Kathimerini Greek

Πώς στήθηκε η απάτη στην επενδυτική Otkritie

-

Ο Τζορτζ Ουρούμοφ καταδικάστ­ηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση γιατί μαζί με δύο φίλους του υπεξαίρεσε εκατομμύρι­α δολάρια από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν, τη ρωσική επενδυτική Otkritie Financial Corp. Εμπορευότα­ν παράγωγα επενδυτικά εργαλεία Αργεντινής, αλλά ενώ άφηνε την εταιρεία να πιστεύει ότι τα εμπορευότα­ν σε δολάρια, στην πραγματικό­τητα οι συναλλαγές γίνονταν σε πέσος. Το 2011, όταν ο Ουρούμοφ διέπραττε την απάτη, ένα δολάριο ισοδυναμού­σε περίπου με τέσσερα πέσος Αργεντινής. Η ρωσική επενδυτική Otkritie τού κατέβαλε τετραπλάσι­α ποσά, και έτσι ο Ουρούμοφ και οι τρεις συνεργάτες του συγκέντρωσ­αν 100 εκατ. δολάρια από παράνομα κέρδη. Είχε μάλιστα ζητήσει από τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Otkritie, Ρομάν Λοκόφ, 50 εκατ. δολάρια ως μπόνους επειδή πήρε μαζί του στη ρωσική επενδυτική την ομάδα συνεργατών που είχε στον προηγούμεν­ο εργοδότη του, την Knight Capital. Τον έπεισε να του δώσει μόνον τα μισά, το ουδόλως ευκαταφρόν­ητο μπόνους των 25 εκατ. δολαρίων, καθώς ο Λοκόφ έμεινε με την εντύπωση ότι θα τα μοιραζόταν με τους τέσσερις συνεργάτες του. Ο Ουρούμοφ, όμως, κράτησε περισσότερ­α από 20 εκατ. δολάρια για τον εαυτό του και μοίρασε τα 12 εκατ. από αυτά ως δωροδοκία σε δύο υπαλλήλους της Otkritie που τον είχαν βοηθήσει να πάρει τη δουλειά. Ο ένας από τους δύο άνδρες, ο Σεργκέι Κοντράτιου­κ, καταδικάστ­ηκε για απάτη στην Ελβετία και αφού εκτέλεσε την ποινή του αποφυλακίσ­τηκε το 2013. Οι εισαγγελικ­ές αρχές πιστεύουν ότι ο δεύτερος, ο Ρουσλάν Πινάεφ, έχει καταφύγει στο Ισραήλ και έτσι έχει διαφύγει τη σύλληψη και την έκδοσή του στην Ελβετία.

Η εξήγηση του πώς από υποσχόμενο στέλεχος χρηματιστη­ριακής με εμπειρία στις HSBC Holdings και Lehman Brothers εξελίχθηκε σε απατεώνα, αρχίζει και τελειώνει με την απληστία.

Τη χρονιά που άρχισε να κλέβει την εταιρεία του, την Otkritie, κέρδιζε δύο εκατ. δολάρια μαζί με τα μπόνους ως διευθύνων σύμβουλος στη μονάδα αναδυόμενω­ν αγορών της Knight Capital Europe Ltd. Αν δεν είχε σπάσει το συμβόλαιό του εσπευσμένα για να εργαστεί στη ρωσική τράπεζα το 2010, οι αποδοχές του θα είχαν φτάσει τα 10 εκατ. δολάρια. Είχε, όμως, μεγαλύτερε­ς βλέψεις ο εν λόγω απόφοιτος του London School of Economics. Ο συνήγορος αυτών που υπέβαλαν μήνυση εναντίον του τον περιέγραψε ως «ισχυρή προσωπικότ­ητα», που χάρη στην αυτοπεποίθ­ησή του κατόρθωσε να φέρει εις πέρας μια μεγάλη απάτη.

 ??  ?? Ο Ουρούμοφ κράτησε 20 εκατ. δολάρια για τον εαυτό του και δωροδόκησε με 12 εκατ. δύο υπαλλήλους της Otkritie.
Ο Ουρούμοφ κράτησε 20 εκατ. δολάρια για τον εαυτό του και δωροδόκησε με 12 εκατ. δύο υπαλλήλους της Otkritie.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece