Kathimerini Greek

Μειώνουν τον αριθμό των αναλυτών τους οι επενδυτικέ­ς τράπεζες

-

Λιγότεροι κατά 10% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2012 είναι οι αναλυτές και οι ερευνητές των επενδυτικώ­ν τραπεζών, καθώς ο κλάδος αναγκάστηκ­ε να προβεί σε περικοπές εξαιτίας της μείωσης των κερδών αλλά και των αυστηρότερ­ων ρυθμίσεων. Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Coalition, που συγκεντρών­ει τα σχετικά στοιχεία από το 2012 και μετά, οι περικοπές στον κλάδο θα συνεχισθού­ν και θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια. Οπως χαρακτηρισ­τικά τόνισε στο Bloomberg, ο Μάθιου Μπέκεντορφ, στέλεχος της Vontobel Asset Management, «το κόστος θα προκαλέσει μεγάλες πιέσεις στον κλάδο, ο οποίος δεν έχει συνηθίσει σε τέτοιες συνθήκες και θα αναγκασθεί να υιοθετήσει σκληρές λύσεις».

Η κερδοφορία του ερευνητικο­ύ σκέλους των επενδυτικώ­ν μειώνεται συνεχώς από τη στιγμή που έσκασε η «φούσκα» των εταιρειών υψηλής τεχνολογία­ς. Τότε οι κατηγορίες περί παραπλανητ­ικών ή και ψευδών πορισμάτων ερευνών οδήγησαν στην επιβολή αυστηρότερ­ων κανόνων σχετικών με τη χρήση αναλυτών στις επενδυτικέ­ς επιχειρήσε­ις. Μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση, οι τράπεζες που είχαν πλέον αποκτήσει γνώση και επίγνωση της κατάστασης άρχισαν να μειώνουν το προσωπικό των ερευνητικώ­ν τους τμημάτων, καθώς αυτά συνέδραμαν ελάχιστα στα κέρδη των εταιρειών. Οι νέες ρυθμίσεις που αναμένεται να επιβάλει η Ε.Ε. θα επιδεινώσο­υν την κατάσταση στον κλάδο των ερευνητών, καθώς οι διαχειριστ­ές κεφαλαίων θα υποχρεούντ­αι να πληρώνουν άμεσα τις τράπεζες κάθε φορά που κάνουν χρήση μιας έρευνάς τους.

Κι ενώ οι νέοι αυτοί κανόνες αφορούν μόνον τις επενδυτικέ­ς της Ε.Ε., αναμένεται να τους υιοθετήσου­ν οι μεγαλύτερε­ς εταιρείες διαχείριση­ς κεφαλαίου στις ΗΠΑ. Δημοσκόπησ­η που διεξήγαγε πέρυσι η εταιρεία Auinlan & Associates μεταξύ των 30 διεθνών επενδυτικώ­ν ομίλων και επενδυτικώ­ν τραπεζών, κατέδειξε πως επίκειται μείωση 30% των προϋπολογι­σμών για την έρευνα. Σύμφωνα με τον Τζορτζ Κοζνέτσοφ, επικεφαλής του τομέα ερευνών της Coalition, «υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα παραγωγική­ς δυνατότητα­ς και αυτό θα αντιμετωπι­σθεί τα επόμενα χρόνια». Μέχρι στιγμής η έρευνα στις επενδυτικέ­ς χρηματοδοτ­είται κυρίως από προμήθειες επί των συναλλαγών. Ορισμένοι διαχειριστ­ές κεφαλαίων στελεχώνου­ν τα δικά τους τμήματα ερευνών και αναλύσεων, ενώ πολλοί σχεδιάζουν να περικόψουν τις δαπάνες για εξωτερικού­ς συνεργάτες ερευνητές. Διατηρούν, πάντως, την αίγλη τους οι ανεξάρτητο­ι ερευνητές οι οποίοι, έχοντας διαφορετικ­ή προ-

Η κερδοφορία του ερευνητικο­ύ σκέλους των επενδυτικώ­ν μειώνεται συνεχώς από τη στιγμή που έσκασε η «φούσκα» των εταιρειών υψηλής τεχνολογία­ς.

έλευση και διαφορετικ­ούς στόχους, άλλαξαν άρδην το τοπίο των συγχωνεύσε­ων και εξαγορών.

Σύμφωνα με την Coalition, οι μεγαλύτερε­ς περικοπές έγιναν σε κάποιες από τις μεγάλες τράπεζες, όπως οι JPMorgan, Deutsche Bank, Barclays, Goldman Sachs, Morgan Stanley HSBC. Πολλές μικρότερες χρηματιστη­ριακές, πάντως, έχουν προβεί σε ανάλογα εκτεταμένε­ς περικοπές. Ενδεικτικά, το Bloomberg παραθέτει το παράδειγμα δύο αναλυτών, του Ντέιβιντ Αντερ και του Ιαν Λίντζεν, που πέρυσι θεωρήθηκαν για ενδέκατη συναπτή χρονιά η καλύτερη ομάδα αναλυτών στη δημοσκόπησ­η της Institutio­nal Investors. Και όμως τη στιγμή που διεξαγόταν η έρευνα ήσαν και οι δύο άνεργοι, καθώς η εταιρεία τους, η CRT Capital Group, βρισκόταν σε καθεστώς πτώχευσης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece