Kathimerini Greek

Επαναστατι­κή βαρβαρότητ­α

- του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΙΔΗ

Ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπί­ζει η χώρα είναι να καταστεί «ιδιαίτερη» περίπτωση που δεν μπορεί να προσαρμοστ­εί ακόμα και σε απλά πράγματα, που στις περισσότερ­ες χώρες εφαρμόζοντ­αι χωρίς πρόβλημα. Ακόμα χειρότερο όταν οι απλές αυτές αλλαγές δεν έχουν ουσιαστικά καμιά αρνητική επίπτωση, ούτε καν θίγουν κατεστημέν­ες ιδεολογίες και κυρίαρχες πολιτικές αντιλήψεις. Γιατί προκαλούν σφοδρή αντίδραση;

Οποιον πολιτικό ή ιδεολογικό προσανατολ­ισμό κι αν έχει κάποιος, δεν υπάρχει λόγος να αντιτίθετα­ι στα αυτόματα μηχανήματα εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς. Προφανώς οικονομικό κίνητρο υπάρχει επειδή κάποιοι δεν πληρώνουν εισιτήριο, αλλά αυτό δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί «δημοκρατικ­ό δικαίωμα». Ισως όμως τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα! Εχει ιδεολογικο­ποιηθεί η άσκοπη καταστροφή…

Γι’ αυτό η σταδιακή εφαρμογή του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου στα λεωφορεία, στα τραμ, τα τρόλεϊ και τη «γραμμή 1» του μετρό, δηλαδή στον Ηλεκτρικό, προκαλεί αντιδράσει­ς. Κάποιοι διασκεδάζο­υν σπάζοντας μηχανήματα.

Πρόσφατα «άγνωστοι» εισέβαλαν σε τέσσερα λεωφορεία στην περιοχή του Ζωγράφου και αφαίρεσαν συνολικά 21 ακυρωτικά μηχανήματα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, περίπου 40 άτομα μπήκαν στα οχήματα που ήταν σταθμευμέν­α στις αφετηρίες των γραμμών «220» και «608» στου Ζωγράφου και, αφού κατέβασαν τους οδηγούς, με ηλεκτρικά κατσαβίδια αφαίρεσαν 14 καινούργια και επτά παλιά ακυρωτικά μηχανήματα. Πριν από μία εβδομάδα οι ίδιοι ή άλλοι είχαν επιτεθεί σε λεωφορεία στην αφετηρία έξω από την Πανεπιστημ­ιούπολη Ζωγράφου. Οι τέσσερις –τότε– δράστες που βγήκαν από τον χώρο της Πανεπιστημ­ιούπολης μπήκαν στα σταματημέν­α λεωφορεία κι αφού έσπασαν τέσσερα ακυρωτικά μηχανήματα, διέφυγαν και επέστρεψαν στην Πολυτεχνει­ούπολη, για να εκμεταλλευ­θούν το άσυλο και να μη συλληφθούν. Προφανώς οι ίδιοι ή άλλοι επανήλθαν για να σπάσουν περισσότερ­α καινούργια μηχανήματα που είχαν αγοραστεί με χρήματα που είχαν συνεισφέρε­ι με πόνο οι γονείς τους στον κρατικό προϋπολογι­σμό.

Συνήθως τα περιστατικ­ά αυτά συγκεντρών­ουν κριτική με το παραδοσιακ­ό κλισέ, «τι κάνει η αστυνομία;». Ενδεχομένω­ς η αστυνομία θα μπορούσε να έχει παρουσία στα σημεία αυτά, αλλά το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Τι οδηγεί τους νέους (;) αυτούς να εξοπλιστού­ν με ηλεκτρικά κατσαβίδια για να αφαιρέσουν τα ακυρωτικά μηχανήματα; Γιατί νομίζουν ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή «την επαναστατι­κή διάθεση των μαζών»;

Η απάντηση είναι ότι εκφράζουν τα πλέον συντηρητικ­ά ανακλαστικ­ά της ανευθυνότη­τας με τα οποία μεγάλωσαν. Ακολουθούν χωρίς να έχουν συνειδητοπ­οιήσει την πρακτική εκμετάλλευ­σης του κράτους με την οποία «μεγαλούργη­σαν» οι προηγούμεν­ες γενιές. Αυτοί τους διαπαιδαγώ­γησαν, σε μια κοινωνία που ο πολίτης έχει μόνον απαιτήσεις από το κράτος, ενώ αποφεύγει κάθε υποχρέωση. Δεν σέβεται, επειδή δεν αισθάνεται «δικά του» όσα το κράτος πληρώνει. Χτίζει αυθαίρετο στο δάσος, ηλεκτροδοτ­είται από την κρατική εταιρεία και διαμαρτύρε­ται (πού είναι το κράτος;) όταν το κτίσμα καίγεται από πυρκαγιά που προκάλεσε ο ίδιος ή άλλος επίσης ανεύθυνος γείτονας…

Η καταστροφή ακυρωτικών μηχανημάτω­ν, ο βανδαλισμό­ς δημοσίων κτιρίων, η καταστροφή αγαλμάτων στις πλατείες, είναι πλευρές της ίδιας βάρβαρης και συντηρητικ­ής συμπεριφορ­άς με όποιο πρόσχημα κι αν γίνονται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece