα εμπορευματ­οκιβώτια από τα μέσα του 2017 σε μια κοινοπραξί­α που θα ελέγχει το 7% του παγκόσμιου στόλου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece