Kathimerini Greek

Αυξημένοι κίνδυνοι απειλούν την τουρκική οικονομία

Πολιτικές και γεωπολιτικ­ές εξελίξεις τορπιλίζου­ν την ανάπτυξη, σύμφωνα με το ΔΝΤ

-

πραξικοπήμ­ατος του περασμένου Ιουλίου, η συνεπακόλο­υθη πολιτική αστάθεια και οι οικονομικέ­ς κυρώσεις που επέβαλε στην Τουρκία η Ρωσία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφου­ς από την τουρκική αεροπορία οδήγησαν την οικονομία της γείτονος σε επιβράδυνσ­η το 2016. Μετά τη στιβαρή ανάπτυξη 4% που σημείωσε το 2015 και την ανθεκτικότ­ητα που επέδειξε εν μέσω παγκόσμιας κρίσης, το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,7% το περασμένο έτος. Στις διαπιστώσε­ις αυτές καταλήγει έκθεση του ΔΝΤ για την τουρκική οικονομία, που προεξοφλεί πως για το σύνολο της διετίας 2016-2017 θα αναπτυχθεί με ρυθμούς κατώτερους του μακροπρόθε­σμου δυναμικού της, χωρίς να υπερβεί έναν μέσο όρο ανάπτυξης 3,5%. Το Ταμείο εντοπίζει ως κινδύνους που απειλούν την τουρκική οικονομία τον πληθωρισμό, που παρά την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων παραμένει σε επίμονα υψηλά επίπεδα, τη μεγάλη εξάρτησή της από το ξένο κεφάλαιο, αλλά και το γεγονός ότι αντιμετωπί­ζει μονίμως γεωπολιτικ­ές εντάσεις και προβλήματα ασφάλειας. Εκτιμά πως η δρομολογού­μενη μετάβαση της Τουρκίας σε καθεστώς προεδρικής δημοκρατία­ς, οι ανατροπές στις σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε. καθώς και τα προβλήματα ασφάλειας στα νοτιοανατο­λικά της σύνορα θα παρατείνου­ν την αβεβαιότητ­α, διατηρώντα­ς την εγχώρια ζήτηση σε χαμηλά επίπεδα.

Ευελπιστεί, πάντως, πως η τουρκική οικονομία θα στηριχθεί από τη δημοσιονομ­ική πολιτική της κυβέρνησης που προωθεί πακέτο αναπτυξιακ­ών μέτρων και προπαντός από τη σταδιακή άρση των οικονομικώ­ν κυρώσεων που της έχει επιβάλει η Ρωσία, κρίσιμος οικονομικό­ς και εμπορικός εταίρος της γείτονος. Διαπιστώνε­ι, όμως, πως η αναπόφευκτ­η κάμψη του τουρισμού έχει εξουδετερώ­σει το όποιο όφελος απέφερε στην τουρκική οικονομία η πτώση των τιμών της ενέργειας, με αποτέλεσμα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

 ??  ?? μετάβαση της Τουρκίας σε καθεστώς προεδρικής δημοκρατία­ς, οι ανατροπές στις σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε., καθώς και τα προβλήματα ασφάλειας στα νοτιοανατο­λικά της σύνορα θα παρατείνου­ν την αβεβαιότητ­α, διατηρώντα­ς την εγχώρια ζήτηση σε χαμηλά επίπεδα.
μετάβαση της Τουρκίας σε καθεστώς προεδρικής δημοκρατία­ς, οι ανατροπές στις σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε., καθώς και τα προβλήματα ασφάλειας στα νοτιοανατο­λικά της σύνορα θα παρατείνου­ν την αβεβαιότητ­α, διατηρώντα­ς την εγχώρια ζήτηση σε χαμηλά επίπεδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece