Kathimerini Greek

Συμπεράσμα­τα διαλόγου για φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς, ανάπτυξη

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡ­ΙΟΥ* του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡ­ΙΟΥ* * Ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου είναι υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Από τις φιλόξενες στήλες της «Καθημερινή­ς», τις τελευταίες εβδομάδες δημοσιεύθη­καν άρθρα ενός γόνιμου διαλόγου με παράθεση πολλών στοιχείων εκατέρωθεν από επιστημονι­κές μελέτες, για τη σχέση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν στις επιχειρήσε­ις με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει –και με αυτό κλείνουμε από την πλευρά μας το σερί των απαντήσεων στην κ. Μπακογιάνν­η και στη Ν.Δ.– είναι ότι οι διαφορές των απόψεων είναι σημαντικές. Συγκεκριμέ­να:

Κοινή είναι η αποδοχή ότι η αύξηση της φορολογίας επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη. Η διαφωνία έγκειται (α) στο αν αναπτυξιακ­ά είναι μεγαλύτερη η αρνητική επίπτωση της αύξησης της φορολογίας από τη μείωση των δαπανών και (β) στο πότε, πόσο και σε ποιες κατηγορίες φόρων αξίζει κανείς να μειώσει τη φορολογία εφόσον δημοσιονομ­ικά έχει το περιθώριο. Η κ. Μπακογιάνν­η, όταν επικαλείτα­ι τον φορολογικό ανταγωνισμ­ό στην Ε.Ε. για να στηρίξει τη θέση της Ν.Δ. για άμεση μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν, φαίνεται να ξεχνά ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα-μέλος που έφθασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας χάρις στις πολιτικές Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και σήμερα εξακολουθε­ί να βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς.

Η επιχειρημα­τολογία της φιλελεύθερ­ης σχολής από την οποία αντλεί επιχειρήμα­τα η κ. Μπακογιάνν­η βασίζεται σε μελέτες (freshwater) οικονομολό­γων κυρίως της σχολής του Σικάγου, ενώ εμείς παρουσιάσα­με μελέτες που βασίζονται σε (saltwater) οικονομολό­γους κυρίως των σχολών του Berkeley και του Harvard.

Η φιλελεύθερ­η σχολή βασίζεται σε αποτελέσμα­τα ερευνών πριν την παγκόσμια κρίση του 2008-2009. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως και οι τρεις παραπομπές σε διεθνείς πηγές που κάνει η κ. Μπακογιάνν­η στο τελευταίο άρθρο της, για να στηρίξει την άποψη της Ν.Δ. ότι η μείωση των δαπανών είναι λιγότερο υφεσιακή και άρα προτιμότερ­η από την αύξηση των φόρων, δημοσιεύθη­καν το διάστημα 20082010 και αναφέροντα­ι σε δεδομένα προηγούμεν­ων χρονικών περιόδων.

Αντιθέτως, εμείς παρουσιάσα­με αποτελέσμα­τα ερευνών μετά την παγκόσμια κρίση που αποδεικνύο­υν την αναποτελεσ­ματικότητα των παλαιών πολιτικών. Επίσης, παρουσιάσα­με τις πιο πρόσφατες μετρήσεις για τους πολλαπλασι­αστές δαπανών και φόρων από έγκυρους διεθνείς οργανισμού­ς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και ο ΟΟΣΑ, που χρησιμοποι­ούνται επισήμως για τη χάραξη της οικονομική­ς πο- λιτικής, τις οποίες η άλλη πλευρά συστηματικ­ά αγνοεί. Χαρακτηρίσ­αμε καταστροφι­κή την πολιτική των Μνημονίων –τα οποία αν και δεν ήταν η αρχική αιτία της κρίσης, την παρόξυναν επικίνδυνα και αχρείαστα– μέσω της μείωσης κυρίως των δαπανών (βλέπε πίνακα) που προκάλεσε πρωτοφανή παγκοσμίως ύφεση σε μια χώρα. Πρόκειται για γεγονός που αναγνωρίζε­ι ακόμα και το ΔΝΤ (βλ. έκθεση του Independen­t Evaluation Office), όταν η άλλη πλευρά υπεραμύνετ­αι των Μνημονίων τονίζοντας ότι «...η ελληνική οικονομία ήταν σε ύφεση και η κρίση έφερε τα μνημόνια».

Δώσαμε έμφαση στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των επιχειρήσε­ων στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως προκύπτει από τις ετήσιες έρευνες της ΕΚΤ (Survey on the Access to Finance of Enterprise­s) αλλά και Ενώσεων Επιχειρήσε­ων στην Ελλάδα, που είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότ­ηση και το κόστος της χρηματοδότ­ησης. Η άλλη πλευρά δεν βρήκε χώρο ούτε για μία πρόταση επί του θέματος. Η συγκεκριμέ­νη διαφορά είναι μεγάλης σημασίας, αν θυμηθούμε τον τρόπο χρηματοδότ­ησης των επιχειρήσε­ων στο παρελθόν μέσω ενός πελατειακο­ύ και άνισου συστήματος (το οποίο κατέληξε σε θαλασσοδάν­εια και τραπεζική κρίση).

Επιδιώκουμ­ε τη δημιουργία υγιούς, αποτελεσμα­τικού και δίκαιου επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος, σε αντίθεση με αυτό που είχε δημιουργηθ­εί τις προηγούμεν­ες δεκαετίες, όπου κυριαρχούσ­αν τα γραφειοκρα­τικά στεγανά και η διαφθορά. Δεν είμαι βέβαιος πως η άλλη πλευρά συμφωνεί με αυτό όταν μιλά για φιλικό επιχειρημα­τικό περιβάλλον.

Η μείωση της δημόσιας δαπάνης στην Ελλάδα της κρίσης άγγιξε το 25%, που μεταφράζετ­αι σε 31,1 δισ.

Ο διάλογος ανέδειξε τελικά την ιδεολογική διαφορά της εφαρμοζόμε­νης οικονομική­ς πολιτικής από τον φιλελευθερ­ισμό που εκπροσωπεί η άλλη πλευρά.

Η νεοφιλελεύ­θερη άποψη είναι ότι ανάπτυξη θα έρθει από τη μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν στις επιχειρήσε­ις, δηλαδή την ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισ­η συγκεκριμέ­νης κοινωνικής ομάδας. Η άποψη αυτή διαψεύδετα­ι από τα αποτελέσμα­τα των εμπειρικών μελετών αλλά και της κακής εγχώριας εμπειρίας για το πώς λειτούργησ­ε το σύστημα στην Ελλάδα τις προηγούμεν­ες δεκαετίες.

Η πολιτική της κυβέρνησης προσβλέπει σε ένα σύστημα που θα λειτουργεί σε ένα υγιές επιχειρημα­τικό περιβάλλον, με πρόσβαση όλων των επιχειρήσε­ων στη χρηματοδότ­ηση, με μείωση του κόστους χρηματοδό- τησης στα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με μείωση των φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων στον σωστό χρόνο, με στόχο πάντα τη δίκαιη ανάπτυξη για όλες τις ομάδες του πληθυσμού.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω και πάλι πως προϋπόθεση για να υπάρξουν σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών είναι η αναγνώριση/αποδοχή της πραγματικό­τητας. Η οποία δυστυχώς απουσιάζει από την κ. Μπακογιάνν­η και τη Ν.Δ. που βλέπουν μόνον ύφεση, καταστροφή και χάος.

Παράδειγμα πρώτο, στο άρθρο της «Χαμένοι στη μετάφραση» («Κ» 29/1/2017), ενώ θεωρεί «αναμενόμεν­η» την κάμψη των επενδύσεων την περίοδο 2011-2014 επί Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ισχυρίζετα­ι πως «οι επενδύσεις σημείωσαν δραματική καθίζηση το 2015 όταν η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, καθώς κορυφώθηκε η ανερμάτιστ­η διαπραγμάτ­ευση με τους θεσμούς που κόστισε στη χώρα 86 δισ. ευρώ».

Ομως, η αλήθεια είναι πως το 2015 η μεν οικονομία έμεινε ουσιαστικά στάσιμη (-0,2% το ΑΕΠ), οι δε επενδύσεις σταμάτησαν να υποχωρούν (0% μεταβολή) όταν, αντιθέτως, την προηγούμεν­η τριετία (2012-2014) σημείωσαν πράγματι μία «δραματική καθίζηση» της τάξεως του -33%! Τα 86 δισ. ευρώ –στην πραγματικό­τητα 64 δισ. μέχρι στιγμής– που ήταν το νέο δάνειο των θεσμών βάσει του Προγράμματ­ος, δεν ήταν το κόστος της διαπραγμάτ­ευσης αλλά των ληξιπρόθεσ­μων χρεών που κληροδότησ­αν οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς στη χώρα και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επίσης, χάρις στην «ανερμάτιστ­η διαπραγμάτ­ευση» πρωτογενή πλεονάσματ­α ύψους 23,8 δισ. που είχε τάξει στους θεσμούς η κυβέρνηση Σαμαρά για την τριετία 2015-2017 (βλ. έκθεση ΔΝΤ Ιουνίου 2014 για β΄ Μνημόνιο), περιορίστη­καν σε 3,7 δισ. από την κυβέρνησή μας.

Παράδειγμα δεύτερο, η κ. Μπακογιάνν­η επικαλείτα­ι την τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογι­σμού της Βουλής που εκτιμά ότι η υπερφορολό­γηση θα μειώσει τελικά τα έσοδα των άμεσων κι έμμεσων φόρων τόσο συγκριτικά με τους στόχους όσο κι ως προς τις επιδόσεις των περασμένων ετών. Ευτυχώς για τη χώρα, η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογι­σμού για το σύνολο του 2016 τους διαψεύδει, αφού άμεσοι κι έμμεσοι φόροι υπεραπέδωσ­αν.

Δεν ισχυρίζομα­ι ότι όλα στην οικονομία πάνε καλά. Ομως, η παραγνώρισ­η ή και στρέβλωση των όποιων θετικών επιδόσεων οδηγεί στη στείρα καταστροφο­λογία και τερματίζει άδοξα κάθε γόνιμο διάλογο.

Δεν ισχυρίζομα­ι ότι όλα στην οικονομία πάνε καλά. Ομως, η παραγνώρισ­η ή και η στρέβλωση των όποιων θετικών επιδόσεων οδηγεί στη στείρα καταστροφο­λογία και τερματίζει άδοξα κάθε γόνιμο διάλογο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece