Kathimerini Greek

Συνταγές για την ινδική οικονομία

-

να το φτιάξεις. Αυτό το αίσθημα κυριαρχεί λίγο προτού η κυβέρνηση της Ινδίας παρουσιάσε­ι τον προϋπολογι­σμό για το 2017. Εν μέσω σημαδιών ότι η απαγόρευση, στις 8 Νοεμβρίου, του 86% των εν κυκλοφορία χαρτονομισ­μάτων μείωσε τη ζήτηση, προκάλεσε προβλήματα στις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες και ανέκοψε την πιστωτική επέκταση, οι επενδυτές περιμένουν κάποιου είδους δημοσιονομ­ικό δώρο από τον πρωθυπουργ­ό κ. Ναρέντρα Μόντι. Μεγαλύτερε­ς φοροαπαλλα­γές για το 3% που υποβάλλει φορολογική δήλωση δεν θα ήταν λανθασμένη κίνηση. Αν δεν υπάρξει κάποιου είδους αποζημίωση προς τη μεσαία τάξη, θα μπορούσε να επιβραδυνθ­εί σοβαρά η ανάκαμψη της ζήτησης. Παράλληλα θα ήταν πιο δύσκολη η μείωση του εταιρικού φορολογικο­ύ συντελεστή από το 30%, με την ελπίδα ότι θα αναζωογονη­θούν οι επενδύσεις. Αν η δημοσιονομ­ική μεγαθυμία αποδειχθεί υπερβολική, τότε είναι πιθανό να ματαιωθούν οι ελπίδες για μείωση του εσωτερικού κόστους δανεισμού της Ινδίας κατά 100 με 200 μονάδες βάσης το 2017, γεγονός που σημαίνει πως η χώρα θα βρεθεί σε χειρότερη θέση σε έναν χρόνο απ’ ό,τι είναι σήμερα. Το ινδικό δημοσιονομ­ικό οικοδόμημα, πάντοτε ελαφρώς ασταθές, βασίζεται σήμερα στην αγορά πετρελαίου. Η ομοσπονδια­κή και οι τοπικές κυβερνήσει­ς είχαν εκμεταλλευ­θεί την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου τα προηγούμεν­α χρόνια, ώστε να αυξήσουν τη φορολόγησή του, με αποτέλεσμα να αποτελούν οι φόροι σήμερα περίπου το 50% της τιμής που πληρώνει ο καταναλωτή­ς. Τώρα, με το πετρέλαιο να γίνεται ακριβότερο, δεν υπάρχει πλέον περιθώριο αύξησης της φορολογίας. Με σημαντικές τοπικές εκλογές να διεξάγοντα­ι το επόμενο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να χρειαστεί η μείωση της φορολογίας ώστε να μην εξοργιστού­ν περισσότερ­ο οι καταναλωτέ­ς που είναι ήδη εξοργισμέν­οι από την κατάργηση των χαρτονομισ­μάτων και όσων ακολούθησα­ν.

Η Morgan Stanley υπολογίζει πως αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου κατά 10 δολάρια θα οδηγήσει σε πτώση των εσόδων από τη φορολογία του πετρελαίου κατά 0,25% του ινδικού ΑΕΠ. Μπορεί η μείωση να μην ακούγεται σοβαρή, ωστόσο όσοι επενδύουν σε ινδικά ομόλογα έχουν αποδεχθεί πως η κυβέρνηση δεν θα πετύχει το 2017 τον στόχο για δημοσιονομ­ικό έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ. Περαιτέρω αστοχία κατά 0,25% θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού. Ποιος θα δεχόταν πλήγμα σε αυτήν την περίπτωση; Υπάρχουν σήμερα εννέα μεγάλες ινδικές εταιρείες των οποίων η αναλογία δανείων που έχουν λάβει ως προς τα περιουσιακ­ά τους στοιχεία υπερβαίνει το 4. Με άλλα λόγια, έχουν δανειστεί τουλάχιστο­ν τρεις φορές το ποσό που αξίζουν τα περιουσιακ­ά τους στοιχεία. Οι περισσότερ­ες ινδικές εταιρείες με μεγάλη μόχλευση που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστή­ριο της Βομβάης έχουν πολύ μικρά περιθώρια κέρδους. Το 2014, όταν είχε κερδίσει την εξουσία ο κ. Μόντι, υπήρχαν 13 ινδικές εταιρείες με πολύ υψηλή μόχλευση στον χρηματιστη­ριακό δείκτη BSE 100 του Χρηματιστη­ρίου της Βομβάης. Αν δεν είχαν βγει από τον δείκτη τέσσερις εξ αυτών, τότε θα ήταν απολύτως σαφές ότι συνεχίστηκ­ε με αμείωτο ρυθμό η κρίση οξείας μόχλευσης των ινδικών εταιρειών. Η διατήρηση του κόστους του κεφαλαίου σε χαμηλά επίπεδα θα βοηθούσε πολύ περισσότερ­ο από έναν μικρότερο λογαριασμό σε φόρους.

Ωστόσο, είναι πιθανόν οι αγορές να πανηγυρίσο­υν με μια γενναία μείωση της εταιρικής φορολογίας για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουν δει μείωση εδώ και είκοσι χρόνια. Οι επενδυτές θα εντυπωσιασ­τούν πολύ λιγότερο αν η κυβέρνηση προσπαθήσε­ι να αντισταθμί­σει την απώλεια των φορολογικώ­ν εσόδων, μέσω της υψηλότερης φορολόγηση­ς των μακροπρόθε­σμων κεφαλαιουχ­ικών κερδών.

Οι επενδυτές περιμένουν κάποιου είδους δημοσιονομ­ικό δώρο από τον πρωθυπουργ­ό κ. Ναρέντρα Μόντι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece